Målet med mange turer på Lake Dąbie er betongskroget til skipet som ligger på bunnen i den nordlige delen av reservoaret. Gjennom årene har mange studier sagt at dette er «Ulrich Finsterwalder». Takket være Jan Iwańczuks historiske forskning er det allerede sikkert kjent at dette ikke stemmer.
Jan Iwańczuk er en av de største kjennerne av historien til Szczecin. Han fanget nylig skjebnen til betongskrog til skip bygget på det tyske verftet i det som nå er Darłówek under andre verdenskrig som tapet. Han publiserte resultatene av sin historiske forskning i en artikkel på pomeranica.pl, det vestpommerske leksikon. For detaljer se – Betongblokkskrog (Lake Dąbie).
Betongkonstruksjon med rik historie
Gjennom årene har det vært vanlig at «Ulrich Finsterwalder» er innebygd i bunnen av Dąbie-sjøen. Dette navnet ble til og med malt på betongskroget. Men nå er det allerede klart at den virkelige «Ulrich Finsterwalder» hviler på bunnen av Østersjøen nær Wisełka. Det viser seg imidlertid at betongblokken fra innsjøen Dąbie aldri har hatt sitt eget navn. Under byggingen ble den betegnet som D-62.
Skjebnen til denne betongblokken er ennå ikke helt kjent. Det er kjent at han 19. august 1944 ble fløt på verftet i dagens Darłówek. Hvor kom ideen om å bygge slike strukturer fra? Under krigen sto tyskerne overfor problemet med stålmangel. Løsningen bør være lasteskip med betongskrog.
Mye tyder på at D-62 ble senket av tyskerne nær øya Wollin under evakueringen. Etter krigen ble det gravd ut og brukt som flytende lager. I 1947 sank skroget igjen, denne gangen ved bredden av Upper Ship Island hvor det ble gjort forsøk på å reparere eventuelle lekkasjer. Etter 15 år ble skroget igjen gravd ut og fraktet nær Ina-elvemunningen.
Det skulle bygges bassenger i lasterommene
I 1975 ble den slept tilbake til brygga til verftet. Det var ideen om å konvertere lasterommene til et betongskip til svømmebassenger. Det kom imidlertid ingenting ut av det, og skroget returnerte til slutt til grunnen av Dąbie-sjøen nær Inoujście. Det kan sees der den dag i dag.
Det er imidlertid ikke kjent hvor lenge, siden betongskallet sakte faller fra hverandre. Det har vært forslag om å utføre vedlikehold og bevare denne historiske kuriositeten. Det er imidlertid vanskelig å fastslå hvem som skulle lage dem, da betongvraket viste seg å ikke ha noen eier.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»