Home » Cezary Kulesza og problemer med ledervalg. Mirakler skjedde også for år siden

Cezary Kulesza og problemer med ledervalg. Mirakler skjedde også for år siden

by Erlend Loe

  • Den tidligere polske fotballunionens president Michał Listkiewicz befant seg i en like vanskelig situasjon som Kulesza gjorde på slutten av 2002, som plutselig fikk vite at Zbigniew Boniek trakk seg fra representasjonen
  • Helt uvanlige hendelser skjedde også i 1993, da Andrzej Strejlau trakk seg fra personalledelsen.
  • I 1970 begynte Kazimierz Górski å jobbe med det polske laget, som tidligere ikke ble ansett som en favoritt for selektorposisjonen.
  • Du kan finne flere historier av denne typen på Onet.pl-hjemmesiden

Etter Paulo Sousas overraskende oppsigelse, sto den nåværende fagforeningslederen overfor en utfordring han på ingen måte var forberedt på. Så han satte i gang oppgaven og stolte tilsynelatende på sin egen intuisjon og ledererfaring, som han først og fremst hadde fått i sin mangeårige stilling som president i ligaklubben. Med letingen etter Sousas etterfølger som varer i mer enn en måned og full av uventede vendinger, er det noen bevis på at den nye FA-sjefen har endret operasjonell strategi og, enda viktigere, kandidaten han ønsket å støtte.

Frisk Janas

Tidligere møtte presidenter for polsk fotballunion lignende problemer, men det ser ut til at de viste mer kjølig blod. Michał Listkiewicz kom i en like ubehagelig situasjon i slutten av 2002 da han plutselig fant ut at Zbigniew Boniek forlot byrået.

Det var begynnelsen av desember, EM-kvalifiseringen for 2004 var sikker, preget av et hjemmetap mot Latvia (0:1). Neste poengkamp var planlagt til 29. mars 2003. Listkiewicz satte i gang med å finne en erstatter, men konsulterte beslutningen med erfarne trenere – Andrzej Strejlau, Antoni Piechniczek og Henryk Apostel. Spesielt sistnevnte valgte Paweł Janas, en tidligere Legia-trener som tok dem til kvartfinalen i Champions League og deretter trener for U-21-siden. I den første samtalen takket Janas imidlertid nei av helsemessige årsaker. Med tanke på kandidaturene til tsjekkerne Verner Lička og Franciszek Smuda, måtte presidenten se lenger.

Den dag i dag angrer Listek på at han ikke viste større besluttsomhet i kampen om supermaktsambisjonene til Henryk Kasperczak, treneren til Wisła Kraków. Dødfallet ville helt sikkert vare lenger, men Janas sa med informasjonen at helsen hans ble bedre etter ytterligere tester, så hvis tilbudet var gyldig ville han akseptere det. Han klarte ikke å reparere EM-kvalifiseringen, men gikk videre til verdensmesterskapet i 2006.

Han ville ikke, men han måtte

En helt uvanlig situasjon oppstod i 1993, da Andrzej Strejlau trakk seg fra personalledelsen. Polen tapte for England (0-3) i VM-kvalifiseringen i USA på Wembley Stadium og mistet sjansene dramatisk. Laget vårt ventet på bortekampen mot Norge og treneren annonserte åpent at det polske laget ville trekke seg dersom de tapte poeng. Etter 1-0-nederlaget holdt han ord. Imidlertid fortsatte kvalifiseringen, polakkene måtte møtes tre ganger, laget ble foreldreløst. PZPN tok den enkleste løsningen, dvs. overlot teamet til en assistent – Lesław Ćmikiewicz.

Den tidligere polske representanten nektet, men fagforeningslederne ville ikke ha noe av det. Da laget til Ćmikiewicz tapte mot Norge (0:3), gjentok den midlertidige treneren sin oppsigelse, men det ble avvist for andre gang! Sannsynligvis aldri før eller siden i polsk fotball har det vært et tilfelle der de hvit-røde ble ledet av en trener som så motstand mot oppgaven. Det har i alle fall ikke kommet noe godt ut av det. Rekorden for representasjon under Ćmikiewiczs periode er tre kamper og tre tap.

æreskodeks

Den neste velgeren var Henryk Apostel, og da han ikke klarte å avansere til EM 1996 kom gamle problemer tilbake. Denne gangen kom den nye presidenten, Marian Dziurowicz, på ideen om å ansette Antoni Piechniczka, en VM-medaljevinner for noen år siden. Imidlertid tilbrakte han mye tid i De forente arabiske emirater, så han bestemte seg for at selv om han var interessert i å returnere til landslaget, nå fordi han ønsker å dykke tilbake til polsk fotball først, ønsker han å se noen ligakamper, ta en titt på spillerne.

I denne situasjonen var manageren mannen som ble valgt til å være Piechniczkas assistent, nemlig Władysław Stachurski, som ble berømt noen år tidligere for sitt opprykk med Legia til semifinalen i Cup Winners» Cup. Han tok over laget i november 1995, skilte lag i begynnelsen av mai året etter og avsluttet opptellingen uten seier, med to uavgjorte og to tap, uten kamp om poeng. Han forlot seg selv, men det er en god sjanse for at det bare var en «pressemelding», fordi han faktisk ble tvunget til å gjøre det av presidenten for det polske fotballforbundet. – Man kan si at Stachurski handlet etter soldatens æreskodeks, og han var tross alt offiser i den polske hæren. Han hadde hørt kritikk ovenfra, det hadde nok også vært press, han hadde levert sin oppsigelse og planla ikke lenger å diskutere det offentlig. Som alltid oppførte han seg flott – fortalte hans tidligere Legia- og landslagsspiller Marek Jóźwiak. Det var ingen grunn til å vente på Stachurskis etterfølger da Piechniczek ikke kastet bort tid på flere måneder og bestemte at han var klar for en stor retur. Oppturen til VM i Frankrike (1998) lyktes imidlertid ikke.

intern beslutning

Et svært karakteristisk øyeblikk var da det polske fotballforbundet i desember 1970 lette etter en etterfølger til Ryszard Koncewicz, som var institusjonens stabssjef som hovedtrener. Problemet er at Biało-Czerwoni ikke lyktes, fansen ventet hele etterkrigstiden på opprykk til mesterskapet. Det var mange navn på kandidatbørsen, men formannskapet i forbundet var enstemmig – som vanlig på den tiden. Valget falt på en som kanskje var den minst opplagte: Kazimierz Górski, som jobbet med den polske ungdomsgruppen.

Mr. Kazimierz var litt bekymret. «Tilbyr jeg deg en mine eller en ballettskole? Dette handler tross alt om yrket ditt, det handler bare om å utvide plikter og ansvar. Jeg er ikke i tvil om at du allerede har tatt, som det sies, en indre avgjørelse. Så hvorfor vente med henne», siterer treneren i sin bok Memoirs fra president Wiesław Ociepka, som han ikke lenger ønsket å diskutere med. Det betyr at alle detaljene i det nye samarbeidet har blitt en ren formalitet. Dermed begynte velgeren som førte Biało-Czerwoni til de største suksessene i deres hundre år lange historie.

You may also like

Leave a Comment