Home » Det er ingen regulære flyvninger på Liepaja flyplass ennå, men privat- og forretningsflyvninger er under utvikling / Artikler

Det er ingen regulære flyvninger på Liepaja flyplass ennå, men privat- og forretningsflyvninger er under utvikling / Artikler

by Gunnar Garfors

Det er ingen regulære flyvninger på Liepaja lufthavn ennå, men privat- og forretningsflyvninger er i utvikling

På Liepāja flyplass er passasjerterminalen helt stille og halvmørkt. Vanlige flyvninger har ikke vært operert på rundt halvannet år, det var planlagt å gjenoppta flyvningene i mai i fjor, men verken da eller nå er dette ikke mulig.

Selv om antall passasjerer fraktet av airBaltic økte med 21 % i fjor, 550 ansatte ble ansatt og veksttrenden vil fortsette i år, er flynivået for 2019 ennå ikke nådd. Det kunne bare skje i 2023, bekreftet Didzis Rudmanis, en representant for airBaltic, på latvisk radio.

«Hvis vi ser til neste sommer, er den planlagte flyruten publisert og billetter er allerede tilgjengelige. Dessverre gir dette ikke mulighet for gjenopptakelse av flyvninger fra Riga til Liepaja. Gjenopptakelsen av flyreiser vil fortsatt avhenge av passasjeretterspørselen og den epidemiologiske situasjonen i landet hvis vi vurderer hvordan dette gjelder Liepaja-ruten. En betydelig del av passasjerene fløy til Liepaja fra andre land via Riga, men siden antallet passasjerer fra Riga i dag er betydelig lavere, har dette direkte sammenheng med etterspørselen etter flyreiser til Liepaja, forklarer Didzis Rudmanis.

Den tilsynelatende stillheten betyr ikke at flyplassen er stengt. Dette er ikke tilfelle, og flyplassen ville være klar til å reagere raskt og tilby regelmessige flyvninger uansett, understreker Agris Sprūde, leder for SIA Aviasabiedrība “Liepāja”.

«2021. Dessverre er dette det andre året med en pandemi. Når det gjelder samfunnet som helhet [mums] det er veldig slitent, veldig slitsomt og forstyrrende for virksomheten. Pandemien har påvirket reisemulighetene, og luftfarten er en av sektorene som har lidd mest, sier Sprūde.

Til tross for konsekvensene av pandemien, opererer Liepaja lufthavn for tiden andre flyvninger, og statistikken er et pluss, og kravene til flyplassene er så høye at det er umulig å slappe av.

«Hvis vi ser på fjoråret, var det ingen tilkobling av Liepaja-passasjertransport, samtidig som andre typer luftfart utvikler seg. Personer med disse mulighetene utvikler privat- og forretningsflyging. Vi kan observere at forretnings- og charterflyvninger fra Liepāja lufthavn har økt det siste året, til tross for pandemien, fortsetter Agris Sprūde.

Han nevner også reelle tall.

«Hvis vi legger sammen flyvningene som fant sted på Liepaja lufthavn i fjor, så er det flere enn noen gang. Jeg har ingen statistikk om sovjettiden da det var en militær sone her. 4200 fly ble betjent, avslører Sprūde.

Tjenestene til Liepāja lufthavn fortsetter å bli brukt av pilotakademiet som ble opprettet for tre år siden, som også måtte gjennom en pandemibølge. Vi måtte tilpasse oss fjernundervisning, det var ikke mulig å gjennomføre ansikt-til-ansikt-flyvninger på en stund, men denne vinteren ble flyvningene påvirket av skiftende værforhold. Til tross for utfordringene og at luftfartsspørsmål har redusert interessen for å bli pilot, har man nå funnet ut at yrkesvalgene er mer målrettede og kandidatene er bedre forberedt.

«2021. På slutten av året startet 24 Pilot Academy-studenter sin karriere hos airBaltic. Tidlig i 2022 vil det være ytterligere 18, og innen utgangen av dette året vil det være et tilsvarende antall, sier Kristaps Lapsa, administrerende direktør for AirBaltic Training Pilot Academy.

Han tror at pilotyrket etter pandemien bare vil bli mer etterspurt. Det vil også være etterspørsel etter flyteknikere, som vil bli forberedt i samarbeid med Liepāja State Technical School. Trender i flymarkedet kan allerede sees når restriksjonene lempes om sommeren. Da pandemien rammet, falt mange pilotskoler i Europa ut. I denne situasjonen er det stor etterspørsel etter piloter som har fullført opplæringen i Liepaja.

«Noen har gått av med pensjon, andre piloter har gått i virksomhet for seg selv, og arbeidsstyrken i flyindustrien har gått ned. Når flyreiser går tilbake til 2019-nivåer, vil det være veldig stor mangel på arbeidskraft, enda større enn før, spår Kristaps Lapsa.

Til våren vil flygingene til studentene ved pilotakademiet på Liepāja flyplass bli observert mer aktivt igjen. En nyhet er planlagt på flyplassen i år – hvis det ble satt fallskjermrekord i fjor, så er det i år planlagt et ambisiøst flyshow 7. og 8. august.

En feil i artikkelen?

Marker tekst og trykk Ctrl+Enterå sende utdraget til redaksjonen!

Marker tekst og trykk Rapporter en feil Knapper for å sende tekst for å redigere!

You may also like

Leave a Comment