«Vi er ikke interessert i ungdoms- og ungdomsmestere. Vi ønsker høye resultater i eliteidretten», sa Martas Skrabulis, en av medforfatterne av ideen, i en pressemelding.
Ved å bruke skandinavisk metodikk streber Akademiets trenere etter de beste resultatene for idrettsutøvere i voksenidrett: unngå skader og ikke utmattende trening i ungdomsårene.
Den største utfordringen er å få resultater i tidlig alder
Jonas Žakaitis, grunnleggeren av FullGazz Academy, peker fingeren mot idrettsutøvernes utdanningssystem. Selv om litauiske trenere er entusiastiske og vanligvis starter med en idé, sier han at landets idrettssystem legger press på utøvere for å oppnå resultater – både utøverfinansiering og trenerlønn er avhengig av det.
«Ideen om å etablere akademiet kom fra en samtale med Marta Skrabulis (hovedtrener for den litauiske landslagssprintkonkurransen – aut. past.). Vi jobber begge med idrettsutøvere av høy kvalitet, og vi ser begge lignende problemer. Hovedproblemet er at idrettsutøvere kommer til den såkalte toppen, som bør være mellom 24 og 25 år, målbevisste nok, slitne og ofte traumatiserte. Dette gjentas ofte, så vi tenkte på årsakene til det og hvordan vi skulle løse det,» sa J. Žakaitis.
«Vi forstår våre trenere, som er tvunget av dagens system til å oppnå gode resultater med barn og unge. Dette påvirker deres lønn, kvalifikasjoner og lignende. Vi ønsker at våre trenere skal ta avstand fra dette statlige systemet og se barn som en fjern fremtid. Vi forstår at ikke alle av dem vil bli mestere, men de vil bare være friske, de vil elske sport, og når de forlater friidretten – bare med gode minner,» sa M. Skrulis til medforfatteren.
Ettervirkningene av tidlige resultater er ikke bare traumer: idrettsutøvere lærer ikke det grunnleggende, og når de når toppen av sin sportsalder, når de ikke potensialet sitt.
«Slike idrettsutøvere topper seg etter å ha blitt «oppsatt» og får ingenting. Vi ønsker at det samlede nivået skal opp og vi har utøvere å jobbe med i fremtiden. Vitenskapen sier at når idrettsutøvere gjør det veldig bra i ung alder – i U16, U18-gruppene – når bare 10 prosent av dem høyder i eliteidretten. Det er utrolige tall. Dette betyr at jo raskere du når en topp, jo større er sjansen for at du ikke oppnår noe som toppidrettsutøver, sa J. Žakaitis.
Norge er et forbilde
Løsningen var grunnleggelsen av FullGazz Academy. J.Žakaitis var inspirert av skandinavene, spesielt Norge, som er ledende innen idrettsvitenskap.
«Vi la merke til det den gangen. Mye inspirasjon kom fra skandinavene, spesielt fra det norske utøverutdanningssystemet. Filosofien deres er at all idrett kun skal være til glede for barn, unge kan ikke tvinges til idrett, og de begynner først å vise resultater i 14-15 års alderen. Alle barn kan utøve hvilken som helst idrett, bytte idrett, leke, eksperimentere. Det ble funnet at i de fleste land, når barn blir 16-17 år, er det en enorm nedgang i idrettsutøvere – i Norge er det nesten ikke noe slikt, forklarte J. Žakaitis.
Å beholde motiverte barn i sporten vil øke sjansene for å trene flere eliteidrettsutøvere enn de har i dag, ifølge en spesialist som trener mellomdistanseløpere.
«Barn må oppdras friske, uten press, basert på forskning. Belastningene må fordeles riktig slik at de får riktig fundament for bevegelsen og, viktigst av alt, gjøre alt med så lite trykk som mulig. Mindre enn en halv prosent blir olympiske idrettsutøvere, men vi vil at friidrett skal vekke slike assosiasjoner i alle som basketball, som sannsynligvis alle spilte på gården, øker for litauere,» sa J. Žakaitis.
Nyutdannede ved akademiet har muligheten til å utfylle litauiske eliteklubber
På FullGazz Academy er det for tiden tre trenere som jobber med barn i alderen 5 til 12 – Tadas Petravičius, Rokas Ašmena og Greta Briedytė. Ifølge J.Žakaitis bør spesialisering av trening, men ikke for mye arbeidsbelastning, starte når barn når alderen 14-15 år eller senere. Akademiets mest talentfulle voksne idrettsutøvere kan forvente en invitasjon til å bli med i Love Streams Running Club eller Vilnius Cosma Team, som forbereder mellomdistanseløpere.
«Unge idrettsutøvere i Litauen har ikke et veldig klart opplegg for hvor de skal dra og hva de skal gjøre. Dette er en gråsone hvor det er uklart hvem som skal lære opp og finansiere disse menneskene. Martas Skrabulis og Mantas Jusis gjør det samme, – sa J.Žakaitis. – Det dannes toppidrettsgrupper som har alt rundt seg – fysioterapi, legehjelp, styrketrening, forskningsmuligheter. Vi er som baser som idrettsutøvere kan koble seg til og håper å skape forutsetninger for at de kan bevege seg til det høyeste nivået. Vi ønsker at barna på akademiet vårt skal inkluderes i elitegruppene våre.»
Hva trenger idrettsutøvere for å representere disse klubbene?
«De bør være de grunnleggende vanlige bevegelsene som enhver idrettsutøver trenger: knebøy, knebøy, bøyninger. Bevegelser må være regelmessige for å unngå fremtidige skader. Barn må utdannes gradvis, vitenskapelig, og ikke av noe til enhver tid. Da kommer de friske til klubbene og har det grunnleggende for trening med høy kompetanse,” forklarte M. Skabulis.
Akademiet skal ikke bare trene løpere – det er lagt opp til at representanter for alle konkurranser skal kunne spille i denne friidrettsbasen.
«Vårt mål er å bli en felles friidrettsstruktur på lang sikt. Vi som trenere fokuserer hovedsakelig på sprint og middelklasse, men vi ønsker å utvide akademiet med hoppkonkurranser, kanskje til og med kast. Vi ønsker at friidrett og idrett kun skal formidle hyggelige assosiasjoner til et barn. Hvis han kommer ut frisk og med et smil, vil vi si at vi gjorde jobben vår, sa J. Žakaitis.
For mer informasjon om prosjektet, besøk din FullGazz Academy Facebook-konto.
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»