Home » «Det nye laget har stor tillit til meg [wywiad]

«Det nye laget har stor tillit til meg [wywiad]

by Gunnar Garfors
Foto: Cofidis, Solutions Credit

For noen dager siden fikk vi endelig en offisiell bekreftelse på det som har vært snakket om lenge. Szymon Sajnok ble spiller av Q36.5 Pro Cycling Team – et team nylig dannet av Douglas Ryder. objektiv? Dukke opp igjen ved målstreken.

Inntil nylig var karteuserrytteren polsk syklings største håp. Tredjeplassen og flere andre gode avslutninger på banen til Vuelta a Espana 2019 vekket drømmene til polske fans om at vi endelig vil se en ekte sprinter. Dessverre, i de påfølgende sesongene, også på grunn av helseproblemer, klarte han ikke å utnytte potensialet fullt ut.

I 2020 noterte han noen gode resultater i løp som Tour de Pologne eller Tirreno-Adriatico, og kanskje en av de store turene kunne legges til den listen, men han ble ekskludert fra Vuelta a Espana og Giro d’Italia på grunn av koronaviruset infeksjon. På den tiden drømte han om den første profesjonelle seieren i karrieren. Etter oppholdet i Cofidis virker dette perspektivet mye lenger unna. Det er imidlertid ikke verdt å legge et kors på Sajnok – han er tross alt bare 25 år gammel, og som han sier i intervjuet nedenfor, burde han endelig få en sjanse i det nye laget.

Hvorfor valgte du Q36.5? Hadde du noen andre alternativer i det hele tatt?

Det var noen få tilbud, men manageren min og jeg bestemte at det var verdt å flytte til dette teamet. Tross alt er Douglas Ryder – daglig leder for prosjektet – en enorm skikkelse innen sykling [przez 14 lat zarządzał zespołem, który swoją działalność zakończył pod nazwą Qhubeka-NextHash – przyp. red]. Så vi visste at selv om bandet er nytt og i ferd med å dannes, kan de stole på sine grunnleggere.

Hva blir din rolle der? På papiret ser jeg bare én sprinter ved siden av deg – Matteo Moschetti.

Ja, jeg skal være en av de to sprinterne der, så jeg burde få mange sjanser. Jeg skal ha en konstant gruppe ryttere rundt meg for å hjelpe meg med å forberede meg til målgang. Det kule er at laget tror på meg. Jeg vet at de også vil regne med meg hvis noe ikke går i den ene eller andre spurten.

Det hjelper sikkert mye, ikke sant?

Definitivt, på Cofidis var det tider da vi kom til et løp og vi visste ikke helt hvem som skulle fordele og hvem som skulle fordele. De tok ofte med seg Consonni og meg og Walscheid – vi var tre i samme løp. Den gang fant vi ofte ut hvem vi skulle til når vi sjekket inn to timer før start. Du vet ikke hvordan du skal forberede deg til løpet, hvordan du skal trene til det.

Nå vil jeg få mer selvtillit. Dette er viktig fordi jeg ikke er ferdig på lenge. Jeg kan trenge litt tid på å omstille meg, og det at jeg har råd til å gjøre noen små utglidninger burde hjelpe mye.

Tidligere syklet Douglas Ryder Qhubeka på World Tour i seks år. De har også noen sterke navn som Moschetti og Devriendt. Før du signerte kontrakten, snakket du med noen i laget om lagets langsiktige planer?

Jeg ble ikke presentert for noe slikt. Laget er under dannelse og det er nok vanskelig å si hvor det vil være om to-tre år. Det er virkelig fortsatt mange spørsmålstegn.

Og kjenner du allerede den foreløpige strukturen til kalenderen? Vet du hvilke løp laget skal søke på?

Egentlig ikke – jeg vet at vi kommer til å kjøre noen WorldTour-løp, men jeg kan ikke si så mye mer.

Du har allerede nevnt eventyret ditt med Cofidis. At denne sesongen var din siste i lagets farger er kjent siden de kunngjorde sin 2023-liste for noen dager siden.

… Og det var vanskelig å regne med at jeg skulle bli. De ville ikke forlenge samarbeidet, så jeg presset meg ikke. Jeg føler ikke at jeg passer inn der så godt, så jeg tror et trekk ville gjort meg godt.

Vel, resultatene dine der var ikke særlig gode. Bortsett fra de polske mesterskapene, har du bare vært blant de 10 beste i disse to sesongene – du ble nummer niende i siste etappe av årets Tour of Oman. Når du ser på resultatene dine med CCC-teamet, kan man snakke om en stor skuffelse.

Det var hovedsakelig på grunn av min rolle i laget. Jeg pleide å være mange distributører, og da har du egentlig ikke en sjanse til å få gode resultater. Et par ganger gikk vi inn i et løp forutsatt at jeg var lederen, men som oftest hadde jeg ingen ryttere rundt for å spre meg.

Eller kanskje det var presset? Tross alt sa sjefen for mannskapet da han signerte deg – Szymon Sajnok er den mest lovende sprinteren i sin generasjon, og jeg tror vi vil klare å ta ham til toppen.

Nei, innvendig følte jeg ikke mye press om å vinne med en gang. Jeg tror mange av disse problemene var min feil. Jeg hadde en dårlig start på den første sesongen, fikk helseproblemer og gjorde så noen dumme feil på slutten. For å være ærlig har jeg egentlig ikke analysert årsakene til at jeg ikke lyktes, men jeg tror jeg må lete etter dem i meg selv først.

Jeg husker i hvert fall at når jeg spurte andre medlemmer av Cofidis om deg, roste de alltid distribusjonen din. Hvordan var laget? Føler du også at arbeidet ditt blir verdsatt?

Jeg tror det. De roste alltid det jeg gjorde på slutten av løpet – selv om jeg ikke var den siste løperen og rollen min endte i de første delene av løpet. Da jeg snakket med Max Walscheid eller Simone Consonni og tidligere også med Elia Viviani, sa de at de var fornøyde med arbeidet mitt.

Jeg vet ikke om de positive nyhetene fra dem kom igjennom til sportsdirektørene senere – kanskje ikke. Men selv om det var tilfelle og jeg ble tilbudt en ny kontrakt, vet jeg ikke om jeg vil fortsette å jobbe i en slik rolle. Jeg vil fortsatt fullføre, jeg føler at jeg kan gjøre det bra, så jeg må fortsette å prøve mens jeg er ung.

Du sa at du ikke gjorde det bra i Cofidis. Hva mente du? Hadde du problemer med å bygge relasjoner med de andre spillerne og trenerteamet?

Jeg kan definitivt ikke si et vondt ord om gutta. Du har det veldig bra. Jeg kom veldig godt overens med dem, spesielt mot slutten. Det var en veldig fin stemning mellom oss. Dessverre var det bare dette språket som var en barriere som jeg syntes var vanskelig å bryte gjennom. Det ble snakket mye fransk der og jeg lærte det dessverre ikke.

Før min første sesong på Cofidis begynte jeg til og med å studere og var veldig motivert for å gjøre noe med det. To ganger i uken dro jeg til hjemmet mitt i Kartuzy for leksjoner. Men senere begynte reisen, og det var ikke tid til å lære i denne formen. Jeg ønsket ikke å lære for mye av en søknad, så det er rimelig å si at jeg hoppet over emnet.

Jeg husker vår første samtale. I den sa du at du ikke bare ville bli en sprinter. At du også vil konkurrere med klassikerne. I fargene til Cofidis hadde du muligheten til å starte ditt drømmeløp Paris-Roubaix samt noen andre mindre prestisjefylte endagsløp. Bekreftet disse opplevelsene dine drømmer på noen måte?

Ja, på disse to årene har jeg merket at jeg føler meg mest komfortabel i etapperitt eller flate partier. Pluss noen lettere klassikere, ikke et hvilket som helst Flandern.

Når jeg snakker med omnium-verdensmesteren i 2018, kan jeg ikke la være å lure på hvordan beslutningen om å bytte lag vil påvirke banekarrieren din. Vil du være på banen oftere enn før?

Kvalifiseringen til de olympiske leker starter neste år og guttene og jeg vil gjerne dit. Det ligger alltid i bakhodet vårt, spesielt siden vi tror på oss selv. Vi tror at hvis vi alle kommer sammen, trener en stund, starter noen få, har vi en god sjanse. Personlig vil jeg likevel gjerne kombinere de to disiplinene og tror det også er mulig. Vi har allerede snakket om dette med det nye teamet mitt, så jeg håper vi klarer det.

Når det kommer til OL, tenker du bare på laget eller håper du også at du kan prestere i Omnium som i Tokyo?

Jeg vil gjerne gå på begge arrangementene, men prioriteringen er laget – hvis vi kvalifiserer oss der, får vi også retten til å gå til Omnium og Madison. Jeg vet også av erfaring at når laget gjør det bra, er også de individuelle resultatene gode.

You may also like

Leave a Comment