Home » Det ødeleggende raset i Norge: kan det skje i Latvia også?

Det ødeleggende raset i Norge: kan det skje i Latvia også?

by Thure Lindhardt
Jordskred i Norge: kan det skje i Latvia også?

Natt til 30. desember ble verden overveldet av den triste nyheten fra Norge om at et jordskred hadde drept flere mennesker i en landsby. Redningsmannskaper jobbet under høyrisikoforhold i flere dager på jakt etter savnede personer. Dessverre ble ikke alle funnet – søket ditt er midlertidig stoppet.

Nyhetene


«Vi er som sauer følger vi og ser bare hverandre som fienden! ”Krists og Rēzija Kalniņi vil reflektere over det moderne samfunnet

8 timer

Nyhetene

«Som kvinne mangler hun oppfyllelse, ettersom en politiker ikke forstår hva hun representerer!» Han fordømmer på det sterkeste Petravičas skarpe fotoseanse

6 timer

Historier

I Bigauņciems vasket havet bort likene til soldater i en stor flom under en sterk nordveststorm

2 dager

Les andre nyheter

Landsbyen ligger 20 kilometer nordøst for den norske hovedstaden Oslo. Årsaken til raset er ennå ikke offisielt kjent, men eksperter mener bestemt at leire var årsaken til tragedien.

«Det skal imidlertid bemerkes at denne nedgangen er spesifikk for den respektive regionen. Røttene til alt dette kan spores tilbake til siste istid. Mens denne isen fortsatt dekket Skandinavia, la det seg leire rundt isen. Som et resultat har det dannet seg mye salter der, sier Jānis Karuss, assisterende professor ved fakultetet for geografi og geovitenskap ved Universitetet i Latvia.

ANDRE LES NÅ

Når isbreen smelter, har jordoverflaten hevet seg. Leiren som opprinnelig var på havbunnen havner på land og blir ustabil og farlig over tid. «Ved et stort eller lite sjokk kan lyden bli flytende,» sier adjunkten. Klassisk sett kreves en utløser, for eksempel et jordskjelv, for at et skred skal oppstå.

RELATERTE ARTIKLER

Norsk politi har frigitt en liste over savnede personer, deriblant to- og 13-åringer. Akutte historier fra pårørende kan leses på internett – mannen til en kvinne fortalte at de to fortsatt var i telefonen kort tid før raset da samtalen plutselig brøt.

Jānis Karušs påpeker at jordskred ikke er uvanlig. I Nord-Amerika, Canada og Alaska, for eksempel, er det jevnlige slike nedganger. Det er ikke første gang hun opplever Norge! Beboere i området må ta denne situasjonen på alvor – det er stor risiko for at en lignende situasjon gjentar seg over tid.

fag

You may also like

Leave a Comment