Home » Det som vil skje i Frankrike vil også påvirke Polen

Det som vil skje i Frankrike vil også påvirke Polen

by Gabriel Scott

Første runde av presidentvalget finner sted i Frankrike denne søndagen. Som økonomene i Santander Bank Polska skriver, vil den endelige avgjørelsen trolig først bli kjent i den andre avstemningen om to uker, men resultatet av helgen «Avstemningen kan ha en betydelig innvirkning på sannsynligheten for ytterligere scenarier og derfor markedssentimentet.»

valg i Frankrike. Macron og Le Pen er i et nakke-og-hals-kappløp

Faktisk er nylige meningsmålinger ikke de beste for den nåværende franske presidenten. Det viser fredagsundersøkelsen på oppdrag fra magasinet «Utfordringer». 27 prosent vil stemme på Macron i den første avstemningen. fransk og 24 prosent. ønsker å støtte kandidaten til National Union Le Pen. Tredje er venstre Jean-Luc Melenchon med 18 prosent. resultat av avstemningen.

Om to uker vil Macron ha en enda tøffere nøtt å knekke, med Harris Interactive-Toluna som spår at Macron vil beseire Le Pen med 51,5 prosent i andre runde av presidentvalget 24. april. Stemmer. Så det er ikke en vesentlig fordel og resultatet vil svinge til slutten.

Markedet kan bekymre seg for Le Pens seier

Eksperter mener Le Pens seier ikke vil falle i god jord hos investorer. Markedet liker oppfølgeren best, og dersom Macron blir gjenvalgt, vet han hva han kan forvente. Det kan bli uro i saken til Le Pen, som sa i desember 2021 etter et møte med PiS-politikere at Ukraina var en del av den russiske innflytelsessfæren.

«Le Pen utløste kontrovers ved å kritisere Frankrikes NATO-medlemskap og sanksjonspolitikk mot Russland. Le Pens potensielle seier kan utløse en krise i NATO og hindre konsolideringen av vestlig politikk overfor Russland. I sin kampanje refererer Le Pen til «vanlige franskmenn» som lover å senke pensjonsalderen og en konservativ politikk overfor Russland» – mener XTB-analytikere.

Derfor, forklarer de, vil seieren deres «potensielt svekke EU og NATO» og «utfordre politikken til USA, Storbritannia og den østlige flanken av den nordatlantiske alliansen».

Macron har et problem. inflasjon og energiregninger

I følge XTB-økonomer, gitt krisen i forholdet til Russland, er vestlige samfunn redde for de økonomiske konsekvensene. «Det franske samfunnet begynner åpenbart å bekymre seg for valutakurser, Macrons diplomatiske innsats er kanskje ikke nok til å vinne«- De observerer.

Så Macron har et problem. I 2021 økte verdien av russisk eksport til Frankrike med over 15 %. (hovedsakelig naturgass, råolje). Han må manøvrere mellom den internasjonale politikken som føres og stemningen til franskmennene. På grunn av politikken hans (forhandlingene hans med Putin hjalp ikke) blir han sterkt kritisert ikke bare av motstandere i landet, men også av blant annet polske myndigheter.

Men det er ikke alt. makron Hun må også forholde seg til velgernes misnøye forårsaket av inflasjon og økende energipriser. Det er verdt å merke seg at i mars i år var prisøkningen i Frankrike på 4,5 %. Årlig. Arbeidsdepartementet sa at minstelønnen vil øke med 2,4 til 2,6 prosent fra 1. mai.

Derfor prøver den nåværende presidenten å vise løsninger på denne situasjonen. Han sa i slutten av mars etter det to dager lange EU-toppmøtet: «EU-kommisjonen vil ha mandat til å forhandle priser og i fellesskap kjøpe energiressurser for EU-land.» Dette bør berolige den bekymrede nasjonen som ser skyhøye energiregninger.

«Vi har lagt merke til at noen land henvender seg til andre land for å forhandle frem sine egne kontrakter, og som jeg sa til kollegene mine, tror jeg at dette ikke er den beste måten fordi det øker prisene,» sa presidenten til journalister.

– Vi må diversifisere i Europa (råstoffkilder), det er også mye bedre å forhandle nye kontrakter sammen, for eksempel med Norge, Qatar eller USA, la Macron til.

Marine Le Pen hjemsøker

Ifølge XTB kan Tyskland, som Frankrike er en strategisk partner for, revurdere endringer i utenrikspolitikken på bølgen av en mulig Le Pen-seier i Frankrike. «Tyskland er i stor grad avhengig av Russland for energi, og samfunnet kan være enda mer redd for energiprisøkninger og krigsrelatert inflasjon, som kan tære på borgernes lommebøker og legge press på regjeringen. – de spår.

Le Pen er også et eksempel på ekstrem populisme. Allerede i 2017 argumenterte den franske journalisten Sylvain Cypel i «Kultura Liberalna» at kandidaten sa det hennes støttespillere ønsket å høre.

«Innen Le Pen-partiet (daværende Front National – red.) er det (…) en stor diskusjon mellom de som mener at Frankrike bør forlate EU, og enda viktigere – eurosonen, og de som mener at det å forlate EU er en dårlig idé, og å opprettholde den posisjonen har kostet Le Pen presidentskapet. Denne striden ble i utgangspunktet ført i hemmelighet, men utviklet seg deretter til en åpen debatt innad i NF. Et annet eksempel er den typen økonomisk politikk de planlegger å implementere hvis de vinner. Offisielt er de fleste av dem sterke tilhengere av klassisk kapitalisme – som Trump eller far Marine le Pen – men noen – som Marine le Pen selv eller noen Brexit-forkjempere i Storbritannia – klamrer seg til den venstreorienterte visjonen om markeder og behovet for en gjenopprettet en sterk rolle for staten i økonomien» – forklarte Cypel.

– Likevel tror jeg det er en fellesnevner i høyrepopulisme: anti-immigrant motvilje, fremmedfrykt i seg selv og, mer snevert, en sterk anti-muslimsk holdning, la han til. Et slikt sett med egenskaper til en fransk leder kan gjøre markedene sinne og føre til ytterligere spenninger på det gamle kontinentet.

You may also like

Leave a Comment