Home » Det vi velger nå vil avgjøre hvordan verden vil være i flere tiår fremover

Det vi velger nå vil avgjøre hvordan verden vil være i flere tiår fremover

by Catherine Monroe

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg talte i Oslo tirsdag ved et arrangement i samarbeid med Den norske Atlanterhavskomité og det norske utenriksdepartementet.

Generalsekretæren sa at «President Putins angrepskrig mot Ukraina betyr slutten på verden slik vi kjenner den» og understreket at «det vi gjør og ikke gjør nå vil avgjøre hvordan verden vil bli.» komme.»

Han bemerket at NATO-allierte hadde gitt et betydelig og avgjørende militært bidrag og forventet ytterligere kunngjøringer og nye beslutninger i forkant av og på Vilnius-toppmøtet i juli. NATO jobber for tiden med et flerårig bistandsprogram for Ukraina for å lette overgangen fra gammel sovjettid til moderne NATO-standarder og utstyr og for å hjelpe Ukraina med å komme nærmere NATO.

– Vi kan ikke la president Putin fortsette å undergrave europeisk sikkerhet, og for det trenger vi et rammeverk som sikrer Ukrainas langsiktige sikkerhet, sa Stoltenberg. Han la til: «Jeg kan ikke forutsi resultatet av diskusjonen, men det er klart at alle NATO-allierte er enige om at NATOs dør er åpen; alle er enige om at Ukraina vil bli medlem; Og alle er enige om at det blir opp til Ukraina og NATOs medlemsland, ikke Russland. Men det viktigste akkurat nå er å sikre Ukrainas seier. Det er vår viktigste oppgave. Ellers vil det ikke være noen fremtid å diskutere.»

Stoltenberg uttalte også at toppmøtet i Vilnius vil styrke NATOs avskrekking og forsvar ytterligere. Han sa at NATOs ledere ville bli enige om detaljerte forsvarsplaner for allierte land. Etablere presise krav om hvilke kapasiteter hver alliert må gi og hvilke styrker som kreves for å gjøre det. Han understreket at «alt dette er en del av den pågående transformasjonen og styrkingen av NATO siden 2014 – omstruktureringen av NATO det siste tiåret for å forberede NATO for det neste tiåret.» NATOs 2 prosent mål. To prosent bør ikke lenger være målgrensen, men minimumskravet å bygge på.»

Generalsekretæren talte på tampen av det uformelle møtet mellom NATOs utenriksministre fra 31. mai til 1. juni i Oslo. Arrangementet ble åpnet av Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Visegeneralsekretær: Montenegro er sterkere og sikrere i NATO

Tirsdag (30. mai 2023) ønsket visegeneralsekretær Mircea Geoană den montenegrinske presidenten Jakov Milatović velkommen til NATOs hovedkvarter. Han takket presidenten for Montenegros bidrag til Alliansen og understreket dens nøkkelrolle i å fremme stabilitet og fred på Vest-Balkan.

You may also like

Leave a Comment