Home » Dette vil være den viktigste økonomiske begivenheten denne uken: Fed vil heve renten. MPC dette

Dette vil være den viktigste økonomiske begivenheten denne uken: Fed vil heve renten. MPC dette

by Gabriel Scott

Inflasjon i USA i mars (dette er de siste tilgjengelige dataene) nådde 8,5 prosent. Årlig. Sammenlignet med våre 12,3 prosent. (allikevel er det land i EU hvor prisene stiger enda raskere) virker kanskje ikke imponerende, men det er det høyeste på 40 år. Det er også mange ganger høyere enn den amerikanske sentralbankens (Fed) inflasjonsmål på 2 prosent.

Fed vil heve renten onsdag. Sannsynligvis den sterkeste siden 2000.

Fed har mandat (som andre sentralbanker) til å overvåke inflasjonen, så det er ikke rart at de holder utkikk i møte med stigende priser, et fenomen som er forsterket de siste ukene av virkningen av russisk aggresjon på Ukraina. vekke rentepriser. Det endte allerede i mars med nullrenter og økte hovedrenten til et område på 0,25 til 0,50 prosent. Det forventes en oppgang på 50 basispunkter ved mai-økten, dvs. til nivået 0,75-1,00 %. I så fall vil det være den største renteøkningen i USA siden mai 2000, altså på 22 år.

Flere verdens- og forretningsnyheter på Gazeta.pl-hjemmesiden >>>

Og det burde ikke være slutten. Fed selv signaliserte dette for noen uker siden. Eksperter (så vel som markedsinvestorer) forventer at det sannsynligvis kommer fire slike økninger til. Det var imidlertid også ventet en økning på 75 poeng i juni.

Nøkkelen nå vil ikke bare være dagens (onsdag) avgjørelse, som vi vil vite innen 20:00 polsk tid, men også ord fra Fed-leder Jerome Powell en halvtime senere. I tillegg vil den amerikanske sentralbanken også beslutte å starte prosessen med å redusere bankens balanse, som har svulmet opp på grunn av kjøp av bankmidler (disse tiltakene har pumpet penger inn i markedene og økonomien).

Fed skiller seg fra andre sentralbanker (inkludert den polske) ved at den skal overvåke arbeidsledighet så vel som inflasjon. Og det er tegn fra det amerikanske arbeidsmarkedet til at det blir strammere – det er rekordmange ledige stillinger. Dette kan få arbeidsgivere til å øke prisene, noe som igjen kan føre til ytterligere prisøkninger.

Hva Fed gjør påvirker dollaren. Selv om stigningen på 50 poeng allerede er i amerikansk valuta, kan den også bli påvirket av hva investorer hører fra Jerome Powell.

MPC vil heve renten og Adam Glapiński vil forklare hvorfor

Dagen etter Fed, dvs. torsdag 5. mai, vil avgjørelsen om rentenivået bli kunngjort av det polske pengepolitiske rådet. Og her forventer økonomer en solid oppgang – gjennomsnittet av forventningene er 100 basispunkter. Dette vil bety en andre strake økning på 100 basispunkter og en økning i NBP-renten til 5,5 %.

Det blir heller ikke siste fottur i landet vårt. Inflasjonen steg til over 12 % i april. og ifølge eksperter er dette ennå ikke toppen. For eksempel mistenker Paweł Borys, president for det polske utviklingsfondet, at han kan nå 14 prosent.

Paweł Borys appellerer til bankene: «La oss heve renten». Inflasjon opp til 14 %

se videoen
Står vi overfor renter over 6 %? Vi spør en ekspert

Så lenge inflasjonen vokser, vil rentene stige – understreker blant annet økonomer, BNP Paribas og PKO BP. Førstnevnte antar en økning i hovedsatsen til 8 %. For mange andre 7 prosent. er grunntilfellet. Og ifølge ING Bank Śląski er en rekkevidde på 7,5 til til og med 10 prosent mulig. – de mener at «tosifrede renter i Polen ikke lenger er et teoretisk tema».

Du må vente omtrent en dag på konferansen til NBP-president Adam Glapiński – den er planlagt til fredag ​​6. mai kl. 15.00.

Og denne uken skal også Tsjekkia, Storbritannia og Norge ta stilling til kvotene.

Leder av Rådet for pengepolitikk og president for Polens nasjonalbank Adam Glapiński under en pressekonferanse på NBP.  Warszawa, 16. mai 2018«Inflasjonen er ute av kontroll.» Eksperter på omfanget av renteøkningen

You may also like

Leave a Comment