Home » Drapet på Paweł Adamowicz. Stefan W. svarer ikke på spørsmål

Drapet på Paweł Adamowicz. Stefan W. svarer ikke på spørsmål

by Gabriel Scott

  • Retten leste Stefan W.s svar på tiltalen. Stefan W. sendte henne for retten i begynnelsen av mars.
  • – Anklagen er falsk og manipulert. Jeg er uskyldig, jeg drepte ikke Adamowicz. Mitt vitnesbyrd ble forfalsket av aktor. Jeg har helseproblemer. Fengselsvesenet smittet meg spesielt – skrev Stefan W.
  • I desember 2021 ble Stefan W. siktet for drapet på Paweł Adamowicz og «forbrytelsen å true med å tvinge en annen person til å oppføre seg på en bestemt måte». Han risikerer livsvarig fengsel
  • Retten leste opp Stefan W.s forklaring, som han kom med kort tid etter pågripelsen. Den siktede planla en storslått konspirasjon som involverte påtalemyndighet, leger, fengselsvesenet og Civic Platform
  • I sin uttalelse sa han at han forventet at Zbigniew Ziobro skulle ta seg av saken
  • Stefan Ws psykiske helse er avgjørende. På forespørsel fra statsadvokatembetet tok tre ekspertteam til orde i denne saken. Å gjennomføre forskningen og trekke konklusjoner forlenget etterforskningen de neste månedene og deretter årene
  • Retten kan ilegge en ekstraordinær straffnedsettelse for gjerningsmannen som var begrenset på det tidspunkt forbrytelsen ble begått
  • Du kan finne flere slike historier på Onet-hjemmesiden

Teksten er oppdatert.

Rettssaken for drapet på presidenten i Gdańsk startet klokken 9.30. Tiltalte møtte for domstolen i Gdańsk. Stefan W. har sagt ja til publisering av bildet og navnet hans. Men forespørselen ble avhørt av advokaten hans. Retten tillot ikke at tiltaltes bilde ble offentliggjort.

I begynnelsen av rettssaken svarte ikke Stefan W. på rettens spørsmål. Retten beordret en kort pause.

Den myrdede presidentens bror, parlamentsmedlem Piotr Adamowicz, som er aktor i saken, sier til Onet at han ikke er overrasket over Stefan W.s oppførsel i retten i dag. Jeg forventet noe sånt, sier han.

Dersom Stefan W. nekter å svare konsekvent på spørsmålene, vil retten mest sannsynlig lese vitneforklaringen han avga under etterforskningen.

Etter klokken 10 gjenopptok retten rettssaken. Tiltaltes forsvarer vitnet om at Stefan W. ikke hadde svart på spørsmålene hans. – Jeg kan ikke forklare hva som er årsaken til hans holdning – sier forsvareren.

Etter pause svarer Stefan W. fortsatt ikke på rettens spørsmål. Statsadvokaten begynte å lese opp tiltalen. Den beskriver sårene som president Adamowicz fikk under angrepet.

Retten leste Stefan W.s svar på tiltalen. Stefan W. sendte henne for retten i begynnelsen av mars. – Anklagen er falsk og manipulert. Jeg er uskyldig, jeg drepte ikke Adamowicz. Mitt vitnesbyrd ble forfalsket av aktor. Jeg har helseproblemer. Fengselsvesenet smittet meg spesielt – skrev Stefan W.

I et brev til retten advarte tiltalte om at han ville «drepe» hvis han ble sendt til et psykisk helsevern. Han signerte seg som politisk fange.

Stefan W.s vitneforklaring leses opp av retten

Retten leste opp Stefan W.s forklaring, som han kom med kort tid etter pågripelsen.

Stefan W. anklaget statsadvokatembetet for å ha laget en konspirasjon som knyttet hele saken til ham. Han anklaget også kriminalomsorgen for å ha «forgiftet» ham. Etterforskerne rapporterte om hans tidligere opphold i fengselet, hvor han ble dømt for bankran.

Det er også politiske spørsmål. Stefan W. understreket i sin uttalelse at han var motstander av innbyggerplattformen. Etterforskere sa at han stemte på Duda og PO er tyver. I vitneforklaringen skisserte tiltalte en storslått konspirasjon som involverte påtalemyndighet, leger og fengselsvesenet.

Da etterforskerne informerte Stefan W. om Adamowiczs død 14. januar 2019 og endret anklagene, sa Stefan W. at han hadde erkjent ikke straffskyld og ønsket å fortsette å vitne.

Stefan W. understreket i sitt vitnesbyrd: «Jeg står for lov og rettferdighet, og jeg vil at folk som dømmer meg skal ha de samme synspunktene.» Han sa at han ønsket at saken hans skulle behandles av Zbigniew Ziobro.

Retten har lest Stefan W.s forklaringer til slutt, men tiltalte har fortsatt ikke besvart rettens spørsmål.

Retten leste opp en annen uttalelse fra Stefan W., som han kom med 14. januar 2019. Stefan W. erkjente den gang ikke straffskyld. Han ønsket å bli overført til Sør-Polen. Han koblet det til at flere stemte PiS og PO som dominerte Pommern, som Stefan W. anklaget for å ha inngått en pakt.

I vitneforklaringer som senere ble lest opp i retten sier Stefan W. at «drapet på Adamowicz ble planlagt av gangstere fra Warszawa». Han sier han så henne.

Stefan W. snakket også om dagen han angrep president Adamowicz. Han sa at han dro til Targ Węglowy i Gdańsk «for å sjekke området». At han hadde med seg kniv og gass. Han sa at ingen sjekket ham. Han understreket at han ventet foran scenen til Adamowicz begynte å telle ned til Light to Heaven. Han sier at det ikke var han som drepte Adamowicz. At noen andre knivstukket Adamowicz.

I senere uttalelser av Stefan W., lest opp av retten, fortalte tiltalte om sin tidligere fengselsstraff. Han understreket at han allerede da hadde sagt at «han ville bli kontraktsmorder».

I mars 2019 vitnet Stefan W. om at anklagene var «oppdiktet» og «propaganda». Da etterforskerne viste ham en film av angrepet på president Adamowicz, svarte Stefan W. at «filmen ble tatt opp på nytt».

I senere vitneforklaringer anklaget Stefan W. en viss statsadvokat for «bankran». Han sa at han kunne gå til psykiatrisk observasjon.

11. september 2020 vitnet Stefan W. om at han ikke forsto innholdet i anklagene og at «de var tull». Han hevdet at påtalemyndigheter, politifolk og til og med moren hans var involvert i forberedelsen av president Adamowiczs attentat.

Etterforskningen av Adamowiczs død trakk nådeløst ut. Breivik ble nevnt som et eksempel

For tre år siden angrep en grusom president Paweł Adamowicz på scenen til Great Orchestra of Christmas Charity. Guvernøren i Gdańsk døde på sykehus en dag senere. Gjerningsmannen slapp ikke unna, han ble umiddelbart arrestert og umiddelbart arrestert for å løse saken. Etterforskerne hadde sterke bevis til disposisjon, inkludert opptak av finalen til Det store juleorkesteret i Gdańsk, der tragedien fant sted.

Likevel trakk prosedyrene ved påtalemyndigheten nådeløst ut. Og den stadig mer utålmodige familien nevnte eksemplet med en norsk drapsmann som drepte 77 mennesker og ble stilt for retten på mindre enn ett år, til tross for en så grufull forbrytelse. I mellomtiden, som tidligere rapportert av blant andre broren til den myrdede presidenten Piotr Adamowicz i Polen, går de påfølgende årene og morderen til presidenten i Gdańsk har ennå ikke satt seg til kai.

Hovedspørsmålet som påtalemyndighetene trengte å løse var drapsmannens mentale helse. Dersom de sakkyndige skulle bevise at Stefan W. var psykisk syk, måtte statsadvokaten henlegge etterforskningen og presidentens drapsmann ville havne på en lukket psykiatrisk avdeling. Hvor lenge ville retten avgjøre.

To av de tre ekspertteamene bestemte at Stefan W. kan stilles for retten

Tre team av eksperter snakket om Stefan W.s psykiske helse – etter anmodning fra statsadvokaten. Å gjennomføre forskningen og trekke konklusjoner forlenget etterforskningen de neste månedene og deretter årene.

Det første laget fra Kraków erklærte at Paweł Adamowiczs morder var psykisk syk, det andre, ledet av Dr. ha. Janusz Heitzman – at på tidspunktet for angrepet på president Adamowicz var Stefan W.s mentale helse i stor grad svekket, men han kunne holdes ansvarlig i retten for forbrytelsen som ble begått. Det tredje laget bestemte også at drapsmannen kunne stilles for retten.

Følelsene ble opphetet av funnene fra den andre opinionen. Ifølge eksperter ble Stefan W.s angrep på Adamowicz drevet av en fobi for Civic Platform. Han tilskrev dette partiets politikere opprettelsen av «Gdańsk-pakten», det vil si et uformelt nettverk av forbindelser som tillater kontroll over byen og regionen. Han erklærte seg selv som PiS-tilhenger.

Tre år etter Paweł Adamowicz» død er det en tiltale

I desember 2021 kunngjorde påtalemyndigheten at det var gjort Tiltale mot morderen til Gdańsks president Paweł Adamowicz.

Stefan W. ble siktet for drapet på Paweł Adamowicz og «forbrytelsen med å tvinge en annen person til å oppføre seg på en bestemt måte ved å true dem». Det handlet om lederen av arrangementet, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, der President Adamowicz ble myrdet.

Motivet for drapet, ifølge etterforskerne, var «ønsket om å hevne urettferdigheten og det tiltalte anså som en overdreven straff for ran ved bruk av et farlig verktøy». Som etterforskerne skrev: «Den tiltalte identifiserte generelt personen til presidenten i byen Gdańsk med personer som utøvde alle makter, inkludert rettsvesenet, mot ham på tidspunktet for domsavsigelsen.»

Stefan W. risikerer livsvarig fengsel. Retten kan ilegge en ekstraordinær straffnedsettelse til gjerningsmannen som var begrenset på det tidspunkt forbrytelsen ble begått.

Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

You may also like

Leave a Comment