Home » Du kan allerede kjøpe polske e-resepter i seks land – Computerworld

Du kan allerede kjøpe polske e-resepter i seks land – Computerworld

by Gunnar Garfors

Portugal er det sjette europeiske landet hvor polakker kan kjøpe en resept utstedt i Polen. Hellas og Kypros vil snart slutte seg til denne gruppen.

Portugal er det nærmeste landet etter Kroatia, Finland, Estland, Tsjekkia og nesten hele Spania hvor vi kan kjøpe en resept utstedt av en lege i Polen. Det vil snart være mulig å kjøpe resept i Hellas og Kypros. Den grenseoverskridende e-resepten er en løsning for personer som reiser over hele Europa eller bor og jobber i to forskjellige land. Til syvende og sist er det ment å gjøre det enklere å kjøpe stoffet i alle EU-land samt i EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge. En grenseoverskridende resept er også praktisk for utlendinger som oppholder seg i Polen – borgere fra Portugal, Estland, Finland, Tsjekkia, Kroatia og Spania får e-reseptene sine fylt ut hos oss.

Polen er et av de første landene som innfører grenseoverskridende e-resepter. De siste årene har landet vårt opplevd en dynamisk utvikling av løsninger knyttet til levering av elektroniske tjenester i helsevesenet, slik som: Internett-pasientkonto (17,5 millioner brukere), MojeIKP-applikasjonen (4,5 millioner installasjoner) og dziennik.gov. pl, samt e-resepter (1,7 milliarder utstedte e-resepter) og e-overføringer (153 millioner utstedte e-resepter). Dette har gjort Polen til en av pionerene innen digitalisering av helsevesenet i Europa.

Hva er en grenseoverskridende e-resept og hvordan får du tak i en?

Du er en pasient. Planlegger du en forretningsreise, ferie eller lengre opphold i utlandet, men nå er det på tide å kjøpe en ny dose medisin? E-resept på tvers av landegrensene er en løsning som lar deg fylle ut resepten din i landet du oppholder deg. Alt du trenger å gjøre er å godta implementeringen i utlandet i din IKP. Oppskriften vil fortsatt være synlig på din IKP og i MojeIKP-applikasjonen som før. Først når den er kjøpt i et annet land, blir den en grenseoverskridende e-resept.

Hvordan det går?

1. Sjekk om landet du bor i eller reiser til er i stand til å behandle grenseoverskridende e-resepter. (Hvis ikke, trenger du en grenseoverskridende papirresept for å kjøpe medisiner).

2. Godta i din IKP at din resept vil bli utstedt i utlandet.

3. Informer apoteket om at du er fra Polen og ønsker å fylle ut en grenseoverskridende e-resept. Vis ID-kortet ditt eller annen bilde-ID.

4. Les informasjonen om behandling av personopplysninger som du får fra apoteket.

5. Kjøp medisiner – akkurat som i Polen.

For grenseoverskridende resepter vil hele beløpet bli belastet. Du kan imidlertid senere be om refusjon for resepten din fra Statens helsefond.

En pasient fra utlandet kommer til et polsk apotek…

Du jobber i et apotek. En pasient fra utlandet møter opp med resept utstedt av legen. Resepten kan være på papir eller elektronisk. Hvis det er en papirresept, sjekk om den oppfyller vilkårene for en grensekryssende papirresept – informasjon finner du på nettstedet til Nasjonalt helsefond. Husk også plikten til å informere pasienten om behandlingen av personopplysninger.

Hvordan løser jeg inn en grenseoverskridende e-resept?

1. Bekreft om pasientens opprinnelsesland er på listen over land hvis e-resepter kan fylles ut i Polen.

2. I apoteksystemet velger du grenseoverskridende e-reseptmodul og velger pasientens opprinnelsesland.

3. Be om bekreftelse på at pasienten har lest informasjonen om behandling av personopplysninger.

4. Systemet vil be deg om å angi pasientens identifikasjonsnummer. Avhengig av land kan dette være et identitetskortnummer eller for eksempel et forsikringsnummer. Be derfor pasienten om å fremlegge et dokument som bekrefter det nødvendige identifikasjonsnummeret. Fyll ut denne informasjonen i systemet.

5. Sjekk at dataene som vises i systemet samsvarer med dataene i pasientens identifikasjonsdokument.

6. Avhengig av valgt land, fortsett å fylle ut resepten eller skriv inn tilleggsinformasjon som systemet ber om, for eksempel: B. oppskriftsnummeret. Pasienten kan diktere det til deg eller vise deg det på et stykke papir eller over telefon.

Resepten fylles deretter ut på en veldig lik måte som innenlands: Navnet på stoffet samt virkestoffet og en visualisering vises på skjermen. Regelverket for utlevering av legemidlet er i samsvar med nasjonal lovgivning (f.eks. utlevering av erstatning).

For mer informasjon, besøk følgende nettsteder:

https://pacjent.gov.pl/internetowe-konto-pacjenta#jak-sie-zalogowac

https://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-uzyskac-zwrot-kosztow-leczenia-w-ramach-dyrektywy-transgranczej/

https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/dla-aptek/e-recepta-transgraniczna

https://pacjent.gov.pl/artykul/recepta-transgraniczna

http://www.nfz-warszawa.pl/dla-swiadczeniaodawcow/recepty-leki-apteki/informacje-ogolne/recepta-transgraniczna/

Kilde: E-helsesenter

You may also like

Leave a Comment