Home » Eksperimenter med vanndråper overrasket forskerne: selv ved frysepunktet -44 grader fryser det ikke

Eksperimenter med vanndråper overrasket forskerne: selv ved frysepunktet -44 grader fryser det ikke

by Peter Østbye

Hvor kaldt smelter rent vann? Du har sannsynligvis lært på skolen at det magiske tallet er 0 ° C. Imidlertid har forskere ved University of Houston vist at rent vann kan forbli flytende ved mye kaldere temperaturer hvis det er på en myk overflate.

Temperaturen der vann blir til is har aldri vært så tøff. Mye avhenger av andre faktorer, inkludert trykket, forurensningene og, som det viser seg, overflaten vannet er på. Harde overflater støtter krystalliseringen av vannet, mens myke overflater bare holder vannet flytende.

Iskrystaller dannes lettest fra overflatefeil. Hvis den harde overflaten er riper, vil isen mest sannsynlig vokse fra dette punktet. Imidlertid kan små dråper på en jevn, myk overflate holde væske ned til -44 grader Celsius. Riktignok vil du vanligvis ikke gjenta dette eksperimentet hjemme bare fordi det er så vanskelig å gjennomføre.

Forskerne eksperimenterte med dråper i forskjellige størrelser. Noen av dem var ganske store (relativt), rundt 100 nm i diameter. Den minste størrelsen var imidlertid bare 2 nm. Selv måling av flytbarheten til slike dråper var ikke lett, men den nyeste teknologien har hjulpet dem med å finne ut at bittesmå dråper forblir flytende på en myk, glatt overflate ned til utrolig lave temperaturer. Hva er fordelene med denne kunnskapen?

Forskere mener denne informasjonen kan brukes til utvikling av spesifikke belegg for fly, vindturbinblader og andre overflater som forårsaker problemer med ising.

Kilde: https://www.nature.com/articles/s41467-021-27346-w

You may also like

Leave a Comment