Home » Elektrum: For den gjennomsnittlige husholdningen øker den månedlige strømregningen med fire til fem euro

Elektrum: For den gjennomsnittlige husholdningen øker den månedlige strømregningen med fire til fem euro

by Thure Lindhardt

Den ledende strømleverandøren i Latvia med den største kundebasen annonserte nylig en prisøkning fra 1. november for fastrentekontrakter, som endres for hver enkelt, men kan nå opp til 50 %, melder TV3 Ziņas.

Elektrum-avtalene gir mulighet for ensidig å endre prisen to ganger i året. For noen kunder er dette den andre økningen i år. Dette forklares med det som skjedde på elbørsen NordPool. Prisen har steget med over 250 % eller 3,5 ganger det siste halvåret, og derfor er også «Elektrum» skjøvet opp i et hjørne.

Uldis Mucinieks, kommersiell direktør i Latvenergo AS

«Hvis det er nødvendig å anslå en slik effekt, kan denne prisendringen for en gjennomsnittlig latvisk husholdning som bruker et gjennomsnitt på 150 kilowattimer per måned utgjøre fire eller fem euro på en månedlig regning. Det er en endring for september eller oktober.»

Men siden Elektrum har rett til å endre prisen i sine kontrakter to ganger i året, betyr ikke den tilsynelatende faste tariffen et prisavslag i stein. Og for enkelte Elektrum-kunder er økningen fra 1. november allerede den andre i år. «Kundens samtykke er ikke nødvendig, kontraktsvilkårene krever kun varsel fra oss. Kunden har nok tid til å ta et valg – godta prisen eller velg et annet strømprodukt, «sa Mucinieks.

Og med kunngjøringen har noen av Elektrums kunder allerede begynt å bytte til konkurrenter. I motsetning til Latvenergos merke Elektrum, vil ikke de to sterkeste konkurrentene, Enefit og Tet, delta i de faste tariffene til sine eksisterende kunder i de nåværende kontraktene.

Viktorija Ķirsone, elektrisitetssjef i Tet

Når det gjelder Tets fastpriskunder, planlegger vi ikke å vurdere tariffer for hele kontraktens varighet. Prisen forblir den samme i perioden kunden har en kontrakt.»

«Kundene våre kan være trygge. Hvis et produkt med fast pris velges, vil ikke prisene bli verifisert, og vi planlegger ikke å gjøre det. Det er derfor ingen grunn til bekymring. Vi kjøper faste strømpriser til rett tid. Kunder med fastpriskontrakter kan være sikre på at denne prisen forblir uendret til slutten av kontraktsperioden, forklarer Krists Mertens, administrerende direktør i Enefit Latvija.

Men hvis en fastpriskontrakt for en Enefit- eller Tet-kunde utløper og en ny kontrakt må startes for de neste ett eller to årene, kan økningen være mellom 40 % og 50 %. Det kan være forskjellig for alle.

Krists Mertens, administrerende direktør i Enefit Latvija

«Hvis en kunde ønsker å inngå en fastpriskontrakt nå, må en endring av den forrige kontrakten forvente minst det dobbelte av prisen for neste periode.»

Årsaken til økningen i strømprisene over hele Europa er den kraftige økningen i etterspørselen etter strøm. Når økonomiene kommer seg, bruker de mer strøm. I tillegg produserte vannkraftverk og vindparker mindre energi i år. Prisene på naturgass og kull, som brukes til å produsere elektrisitet, har også steget betydelig.

Mest smertefullt er stigningen i strømprisene for innbyggere som har en dynamisk tariffplan eller som har regningene knyttet til gjeldende børspriser. De skifter hver time.

Som rapportert, innkalte økonomiministeren Jānis Vitenbergs til et møte i det statlige energikrisesenteret sist torsdag, hvor representantene for de ansvarlige myndighetene informerte om at råvarene for elektrisitet, naturgass og varmeproduksjon i Latvias naturgass, mindre raskt – for flis og andre ressurser som brukes til å generere varme.

You may also like

Leave a Comment