Home » en ekstraordinær kunstner som ikke kan jobbe. ZUS har nettopp tatt ut pensjonen sin

en ekstraordinær kunstner som ikke kan jobbe. ZUS har nettopp tatt ut pensjonen sin

by Catherine Monroe

Jakub Plączkowski. Foreldreløs. Født i 1982. Art brut artist. Fra et funksjonshemmet barn med papirer. Etter fylte 17 år ble han gjentatte ganger klassifisert som arbeidsufør. Han mistet nettopp trygdepensjonen.

Cuba elsker tog og trikker, gruver og Øvre Schlesien, jernbanearbeidere og gruvearbeidere. Han liker grov humor med et snev av erotikk. Kort tid etter fødselen ble han diagnostisert med cerebral parese og subdural hydrops. Dette er svulster der cerebrospinalvæske samler seg. De er mer vanlige hos gutter, er noen ganger assosiert med utvikling av psykiske lidelser, og krever noen ganger systematiske punkteringer eller klaffer som forhindrer økt intrakranielt trykk eller trykk på hjernen ved å drenere overflødig væske.

– Siden hans fødsel har Cuba blitt anerkjent som funksjonshemmet av flere beslutningsorganer, spesielt siden han var åtte år gammel da han ble diagnostisert med epilepsi. Han gikk på en spesialskole, hadde aldri jobbet, og fikk diagnosen det som nå kalles psykisk utviklingshemming. Helt til han ble frisk i mai i år. Taksatoren fra trygdeetaten fastslo at han ikke lenger var helt arbeidsufør. Og i september fratok ZUS ham retten til sosial pensjon – sier Izabela Wasilewska-Fornalik, Cubas faktiske verge, tanten hans.

Den blå plastmappen inneholder informasjonskort om Cuba, prøver, utskrivningsattester fra sykehus og uføreattester. Det er ikke mye av det. Moren hans passet på alt. Da hun døde var det lite igjen av A4-arkene som hun hadde samlet gjennom flere tiår – Cuba brente de fleste i ovnen, men av dem kan vi fortsatt lære at nevrologer diagnostiserte ham med en degenerativ sykdom i en alder av 17 år. sykdom, merket overdreven håndskjelvinger og hadde problemer med selvbetjening og spising.

– Han var fullstendig hjelpeløs og helt avhengig av sin mor, søsteren min. Han kunne ikke gjøre noe rundt seg. Etter hennes død fikk han et nervøst sammenbrudd og ble innlagt på sykehus, men med hjelp fra mange snille mennesker kom han ut av denne tilstanden og begynte å bli uavhengig.

Direktiv 46.2023 (3439) datert 7. november 2023; Selskap; s. 35

Originaltittel på teksten: «Punishment for Nikifor»

You may also like

Leave a Comment