Home » En farlig praksis. «Teknisk» korn fra Ukraina er i ferd med å bli forbrukerkorn i vårt land

En farlig praksis. «Teknisk» korn fra Ukraina er i ferd med å bli forbrukerkorn i vårt land

by Peter Østbye

– Det var noen problemer og signaler om at det er en transport av det såkalte Tekniske kornet fra Ukraina. Vi er i samtaler med National Revenue Administration for å dempe denne praksisen veldig mye – forsikrer minister Henryk Kowalczyk.


Tilstrømningen av korn fra Ukraina var et problem for det polske markedet over østgrensen allerede før krigens utbrudd, og det ble enda verre. Det viser seg også at korn importert som «teknisk» ulovlig endrer status til forbruker- eller dyrefôr, og erstatter korn fra lokale bønder.

Landbruksminister Henryk Kowalczyk påpekte nylig dette, og innrømmet at saken gir grunn til bekymring. – Det var noen problemer og signaler om at det er en transport av det såkalte Tekniske kornet fra Ukraina. Vi er etter diskusjoner med Skatteetaten for å temme denne praksisen svært alvorlig. Poenget er ikke at «teknisk» korn ikke kan transporteres, men at det ikke blir konsum- eller fôrkorn, for det er problemet i praksis. Jeg tror at vi om 2-3 dager sammen med KAS vil ha visse prosedyrer for å spore slike kornsendinger – sa statsministeren i slutten av oktober på møtet i parlamentarisk landbrukskomité.

På spørsmål fra parlamentsmedlemmer om hva og hvorfor «teknisk» korn brukes, forklarer han at det er underlagt ulike avgiftssatser og kan brukes til for eksempel å lage drivstoffpellets.

– Jeg la merke til de «tekniske» kornene at det noen ganger er et signalproblem. Jeg håper imidlertid at det for øyeblikket er diagnostisert veldig sterkt og dette er veldig enkeltstående tilfeller, men alle er dårlige (…) Det vil nok også gjøres forsøk på å omgå loven når det gjelder «teknisk» korn. Vi samarbeider tett med KAS. Jeg tror nok aldri vil være mulig å unngå alt til null, men det vil være veldig begrenset, forsikret Kowalczyk.

MEP Dorota Niedziela (KO) spurte om, siden vi er enige og vet at det finnes «tekniske» korn på markedet, forventer ikke makthaverne en form for kampanje eller informasjon om at disse kornene ikke er beregnet på konsum og fôrformål. brukt.

– Hvis det blir brukt, vil det bli hardt straffet, enten det er en importør, en selger eller en kjøper som kjøper korn til andre formål enn tekniske? Det virker slik, men så er en, til og med en liten, til og med tilfeldig mengde nok til å skade hele det gode navnet til for eksempel kornprodusenter, advarte hun.

Ministeren argumenterte for at produsenter, hovedsakelig fôrprodusenter, er klar over dette. På den annen side ville det ikke vært en god kampanje å si at «teknisk» korn kommer inn.

– «Teknisk» korn spores nå av National Revenue Administration fremfor Landbrukstjenestene. Utenom det kan det selvsagt være slike tilfeller – selv om KAS hevder at de følger bevegelsene fullt ut – det er ikke lov å levere til fôrfabrikken eller noe annet sted for mat – sa lederen av Landbruksdepartementet.

You may also like

Leave a Comment