Home » En gigantisk skandale! Tidligere verdens skiskyttersjef siktet for korrupsjon «Klokker, prostituerte, jakt» – Sportsinwinter.pl

En gigantisk skandale! Tidligere verdens skiskyttersjef siktet for korrupsjon «Klokker, prostituerte, jakt» – Sportsinwinter.pl

by Catherine Monroe

Den mangeårige sjefen for verdensmesteren i skiskyting Anders Besseberg (77) er siktet i en korrupsjonssak mot ham. Siktelsen omfatter bestikkelser i form av blant annet klokker, jaktopphold og prostituerte. Besseberg selv hevder han er uskyldig.

Foto av M. Król

I tiltalen ble Anders Besseberg siktet for grov korrupsjon i 2009-2018. Alt dette knytter seg til de samme observasjonene som er gjort i etterforskningen som har pågått i flere år.

Fem år med etterforskning og det er en tiltale

– Statens kontor for etterforskning og påtale av økonomisk og miljømessig kriminalitet (OEKOKRIM) mener det er bevis for at siktede mottok bestikkelser kontinuerlig over en tiårsperiode. Alvoret understrekes av det tillitssviket han innebærer gitt hans stilling som president i IMU, sier aktor Marianne Djupesland, sitert av nrk.no.

NRK fjernsyn fikk tilgang til tiltalen. Der lister Djupesland førsteetterforsker opp en rekke konkrete hendelser som ligger til grunn for tiltalen. Aktor mener å ha bevis for at Besseberg mottok klokken i 2011, tok imot tjenestene til en prostituert i 2013 og mottok en annen klokke samme år, i tillegg til en jakttur – som han skal ha blitt fraktet med helikopter for.

Året etter – under VM i Holmenkollen – skulle Besseberg få nok en klokke, og et år senere fikk sjefen for verdensskiskyting både jakttur og jaktpokal, ifølge tiltalen. Det samme skjedde i 2018.

Bestikkelsene bør komme fra Russland og utover

Tiltalen bemerker også at Besseberg hadde en fast jaktkontrakt mellom 2009 og 2018 og ble i tillegg belastet med bilavgift mellom 2011 og 2018.

Bestikkelser skal ha blitt betalt av både russiske skiskytteraktivister og representanter for AFP/Infront-selskaper som hadde en avtale med Det internasjonale skiskytterforbundet om markedsføring og sponsorrettigheter for skiskytingsarrangementer i regi av IBU. Dette skjedde samtidig med at Besseberg selv var president i IMU, heter det i tiltalen.

Mandagens nyhet kommer fem år etter at Besseberg trakk seg som president i IBU. Han har hatt denne stillingen siden 1992. Økokrim innrømmer at han har intervjuet mange personer og fått informasjon fra flere land. Et stort antall dokumenter ble analysert. De samarbeidet også med det østerrikske politiet og fikk støtte fra myndighetene i Tsjekkia, Liechtenstein og Canada. Økokrim opplyser til NRK at saken var tidkrevende og at de fikk viktig informasjon helt til slutten.

Den tidligere lederen av IMU anser seg selv som uskyldig

I følge den norske straffeloven straffes grov korrupsjon med inntil 10 års fengsel. Foreløpig er dette imidlertid kun en anklage, ikke en dom, understreker etterforskerne.

Besseberg selv nekter straffskyld.

– Besseberg hevder at han aldri har tatt imot bestikkelser eller forsøkt å påvirke IBUs antidopingarbeid til fordel for noen, heter det i uttalelsen sendt til NTB.

Alt startet i Østerrike

Husk at saken ble høylytt i 2018. Det føderale kriminalpolitiet i Østerrike ransaket deretter IBU-hovedkvarteret i Salzburg. Alt på grunn av mistanken om at president Besseberg hadde akseptert en økonomisk fordel. Til gjengjeld for å skjule doping fra 65 russiske utøvere, skulle nordmannen motta en bestikkelse på 2,3 millioner kroner fra russerne. Det ble utført søk ikke bare i Østerrike, men også i Tyskland og Norge.

Mandag 16. april meldte riksadvokat Ingrid Maschl-Clausen at undersøkelsene ikke bare gjelder de to viktigste personene i IBU, men hele 12 personer. Saken om korrupsjon i skiskyting handler ifølge ARD ikke bare om doping, men også om tildelingen av verdensmesterskapet i skiskyting i 2021 til den russiske byen Tyumen. I februar 2017, i forbindelse med dopingskandalen blant russiske skiskyttere, opphevet IBU russernes rettigheter til å arrangere mesterskapene.

Vi kommer tilbake til saken.

Kilde: NRK / Sportsinwinter.pl

Matthew King
Nylige innlegg av Mateusz Król (Se alt)

You may also like

Leave a Comment