Home » En litauer som døde på bursdagen sin i Norge sa: Han var i ferd med å gjenoppbygge livet sitt

En litauer som døde på bursdagen sin i Norge sa: Han var i ferd med å gjenoppbygge livet sitt

by Gunnar Garfors

Den 30. desember i fjor dro Rasa Lasinskienė for å lære hunden klokken 04:00 og snakket med mannen hennes på telefon. Ingen forventet at en katastrofe skulle skje i løpet av noen få minutter.

Ramūnas Lasinskas så med egne øyne hvor mange tonn land som falt. Raset ødela nabohusene, som lå bare 50 meter fra Lasinskai-husene, skogen og golfbanen.

Start et nytt liv

Nesten et år etter denne tragiske katastrofen begynner R. Lasinskas et nytt liv på egen hånd:

«Jeg lever faktisk, vel, jeg startet livet mitt fra bunnen av. Som jeg lovet, skulle jeg bli tre ganger sterkere enn jeg gjorde. Jeg fikk ikke en krone fra den norske regjeringen, selv om andre trodde et rikt land ville være for meg kompensere millioner.

Jeg tegnet uføreforsikring etter at min kone døde fordi vi jobbet sammen. Selvfølgelig investerte jeg pengene i et hus i den billigste byen [pirkau] med et lån på 30 år, sier han.

Mannen deler flere gode nyheter: sønnens familie venter på en økning, et andre barn er født i familien og en datter med en nær venn bor bare 20 km fra hans nye hjem.

R. Lasinskas sier selv at han prøver å ikke leve med minner, men bare se på hva som venter i fremtiden.

«Vi la merke til det da. Jeg prøver å ikke leve med fortiden, jeg ser langt frem. Jada, det er bølger av minner, men jeg prøver å tenke mer på et nytt nåværende liv. Jeg har en kjæreste som bor 600 km unna meg, noe som er veldig støttende, sier han om det nye livarket.

Forlatte gamle hus

I slutten av mars i år fikk familien smertefulle, men lettede funn – R. Lasinskienės kropp ble funnet. Familien var henrykt over å få muligheten til å begrave sin elskede mor og kone.

– Vi gravla min kone vakkert i Gjerdrum. Som et minnesmerke prøvde jeg å vise at en litauer ble gravlagt i dette norske landet og klarte det, sier han.

R. Lasinskas har ikke fått komme inn i det gamle huset siden ulykkesdagen:

«Huset og bilen er parkert, bare garasjen er borte. Jeg får ikke lov til den dag i dag. Fagfirmaet kom med det viktigste i henhold til listen jeg ga, og alt er inngjerdet som et nei- gå området.

I dag holder R. Lasinskas allerede en rapport om hvem som har skylden for denne livstruende katastrofen.

«Jeg har en årsrapport på 170 sider. Ingen er uskyldig – naturen. På den tiden regnet det i 2 måneder, så falt det mye snø og det skjedde erosjon, avslører han.

Ulykkesrapport

Katastrofen skjedde under Rasas bursdag

Nyhetsportalen tv3.lt minner om at 30. desember i fjor ble en by i nærheten av Oslo i Norge rammet av en katastrofe – et enormt skred ødela ikke bare husene, men også livene deres. Skjebnen til litaueren Rasa Lasinskienė var usikker i flere måneder, men familien hennes hadde ikke noe håp om å se henne i live på den tiden.

Den 30. desember, da raset gikk, fylte den savnede litaueren 49 år. Kvinnen gikk ut for å jage hunden ved 04-tiden og snakket med mannen sin på telefonen på det tidspunktet. Ingen forventet at en katastrofe skulle skje i løpet av noen få minutter.

«Vi la merke til det da. Så la jeg på og så gikk det av, så prøvde jeg å ringe, allerede vsio, Telefonen er slått av. Ingen forbindelse. Jeg bare gravde i snøen. Ja, der, med hunden. «Det kom bare fra denne siden og det var slik alt skjedde, jeg så det ikke, jeg prøvde fortsatt å skrike, men i mørket forsvant strømmen, alt ble borte umiddelbart og så mye kunnskap,» sa R. Lasinkas den neste dagen etter katastrofen.

Slik så stedet for katastrofen ut i september

Mannen fortalte til nyhetsportalen tv3.lt at han med egne øyne hadde sett hvor mange tonn land som hadde falt. De plyndret nabohusene, som lå bare 50 meter fra Lasinskaya-husene, skogen og golfbanen.

– Huset vårt og bilen vår ligger på en 15 meter høy klippe, jeg kan ikke engang se detaljer fordi den kan kollapse når som helst, sier mannen.

Han sa at det var en i huset på tidspunktet for katastrofen, bortsett fra vertene som var i andre etasjer i huset. Litauen og mannen hennes har bodd i Norge i 14 år med barna sine, selv om de allerede er voksne og bor hver for seg.

You may also like

Leave a Comment