Home » En polak samler sopp i Norge. «Uten sammenligning» – o2

En polak samler sopp i Norge. «Uten sammenligning» – o2

by Gunnar Garfors

Mr. Damian tar seg av hagene og bygger for tiden sin egen hagevirksomhet. Han bor 20 kilometer fra Oslo. Han kjenner de lokale skogene nesten som sin egen bukselomme. Hvert år, så snart soppplukkingsesongen begynner, griper han en kurv på fritiden og setter i gang for å høste sopp. Han liker det veldig godt.

Les mer: De planlegger et barn sammen. «Det største problemet er andre foreldre»

Soppsesongen starter tidligere i Norge enn i Polen, rundt juli. Den varer også lenger – til sent på høsten. Det er mye mer fruktbart, til og med uforlignelig. Jeg ser eksemplarer i hvert hjørne, bokstavelig talt vrimler av dem. Eldorado – sier for o2.pl.

Slik samles sopp i Norge. En polak fra Oslo om sine prestasjoner

En soppplukker forklarer hvor du kan finne friske eksemplarer i Norge. – Det er ikke som i Polen at ekspedisjonen varer en halv dag. Her går jeg inn i skogen og helt i starten har jeg et titalls sopp. Jeg vil ikke engang gå dypt. Hele innsamlingsprosessen tar cirka 10-20 minutter. Kurven fylles i et svimlende tempo, forklarer han.

Resten av artikkelen er under videoen

Se også: «Til Polen til helgen». De sier det er «Nordens Venezia». Wroclaw inspirerer verden

Les mer: Det stormer på internett. Hva er det neste for PTTK Samotnia? Presidenten setter en frist

Mr. Damian påpeker at han samler mest steinsopp og røde kosakker. Han skryter også av den solide kopien han nylig hadde på sin konto. – Dette er en boletussopp med en diameter på 26 cm. I år høstet jeg bare én gang, men jeg hadde allerede med meg fulle kurver. Jeg ga dem til min familie og venner – understreker han.

Han legger til at det norske klimaet er ideelt for sopp. – Vi har for mye tørke i Polen. Norge har mye mer av dette regnet. Det regner flere ganger i uken og solen skinner noen ganger i uken. Dette har en positiv effekt på veksten til prøvene, sier han.

Damian innrømmer også at han sjelden møter andre soppplukkere på vei. – Det er noe annet enn i Polen. En gang i tiden var nordmenn veldig allergiske mot soppplukking. De gjorde det ikke i det hele tatt. De sa at de var gaver fra skogen. Det endrer seg nå. Vi polakker prøver å overbevise dem om at det er verdt det. Vi lærte dem opp, sier han.

Han understreker også at nordmenn ikke samler sopp som polakker. De har en annen stil. – De gjør det ikke grådig, de går ikke derfra med fulle kurver. Når de kommer, kommer de bare i noen få stykker. Da lager de for eksempel suppe av det, forklarer han.

En soppplukker legger merke til én ting. – Det hender at jeg ser eksemplarer befengt med orm i norske skoger. Men det er også normalt. Når få mennesker samler sopp, tar ormer seg av dem. Det er sikkert flere fluesopp her i Norge enn i Polen, konstaterer han.

Mr. Damian har TikTok. Her presenterer han soppene sine

Mannen driver sin egen TikTok-kanal som heter @gartnerdamian. Han følges av over 5000 internettbrukere på plattformen. Han publiserer en rekke videoer av soppplukkingen hans i norske skoger.

Mr. Damian oppfordrer også soppplukkere til å følge profilen «Sopp Skandinavia» på Facebook. – Den ledes av fru Maria, en soppekspert. Han samler dem også om vinteren. Folk kaster eksemplarene sine der hver dag. Til slutt blir «dagens soppplukker» valgt – oppsummerer han.

Les mer: Graven til en polsk stjerne er kontroversiell. «Et smertefullt tema»

Agnieszka Potoczny-Łagowska, journalist ved o2

You may also like

Leave a Comment