Home » For 50 år siden innførte OPEC en embargo på eksport av råolje til USA og flere andre land dzie.pl

For 50 år siden innførte OPEC en embargo på eksport av råolje til USA og flere andre land dzie.pl

by Gabriel Scott

For 50 år siden, 17. oktober 1973, innførte OPEC en embargo på levering av råolje til USA og flere andre land som gjengjeldelse for Israels støtte i Yom Kippur-krigen. Den første energikrisen sjokkerte verden. Vi føler fortsatt noen av effektene i dag – sa PAP, en historiker fra Warszawa School of Economics og Pilecki Institute, Prof. Andrzej Zawistowski.

Den 6. oktober 1973 angrep egyptiske og syriske tropper, støttet av den arabiske verden og bevæpnet av USSR, Israel da innbyggerne feiret en av de viktigste jødiske høytidene – Yom Kippur (forsoningsdagen). Etter midlertidige nederlag startet israelske hærenheter et motangrep. Historikere sier at 2,2 milliarder dollar i amerikansk militærhjelp var avgjørende under konflikten. Under logistikkoperasjonen «Nickelgrass» som startet 14. oktober, fraktet amerikanske C-141 Starlifter og C-5 Galaxy transportfly 22 000 mennesker. Tonnevis med våpen, inkludert M60-stridsvogner, 155 mm M109 selvgående haubitser, og ammunisjon og utstyr til den israelske hæren (IDF). Leveransene, kombinert med full mobilisering av reservister, endret konfliktens forløp. Israelske pansertropper krysset Suez-kanalen og nådde Egypt. Etter 19 dager med kamper ble en våpenhvile inngått.

17. oktober 1973 bestemte Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC) – ni ledende oljeprodusenter, uten avtale med de største oljeselskapene Exxon, Shell, BP, Gulf og Texaco, å redusere produksjonen med fem prosent hver måned og øke prisene med mer enn 400 prosent innen På bare noen få uker steg prisen fra 2,90 dollar per fat (158,9 liter) til 11,65 dollar i 1973/74.

«Selv om embargoen inkluderte USA, Nederland, Portugal, Rhodesia og Sør-Afrika – land som direkte eller indirekte støttet Israel under Yom Kippur-krigen, ble dens innvirkning følt på mange nivåer i hele den vestlige verden, som var påvirket av sjokkert over den første «store energikrisen», sa PAP-professor Andrzej Zawistowski.

«Selv om embargoen inkluderte USA, Nederland, Portugal, Rhodesia og Sør-Afrika – land som direkte eller indirekte støttet Israel under Yom Kippur-krigen, ble dens innvirkning følt på mange nivåer i hele den vestlige verden, som var påvirket av sjokkert over den første «store energikrisen», sa PAP-professor Andrzej Zawistowski.

«En av virkningene av krisen var en endring i sosiale vaner. Drivstoffmangelen begrenset bilbruken og husholdningenes energiforbruk,» forklarte han.

I Forbundsrepublikken Tyskland kunngjorde regjeringen til Willy Brandt (SPD) at et kjøreforbud ville gjelde i hele landet fire påfølgende søndager – 25. november og 2., 9. og 16. desember 1973. «For første gang siden krigens slutt vil landet vårt bli forvandlet til et fotgjengerområde i morgen og de påfølgende søndagene før jul,» sa kansleren dagen før forbudet ble innført. Tysk presse meldte at forbudet ikke gjaldt brannvesen, nødetater, politi, offentlig transport og drosjer. Myndighetene ga kun unntaksvis særskilte kjøretillatelser. Brudd på forskriften gir bøter på mellom 80 og 500 mark.

Forbundsdagen har vedtatt «Energy Security Act». På tyske motorveier, som var kjent over hele verden for sin mangel på fartsgrenser, ble en maksimal hastighet på 100 km/t midlertidig innført høsten 1973, og til og med opptil 80 km/t på føderale motorveier. Prisen på en liter bensin økte fra PLN 70 til PLN 76,9 og nådde PLN 90 i begynnelsen av 1974.

I Nederland ble et søndagsforbud for biltrafikk innført 4. november 1973. Regjeringen til statsminister Joop den Uyl besluttet å innføre drivstoffkort og grenser på 15 til 25 liter per tank. Etter noen uker ble rasjoneringen avsluttet. Fra 18. november gjaldt «bilfrie søndager» også for sjåfører i Belgia de neste seks ukene.

I København og andre byer i Danmark har over 20 prosent av bilførerne gått over til sykkel, og den «midlertidige» løsningen har overlevd den dag i dag – mange dansker som eier en bil velger sykkel for å komme seg rundt i byen.

Energikrisen har rammet Storbritannia hardt, med 70 prosent importert råolje fra OPEC-landene. Siden 29. november 1973 har bilister i Storbritannia og Nord-Irland nytt godt av over 18 millioner bøker med bensinkuponger. Sjåfører ble rådet til frivillig å redusere hastigheten på motorveier fra 70 til 50 miles per time. I desember begrenset noen engelske bensinstasjoner salget til to liter bensin. Prisen på en gallon har steget fra 35p til 42p. Lagring av drivstoff i dunker og andre tanker er forbudt. Milelange køer foran bensinstasjoner har blitt et symbol på energikrisen i USA og Vest-Europa.

Energigrensene gjaldt ikke bare bilindustrien. «Eiere av eneboliger oppvarmet med fyringsolje ble rådet til å sette temperaturen til 19 grader. Sendetidene for TV er forkortet. Belysningen av butikkvinduer var begrenset om natten,” forklarte SGH-foreleseren. De britiske myndighetene vurderte til og med å skattlegge noen husholdningsapparater og elektroverktøy, men parlamentsmedlemmer i Underhuset avviste ideen.

Frankrike følte også virkningene av OPECs tiltak, selv om de ikke var direkte underlagt embargoen. Den 30. november beordret statsminister Pierre Messmer restriksjoner på gate- og butikkbelysning og reklame og begrenset sendingen av TV-programmer til 23. Han satte også i gang et nasjonalt program for å bygge atomkraftverk.

Drivstoffmangel i Frankrike tvang Monaco bilklubb Club De Monaco til å trekke seg fra å organisere det prestisjetunge Monte Carlo Rally i januar 1974. Den neste, førti-tredje, fant sted et år senere.

Det amerikanske samfunnet ble spesielt hardt rammet – et land der et gjennomsnittlig drivstofforbruk på over 20 liter per 100 km i bytrafikk ble ansett som standard. På krisens høst leste mer enn 120 millioner amerikanske sjåfører forskrekket bannerne som henger på bensinstasjoner med teksten «Salg begrenset til 10 liter bensin per kunde» eller «Beklager, ingen bensin!» I noen stater markerte bensinstasjonseiere drivstoffmangel med røde flagg og deres tilgjengelighet med grønne flagg. USAs president Richard Nixon appellerte til ikke å selge drivstoff på søndager. En måned etter at embargoen ble kunngjort, kunngjorde han «Project Independence», som ville gi Amerika fullstendig energiuavhengighet og bygging av nye atomkraftverk innen et tiår. Nixon klarte ikke å gjennomføre planene sine – han trakk seg fra vervet 9. august 1974 etter Watergate-skandalen.

Som i Europa førte embargoen til reduserte fartsgrenser på amerikanske motorveier. 2. januar 1974 undertegnet presidenten Emergency Highway Energy Conservation Act, som satte fartsgrensen på føderale motorveier til 55 miles per time (88,5 km/t).

«Det ble anslått at amerikanerne manglet om lag åtte prosent råolje for å forsyne markedet fullt ut. Da drivstoffet gikk tom, forsvant stoltheten over å ha en kraftig bil med en like kraftig motor. Etter krisen i USA var det ingen som gjorde narr av økonomiske biler fra Japan og Europa lenger: «De brukte halvparten så mye drivstoff som biler fra USA,» sa prof. Zawistowski.

LES OGSÅ

Oxford-debatt – «Den polske folkerepublikkens økonomi». Tid for suksess, tid for fiasko?

New York Times-journalisten Marylin Bender skrev om «energitraumet» som rammet General Motors, den gang den største bilprodusenten i USA. «Bedriften opplevde den største nedgangen i produksjonen siden lavkonjunkturen i 1958 – 35,7 prosent,» – understreket hun i april 1974. GM begrenset eller stoppet produksjonen ved 15 av 22 fabrikker. Den nest største produsenten, Ford Motor Company, og andre produsenter registrerte også store tap.

Krisen i 1973/74 «drepte» «muscle car»-segmentet som er populært i utlandet – høyytelses, høyytelsesbiler, som Pontiac GTO eller Plymouth Road Runner Superbird. For millioner av amerikanere har «mpg» (miles per gallon) blitt viktigere enn «mph» (miles per time).

Etter uker med forhandlinger med USAs utenriksminister Henry Kissinger, opphevet OPEC-myndighetene embargoen 18. mars 1974. Krisen tok slutt, men prisen på en gallon bensin steg fra 39 til 53 cent og fortsatte å stige fra da av, ikke bare i USA.

«Den mellomlange virkningen var en stagflasjon av USAs og vestlige økonomier – inflasjon kombinert med stagnasjon og fremveksten av den høyeste arbeidsledigheten siden den store depresjonen (1929) i mange sektorer av økonomien. I Storbritannia var arbeidsledigheten over 10 prosent.» Vestlige økonomier gikk tom for pust og keynesianismens æra tok slutt. – troen på at lavere arbeidsledighet kan kjøpes til prisen av økt inflasjon. Slik ble monetarismen født,” understreket prof. Zawistowski og la til at krisen også førte til en betydelig nedgang i eiendomsprisene utenfor bysentra i USA.

«Den langsiktige effekten er etableringen av nye oljeproduksjonsfelt både i USA og på boreplattformer i Nordsjøen. Norge har blitt en stor eksportør av råolje. Det har vært søkt etter alternative energikilder, med kjernekraft i forkant», sa han og la til at det var på 1970-tallet da vestlige land med Tyskland i spissen bestemte seg for å importere billig naturgass fra USSR.

«Den langsiktige effekten er etableringen av nye oljeproduksjonsfelt både i USA og på boreplattformer i Nordsjøen. Norge har blitt en stor eksportør av råolje. Det har vært søkt etter alternative energikilder, med kjernekraft i forkant», sa han og la til at det var på 1970-tallet da vestlige land med Tyskland i spissen bestemte seg for å importere billig naturgass fra USSR.

SGH-lektoren understreker at Folkerepublikken Polen, i likhet med andre land i kommunistblokken, importerte 100 prosent. Olje fra Sovjetunionen ble også offer for krisen.

«Etter slutten økte vestlige banker renten betydelig på lån, som ble ivrig brukt av Gierek-økonomien. Dette kvelte dem til slutt i 1979-81, la han til.

«Den første krisen brakte oss den andre energikrisen i 1979-80, men det var ikke de økonomiske aspektene som betydde noe, men ideologien og de politiske konsekvensene av styrten av sjahen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi. «Iran, som reddet USA i 1973,» og Vesten selv ble hovedskyldige i den andre krisen på grunn av drivstoffmangel, husket han. (PAP)

Forfatter: Maciej Replewicz

Mr/skp/

You may also like

Leave a Comment