Home » En større NATO-øvelse har startet i Norge

En større NATO-øvelse har startet i Norge

by Gabriel Scott

Da spenningen mellom Vesten og Russland eskalerte over krigen i Ukraina, brøt det ut en massiv militærøvelse som involverte 30.000 mann i Norge mandag. NATO og partnerstyrker.

Øvelse Cold Response 2022, lenge før Moskvas invasjon av Ukraina, tar sikte på å teste Norges styring av allierte forsterkninger på sitt territorium i henhold til artikkel 5 i NATO-pakten, som pålegger medlemsland å komme et annet land under angrep til unnsetning.

– Det er en defensiv øvelse, sier general Yngve Odlo, leder for Cold Response. – Dette er ikke en militær operasjon med et offensivt mål, sa han til TV2.

De toårige sjø-, luft- og bakkeøvelsene foregår over store deler av Norge, også utenfor polarsirkelen. De vil imidlertid forbli noen hundre kilometer fra Norges grense til Russland.

Russland har takket nei til Norges invitasjon til å sende observatører. – Enhver konsentrasjon av NATOs militære kapasiteter på Russlands grenser gjør ingenting for å styrke sikkerheten i regionen, sa Russlands ambassade i Norge til AFP forrige uke. Russland «har evnen til å følge (øvelsen) med full legitimitet,» sa Odlo. «Jeg håper virkelig at de vil respektere de eksisterende avtalene,» la han til.

Som i tidligere øvelser vil Cold Response involvere nabolandene Sverige og Finland, som ikke er militært knyttet til Alliansen, men er stadig tettere partnere med NATO. Russlands invasjon har satt i gang diskusjoner i de to nordiske landene om mulig NATO-medlemskap.

Rundt 200 fly og 50 skip er også involvert i manøvrene, som varer til 1. april. Øvelsen startet mandag med marineoperasjoner og utplassering av deler av NATOs responsstyrke på land.


You may also like

Leave a Comment