- Gullvinnere i individuelle konkurranser kan ikke bare gå ned i OL-konkurransehistorien, men også motta enorme økonomiske belønninger. Prisene deles ut av de nasjonale olympiske komiteer og noen ganger av regjeringen
- Beløpene som enkeltland tilbyr sine medaljevinnere kan overraske. Ifølge en rapport utarbeidet av Forbes kan Hong Kong, Tyrkia eller Malaysia belønne sine idrettsutøvere mest sjenerøst
- Vintersportens hegemoni ligger i midten. Det er også noen land som ikke betaler for å få pucken. En av dem er Norge, som leder medaljeplasseringen under de olympiske leker i Beijing. Nordmennene var også best på denne rankingen for fire år siden
- Ytterligere viktig informasjon finner du på Onet-hjemmesiden
Flertallet av det olympiske samfunnet er idrettsutøvere som ikke kan forvente store økonomiske belønninger for sine ofte heroiske prestasjoner. I mange tilfeller må de støttes av svært beskjedne tilskudd eller små mengder støtte fra sponsorer som noen ganger ikke engang kan dekke utgifter til utstyr, behandling eller reise. Imidlertid er det også heldige blant dem, hvis kontoer kan berikes med store pengesummer. Dette krever imidlertid å vinne en olympisk medalje og … et visst statsborgerskap, for som Forbes analyse viser, er mange land i stand til å belønne idrettsutøvere som kommer tilbake fra vinter-OL i Beijing med medaljer på nakken.
Av 91 land som deltar i Beijing-konkurransen, vil minst 32 dele ut pengepremier til sine konkurrenter. Bare fire av dem erklærte ingen økonomisk støtte til olympiske prestasjoner. Forbes produserte en spesiell rapport som tilnærmet bonuser gitt av individuelle land i form av konvertering av lokal valuta til dollar og basert på 28. januar valutakurser.
I spissen for konkurransen er Tyrkia og Hong Kong, som konkurrerer uavhengig av Kina i OL-konkurransen. Tyrkerne kan betale idrettsutøverne sine rundt PLN 380 000. dollar, mens Hong Kong lover tilsvarende 642.000. Dollar. Dette er imidlertid alle veldig teoretiske betraktninger siden ingen av de ovennevnte forbundene noen gang har tatt medalje ved vinter-OL i sine prestasjoner.
Malaysia ($238.000), Italia ($201.000), Kypros ($168.000) og Latvia ($159.000) topper også rangeringen. Interessant, i midten er amerikanerne, som betaler idrettsutøverne sine 37,5 tusen for gull. Hull. Disse ressursene kommer i tillegg til stipender og fordeler som helseforsikring, som er mer tilgjengelig for amerikanske tjenestemenn og alle er betalt av USAs olympiske og paralympiske komité, som samler inn penger gjennom en veldedig stiftelse og ikke mottar noen føderal finansiering.
Prisene som betales av amerikanerne er dobbelt så høye som de som tildeles i Australia eller Canada, men samtidig dobbelt så lave som de som tildeles i Frankrike eller Romania.
Bonussystemene til individuelle land kan ikke bare variere når det gjelder beløp. Noen land, som USA, betaler like mye til individuelle og lagidrettsutøvere, mens andre idrettsutøvere som deltar i gruppeidretter betaler mindre. Et eksempel er Slovakia, som lover rundt 56.000 arbeidsplasser. Hull. for en gullmedalje i individuell idrett og et gjennomsnitt på ca 17 tusen. Hull. for hvert lagmedlem som har vunnet en gullmedalje – selv om det nøyaktige beløpet for hver utøver i lagsporten kan øke eller redusere avhengig av hvordan den slovakiske olympiske og sportslige komiteen vurderer dens betydning for laget.
I noen land kan idrettsutøvere motta priser for sine olympiske prestasjoner fra to kilder: fra den nasjonale olympiske komité og direkte fra regjeringen eller dens departement. Dette er for eksempel tilfellet i Slovenia.
Det er også land som har gått bort fra å betale ut økonomiske belønninger. Denne gruppen inkluderer for eksempel Storbritannia eller Island, men OL-medaljevinnere kan forvente andre former for tilskudd der. Norge betaler ikke for utøvernes medaljeprestasjoner, etter å ha vunnet på medaljetabellen ved OL i PyeongChang 2018 med 39 pucker til gode. Også ved de pågående olympiske leker ligger nordmennene foran når det gjelder medaljer.
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»