Home » guder og dødelige. Anmeldelse av serien «Vikings»

guder og dødelige. Anmeldelse av serien «Vikings»

by Connie Nielsen

Den seks-sesong lange serien med gørr, vold og villskap har fått æren av å være et av TVs mest brutale prosjekter, og igjen kan den bare sammenlignes med Game of Thrones.

Selv vikingene sparer ikke favorittheltene sine og omfavner dem uten bekymringer i de mest uventede øyeblikkene. Hvis du er nervøs, foreslår jeg å dykke ned i denne norrøne mytologibaserte historien fra den første serien, fordi du sjelden finner så vakre, autentiske kostymer, folkelig dekorasjoner, spesialbygde kulisser og kampscener.

Serieskaper og manusforfatter Michael Hirst har lang erfaring med å produsere historiske dramaer. Han lager spillefilmer om dronning Elizabeth av England og det populære TV-programmet Tudor. Legendene om vikingene, de fenomenale prinsippene for skipsbygging og hedenske guders rike har tiltrukket Hirst siden barndommen. Vel, den drømmen gikk i oppfyllelse i «Viking»-scenariet. Den største utfordringen var faktisk å gjenoppfinne denne verdenen til Ragnar og hans følgesvenner. Serien er satt rundt år 700, og det er praktisk talt ingen nøyaktige historiske bevis å bruke. Historikere hevder at Ragnar i det hele tatt eksisterte, men noen historier sier at norrøn poesi og sagaer fra 1200-tallet antydet en krigsherre som kan være Ragnar. De slår fast at Ragnar var et fugleskremsel for kongene av England og Frankrike og var far til mange sønner. Blant dem er seriens helter – sønnene til Bjørn og Ivar. Ifølge legenden var Ragnar gift med krigeren Lagert, adelsmannen Torah og Dronning Asshole. «Jeg ble gitt frihet fordi ingen visste nøyaktig hvordan de mørke tidene var. Men vi vil at folk skal se det. – Historisk nøyaktig materiale ville nådd tusenvis og hundrevis av seere, men vikingene og jeg har et publikum på millioner, sier Hirst. Det er også sant at vikingene ikke har en bestemt nasjonalitet, men en status som bekrefter deres vilje til å streife rundt og erobre nye territorier, og selvfølgelig til å kjempe.

Nærmere «sannheten» lover den betingede fortsettelsen av «Viking» «Viking: Valhalla». Filmingen begynte i oktober 2020 eksklusivt for Netflix-plattformen. Den islandske reisende Leif Erikson vil stå i fokus for historien. Han er kreditert for å være den første europeeren som oppdaget den nordamerikanske kysten, nesten tusen år før Christopher Columbus. Det er flere historiske opptegnelser om Erickson.

Dyre spesialeffekter uten Clooney

Den irsk-kanadiske samproduksjonen av The Vikings ble vist i 2013 og i motsetning til førsteinntrykk ble den ikke skutt i Norge, men i Irland, Canada, Marokko, Russland og Island. Hovedtemaene er vikingangrep, oppdagelse av nye territorier og handel med lokale herskere. Opprinnelig var de ment som miniserier, men populariteten etter andre og tredje sesong tillot skaperne av serien å utvide både bildegalleriet og antall følgere på sosiale nettverk. Serien har 5,6 millioner følgere på Facebook, og den første serien blir sett av rundt syv millioner mennesker. Budsjettet for den første sesongen var rundt $40.000.000, eller $4.000.000 per serie, med mesteparten av ressursene brukt på spesialeffekter, kostymer og dekorasjoner. Til sammenligning: Det politiske dramaet «House of Cards» kostet 4,7 millioner amerikanske dollar, serien «Game of Thrones» 6,5 millioner. En unik rekordholder er det medisinske dramaet «Ambulance», som kostet serien $ 13.000.000. Det tok så mye å ansette den berømte George Clooney.

Ingen Fermera par Karali

Serien begynner med livet til en bonde i Ragnar (den australske skuespilleren Trevis Fimmel, som også er en kjent undertøysmodell, jobbet med Calvin Klein og var den første mannen som tjente millioner på en slik reklameavtale. (Jesseline Gilsig). Ragnar vil vest, hvor skatter skal oppbevares. Med Haraldsons tillatelse gjøres dette. Han kommer tilbake fra England med gull og munker fengslet i slaveri. Blant dem er Atelstan, som blir venn og familiemedlem av Ragnars. Ragnars kone Lagarte (Catherine Winnick , hvis Rolle banet vei for Hollywood, og skuespillerinnen har svart belte i kampsport og er sertifisert livvakt) kjemper med mannen sin og oppdrar sønnen Bjørn og datteren Gita. Gita dør etter en dødelig sykdom. Ragnars bror Rollo (Clive) Stenden) står i brorens skygge og, fristet av ambisjoner, overleverer nesten broren til en konge som mister Ragnar ønsket. Imidlertid dør kongen selv i en duell med Ragnar, som deretter blir eier av landet, og i de påfølgende sesongene – kongen.

Det følger flere reiser til England for å bli kjent med kongene der og miste ektemennene sine i kamper. På en reise møter Ragnārs Aslaug, kjent som en heks og datter av en mann som er halvt menneske og halvt drage. Aslauga Ragnārs føder fire sønner, hvorav en (Ivars) lider av impotens. Aslaugas sønn blir ikke sendt i døden slik Ragnar ønsker. Lagart skiller seg fra Ragnar og blir selv eier av landet, og oppdrar sønnen Bjørn, som senere følger i farens fotspor som krigsherre og konge. Ragnars trofaste Floki, en mentalt ubalansert gudebesatt mann (Gustav Skarsgārds), er en utmerket skipsbygger. Ragnar betror ham å lage enestående kjøretøy med luksuriøse treutskjæringer. Etter hvert som hendelsene utspiller seg, overgir Floki seg til Ragnar, gifter seg og blir den eneste oppdageren av øya Island.

Gustav Skarsgārds, som spiller rollen som Floki, kommer forøvrig fra en familie med kjente skuespillere. Faren hans er den svenske skuespilleren Stellan Skarsgard, som også spilte i skandaledramaet «Break the Waves» av Lars von Trier. Gustavs bror Alexander er nå internasjonalt anerkjent og TV-seere vil kjenne igjen ham med hovedrollen i det store budsjettdramaet The Big Little Lie sammen med Nicole Kidman og Rice Wheatpoon. Gustav selv har det bra i livet sitt ettersom han er en av de mest lønnsomme Viking-skuespillerne. Skarsgard og Fimmel vil også spille hovedrollene i de for tiden populære fantasy-dramaene Raised by Wolfes og Wildworld.

Ragnars sønner vokser. Hver av dem lider en grusom skjebne. Det kan sies at bare seks av heltene overlever seks sesonger. Ifølge legenden dør Ragnar selv, blir kastet i en slangegrav og blir tatt til fange. Kommer det til å skje i serien – får du se selv. Den tredje sesongen inneholder forseggjorte og dyre kampscener som okkuperer ettertraktede Paris. Dekker et område på 14 000 kvadratmeter, ble praktisk talt ingenting annet enn spesialeffektscener fanget, med 500 publikummere spesielt trent til å kjempe. Flere tusen vikinger til med 100 skip ble nærmest «trukket». Selvfølgelig måtte produsentene stole på serien og øke hostingbudsjettet. Hundrevis av stuntmenn tok fyr og falt i vannet i Seinen, men det faktum at serien først og fremst ble filmet i Irland ga en mulighet til å fange dem. Her i landet tilbys filmselskaper betydelige skatterabatter for å promotere landets naturressurser på TV-skjermer. Sant eller ikke, det er en historie i media om det berømte Guinness-dynastiet som dekket en innsjø med hvit sand slik at det bare ser ut som deres berømte hvite skumøl på skjermen.

Guds rike, ravnene og hedenskapet

Serien har gjentatte ganger blitt nominert til Emmy Awards i kategoriene spesialeffekter og etterbehandling. Det er bilde- og lydverdenen til serien som gjorde Vikingene så populære. Det er også mange nyanser som understreker den mytologiske «toppen» i historien. Heltene i Wallhall nevner det gamle stedet for krigsgudene etter hvert slag, fordi enhver viking ønsker å dra dit etter døden. Gud Odins budbringere, to ravner, spiller en viktig rolle både i utformingen av serien og i de innledende undertekstene. Det irske høylandet, trær som er nesten tusenvis av år gamle og fossefall blir i sin tur supplert med scener av norske fjorder og snø innebygd som spesialeffekter, og skaper en illusjon av en ny verden. Floks kjente varemerke er øynene hans merket med svart kull. Vikingene har brukt denne konturblyanten siden antikken for å beskytte øynene mot de sterke solstrålene under vikingreiser til sjøs. De barbariske grusomhetene kan derimot delvis forklares med at vikingene kjempet med økser, primitive bajonetter og skjold grundig fortynnet med blod. Bare den adelige familien til Ragnar fikk bruke sverd.

I publikumsscener kan blomsterbuketter ofte høres på forskjellige språk – gammelskandinavisk, gammelfransk, islandsk, norsk, dansk, angelsaksisk, latin. Latin ble snakket av kristne, noe som førte til en stor religiøs konflikt med viking-hedningene. «Vikings» er utenkelig uten et lydspor som avslører en bred blanding av skandinavisk folkemusikk og rockemusikk. Komponisten av serien er norsk folk- og dark metal-eksponent Einārs Selviks, som sammen med gruppen Wardruna, dannet i 2003, fikk internasjonal anerkjennelse for serien. Selvik har også spilt en episodisk rolle. Musikeren selv er tilhenger av hedenskap. «Jeg tror på personlig ansvar. Ingen døde for mine synder. Det er essensen av hedenskap. Guder hjelper de som hjelper seg selv. De representerer Gud i deg. Du er ansvarlig for hvordan du oppfører deg i denne verden.» Uansett hva det måtte være.

Andre leser

You may also like

Leave a Comment