Home » Er Narvik en sann historie basert på Hitlers første nederlag i Norge?

Er Narvik en sann historie basert på Hitlers første nederlag i Norge?

by Catherine Monroe

Det etterlengtede historiske krigsdramaet Narvik: Hitlers første nederlag, eller Narvik, ble sluppet på Netflix 23. januar 2023. Laget av Erik Skjoldbjaerg, i Narvik-stjernene Christine Hartgen, Karl Martin Ejesbo og Henrik Mstad. Ifølge Narviks handlingssynopsis dreier det historiske dramaet seg om familien Tofte, hvis liv endret seg etter den tyske invasjonen av Narvik i 1940. For de uerfarne er Narvik nå by og administrasjonssenter for Narvik kommune i Nordland fylke. Det er verdt å merke seg at Narvik surrer OTT-giganten på Netflix i flere land. Skaperne av Narvik har forlatt nettserieformatet og satset på en film. Ja! Narvik er tilgjengelig i filmform på Netflix. Nå er spørsmålet om Narvik er en sann historie eller om Narvik er en sann historie.

Svaret på dette spørsmålet er ja. Narviks Netflix er en sann historie basert på det første slaget der den dominerende hæren til den tyske diktatoren Adolf Hitler ble beseiret. Handlingen dreier seg om andre verdenskrig. Selv om The True Story of Narvik er et faktum, tillot skaperne seg også å kaste inn litt fantasi. Norges posisjon var særlig nøytral under andre verdenskrig. Norges nøytrale posisjon i krigen ble imidlertid nøytralisert etter et angrep fra tyske styrker. Den norske hæren kjemper mot de allierte for å gjenvinne kontrollen over en havneby. I mellomtiden er Narvikingene fanget i kryssilden. Ingrid Tofts sikkerhet er av største betydning for sønnen Ollie, og hun er villig til å gjøre alt for å redde ham. I mellomtiden kjemper mannen hennes for Norges frihet. Filmen, regissert av Erik Skjoldberg, beskriver slaget ved Narvik som Hitlers første tapte slag.

Slaget ved Narvik og Hitlers nederlag

For å komme tilbake til den sanne historien om Narvik, rapporteres det at 9. april 1940 brøt tyske tropper vilkår som ble avtalt i det nøytrale landet Norge og tok kontroll over Narvik. Norske styrker holdt sin posisjon inntil forsterkninger ankom i form av britiske, franske og polske hærer. Det var første gang fire hærer slo seg sammen for å kjempe mot en felles fiende. De klarte å drive ut tyskerne 28. mai 1940. Denne seieren økte moralen til de allierte styrkene betydelig og var det første hullet i den tyske rustningen. Norge kunne imidlertid ikke feire lenge.

The Last of Us Episode 2: Hvem er de slemme gutta og hvordan ble Ellie bitt? forklart

Akkurat som i Netflix-filmene trakk den britiske og franske hæren seg umiddelbart tilbake og dirigerte styrkene sine til Frankrike, hvor ting ble varmere. På grunn av dette var nordmennene forsvarsløse, og tyskerne slo tilbake. De oversvømmet Narvik ved å bombe hele byen og kort tid etter overga Norge seg til tyskerne 10. juni 1940 og var okkupert til slutten av krigen i 1945.

Norvik var av stor geostrategisk betydning. Det ga en isfri nordatlantisk havn for jernmalm fraktet med jernbane fra Kiruna, Sverige. Begge sider av krigen hadde en interesse i å sikre disse jernforsyningene og nekte dem til fienden, og satte scenen for et av de største slagene siden invasjonen av Polen. Før den tyske invasjonen ble Narvik av britiske styrker vurdert som et mulig landingssted for en ekspedisjon for å hjelpe Finland i vinterkrigen. Denne ekspedisjonen hadde også potensial til å ta kontroll over de svenske gruvene og åpne Østersjøen for de allierte.

Så for de som liker å se historie og historiske hendelser som betyr mye, kan Narvik på Netflix være ditt valg.

You may also like

Leave a Comment