Home » Er Patagonia en økologisk svindel? Forferdelige arbeidsforhold og uhyrlige lønninger i underleverandører

Er Patagonia en økologisk svindel? Forferdelige arbeidsforhold og uhyrlige lønninger i underleverandører

by Gunnar Garfors

I fjor sa Patagonia-grunnlegger Yvon Chouinard da han donerte selskapet til en veldedig stiftelse at «landet er nå vår eneste aksjonær.» Den utgitte uttalelsen inkluderte også følgende fragment: «I stedet for å utnytte naturen og gjøre den om til rikdom for investorer » Vi vil bruke fortjenesten Patagonia genererer til å beskytte kilden til all fortjeneste», som er vanskelig å forsvare i dag.

Sublime ideer og brutal virkelighet

Som et resultat av journalistisk forskning fra portalen Følg pengene Det ble avtalt at Patagonia-merkeklær skulle produseres i de samme fabrikkene som blant annet den såkalte fast fashion Primark eller Asos, Zara eller H&M.

«Som de fleste klesselskaper, produserer vi ikke produktene våre selv eller eier noen av fabrikkene som produserer dem.» […] Vi designer, tester, markedsfører og selger Patagonia-utstyr. Dette er våre styrker. Vi betaler andre selskaper […] for produksjon av stoffer og til selve klippingen og syingen», skriver Patagonia på sine nettsider.

I 2012 la bedriftsledelsen vekt på å betale alle som produserer produkter for Patagonia en rettferdig lønn, og i 2020 oppfordret selskapet forbrukere til å kreve mer av motemerker: «Resirkulert etterspørsel, organisk etterspørsel, vi krever rettferdig handel.» « Det viste seg å være en løgn.

Skandaløse arbeids- og lønnsforhold

Follow the Money-journalister besøkte fabrikken til en av Patagonias leverandører på Sri Lanka. Samtaler med tidligere ansatte og fagforeningsledere tegner et trist bilde av hardt arbeid. Arbeiderne sies å jobbe flere timer om dagen og blir trakassert av sine overordnede. På den annen side er det en slags standard i asiatiske sybutikker.

Patagonia med lang arbeidstid

«Overdreven overtid er allestedsnærværende over hele verden og overvåkes derfor regelmessig. Når vi finner et problem som kan løses, samarbeider vi med våre fabrikkpartnere for å implementere bærekraftige løsninger. Dette kan ta mange år, men vi tror dette er den beste løsningen for arbeiderne og fabrikken.»

En av Patagonias nyeste underleverandører er Regal Image-fabrikken på Sri Lanka. Hans ansatte skal kun få 25 prosent av lønnen, som er nok til å dekke grunnleggende behov.

Ifølge Patagonia betaler bare 40 prosent av samarbeidende fabrikker i dag en levelønn. Selskapet ønsket ikke å navngi spesifikke fabrikker fordi, som det forklarer, leverandører «har rett til å holde lønns- og lønnsdata i fabrikkene sine konfidensielle.» I 2015 lovet selskapet at innen 10 år skulle alle arbeidere i leverandørkjeden tjene nok til å leve for.

For å bestemme en levelønn bruker Patagonia Anker Forskningsinstitutts metodikk. Etter hennes mening, for å leve med verdighet på Sri Lanka, må du tjene minst 83 231 srilankiske rupier (263 euro) per måned. Regal Images ansatte forventes å tjene betydelig mindre – grunnlønnen er 21 000 rupier (66 euro).

På andre fabrikker tjener man knapt mer. Som en av arbeiderne sier, er månedslønnen hennes 32 000 rupi (97 euro), mens et rom koster 7 000 rupi (21 euro) og et måltid koster 300 rupi (1 euro).

Patagonia: Vi har ingen innflytelse på lønn

Patagonia har ingen kontroll over lønnen til arbeidere i underleverandørenes fabrikker. Ved utbetalinger til fabrikken er det ingen garanti for at pengene vil bli brukt til å betale ansattes lønn, heter det i kommentaren til de ovennevnte påstandene.

En måte Patagonia jobber for å eliminere lønnsgapet som lever på, er gjennom belønninger basert på vår forpliktelse til rettferdig handel. Patagonia har betalt millioner av dollar i rettferdig handel-bonuser bare på Sri Lanka, og på verdensbasis har disse bonusene gått til mer enn 75 000 ansatte i ti land, heter det.

Greenwashing eller økologisk tull?

«Minst to tredjedeler av fabrikkene som lager Patagonia-klær fungerer også for motemerker som har liten eller ingen bærekraftspolitikk, ifølge forbrukernettstedet Good on You,» Follow the Money-lappene.

I 2021 presenterte den nederlandske stiftelsen Changing Markets en rapport der Patagonia var blant de 15 minst transparente merkene, sammen med Primark, Boohoo og Nike. Videre, ifølge rapportens forfattere, er disse merkene angivelig greenwashing, noe som betyr at de ikke i tilstrekkelig grad demonstrerer deres pro-økologiske praksis.

Ikke mer miljøvennlige klær. Nye EU-forskrifter for resirkulering kommer

1. juni vedtok EU-parlamentet forskrifter som muliggjør en effektiv kamp mot overproduksjon av tekstiler og klær og overdreven forbruk. 600 parlamentsmedlemmer ønsket å avslutte «fast fashion», bare 17 var imot det.

Det har lenge vært kjent at «papir aksepterer alt». Du kan bygge et sammenhengende markedsføringsmiljø styrt av edle mål og ideer – det er ikke så vanskelig. Men det triste og skandaløse er at handlingene skjer mange ganger Innsatsen fra bedrifter er helt forskjellig fra de proklamerte ideene om å kjempe for klimaet eller for sosial rettferdighet. Og med mindre vi endrer vår tilnærming til disse sakene, vil ingen mengde regulering hjelpe.

You may also like

Leave a Comment