Home » Erasmus – hva er det og hvordan kommer du inn? Alt du trenger å vite om studentutveksling

Erasmus – hva er det og hvordan kommer du inn? Alt du trenger å vite om studentutveksling

by Peter Østbye

Erasmus+ er et EU-utdanningsprogram som har spilt en nøkkelrolle i studentenes liv i årevis. For mange av dem er det en unik mulighet til å utvikle seg ikke bare pedagogisk, men også kulturelt og personlig. Hva omfatter dette egentlig og hvilke krav må oppfylles for å delta? Her finner du alt du trenger å vite om studentutvekslingsprogrammet Erasmus+.

Hva er Erasmus+?

Erasmus+-programmet er et EU-initiativ for å fremme utdanning, trening, ungdom og idrett i landene som deltar i programmet. Det er et av de viktigste og mest verdifulle initiativene til EU, som lar studenter, lærere, forskere og unge mennesker delta i ulike prosjekter og internasjonale utvekslinger.

Erasmus+-programmet gjør det mulig for studenter å studere i utlandet og forskere til å gjennomføre forsknings- og undervisningsarrangementer i andre land som deltar i programmet. Hovedmålet er å øke kvaliteten og konkurranseevnen til europeiske utdanningsinstitusjoner.

I tillegg støtter programmet yrkesopplæring og praksisplasser slik at unge mennesker kan få praktiske ferdigheter og erfaring i et internasjonalt forretningsmiljø.

Fordeler med å delta i Erasmus+-programmet

Erasmus+-programmet er en investering i fremtiden som ikke bare støtter den personlige og profesjonelle utviklingen til deltakerne, men som også bidrar til å bygge et sterkere, mer integrert og forståelig Europa. Viktige fordeler inkluderer:

  • Soft Skills Development: Programmet fremmer utvikling av mellommenneskelige ferdigheter, kulturell sensitivitet og evnen til å jobbe i internasjonale team.
  • Få kunnskap og erfaring – ved å studere eller praktisere i utlandet kan du utvide din vitenskapelige horisont og få nye perspektiver.
  • Kulturell integrering – Erasmus+-programmet gir muligheten til å lære om ulike kulturer, språk og tradisjoner, noe som fremmer integrering og forståelse av mangfold.
  • Å bygge profesjonelle kontakter – For studenter kan det å delta i programmet bety å knytte verdifulle profesjonelle kontakter som kan hjelpe dem i deres fremtidige karrierer.
  • Økonomisk støtte – Erasmus+-programmet tilbyr økonomisk støtte i form av stipend og stipend, slik at deltakerne kan dekke minst deler av kostnadene forbundet med et utenlandsopphold.

Fordeler ved å delta i Erasmus-programmet

Hvordan fungerer Erasmus+ studentutveksling?

Studentutveksling under Erasmus+-programmet er en prosess som inkluderer flere nøkkelfaser. De er individuelle for partneruniversiteter og kan avvike fra hverandre. Nedenfor presenterer vi imidlertid generelle forutsetninger.

Søknads- og utvelgelsesprosess

  • Kontakt ditt eget universitet – Det første trinnet for en student er å kontakte et universitet som er deltaker i Erasmus+-programmet. Studenter bør kontakte universitetets internasjonale utvekslingskontor for å finne ut hvilke programmer og hovedfag som er tilgjengelige under Erasmus+.
  • Søknad – Etter å ha bestemt seg for å delta i programmet, må studentene sende inn en søknad om Erasmus+-utveksling. Søknaden kan kreve dokumenter som følgebrev, CV, karakterer eller bevis på fremmedspråkkunnskaper. Spesifikke krav bestemmes av universitetet og er individuelle.
  • Utvalg – Etter å ha sendt inn søknaden, velger universiteter studenter som er kvalifisert til å delta i programmet. Utvalgskriterier kan omfatte akademiske prestasjoner, motivasjon, fremmedspråkkunnskaper og tilgjengeligheten av studieplasser ved et partneruniversitet.

Valg av partneruniversitet

  • Konsultasjoner med rådgivere – Etter å ha kvalifisert seg til Erasmus+-programmet, kan studentene konsultere universitetets internasjonale utvekslingsrådgivere for å velge riktig partneruniversitet. Å velge et universitet avhenger av studentenes preferanser og utvalget av kurs og disipliner som er tilgjengelig.
  • Stemmegodkjenning – Etter å ha valgt et partneruniversitet, må studentene få godkjenning fra hjemmeuniversitetet og partneruniversitetet. Før du drar, er det verdt å sørge for at alle formaliteter er gjennomført.

Forberedelse til avreise

  • Dokumenter og formaliteter – Studentene må huske å ta med seg alle nødvendige dokumenter, for eksempel: For eksempel ID-kort, pass, visum (hvis nødvendig), helseforsikring og andre formaliteter som kreves i destinasjonslandet.
  • Språkkunnskaper – dersom programmet krever det, bør studentene også ta hensyn til kunnskapen om fremmedspråket de skal bruke under utvekslingen. Dette kan bety å ta språkkurs eller lære selvstendig.
  • Overnatting – Studentene må også sørge for overnatting på stedet. Svært ofte hjelper partneruniversiteter med alle formaliteter eller tilbyr til og med spesialtilberedt overnatting for programdeltakere.
  • Økonomisk planlegging – Økonomistyring kan være ganske utfordrende siden det også involverer valutaveksling og pengehåndtering som ikke skjer på daglig basis. Dette kan kreve åpning av en utenlandsk valutakonto, da stipend vanligvis utbetales i euro. For å unngå ekstra kostnader er det verdt å bestille et multi-valutakort fra Cinkciarz.pl, som tillater utenlandske betalinger i over 160 valutaer og tilbyr opptil 20 gratis valutakontoer. Du kan motta et stipend fra universitetet og andre betalinger. Takket være attraktive valutakurser og ingen skjulte avgifter kan studentene spare mye på denne måten.
  • Støtte fra universitetet – Universiteter gir vanligvis støtte til å organisere reisen, for eksempel gjennom informasjonsarrangementer, møter med tidligere Erasmus+-deltakere og kontakter med utenlandske partnere.

Forberedelse til avreise

Hvem kan delta på studentutveksling?

Erasmus+ er først og fremst knyttet til studentutveksling. Men andre mennesker, for eksempel forskningsassistenter, kan også ha nytte av programmet.

  • Studenter med bachelor-, ingeniør- og mastergradsprogram – Erasmus+-programmet er tilgjengelig for studenter som gjennomfører bachelor-, ingeniør- og masterstudier ved partneruniversiteter. Dette inkluderer også aktive studenter (dvs. ingen dekanpermisjon).
  • Vitenskapelig ansatte: Erasmus+-programmet gir også mulighet til å delta i forskningspersonell som kan forske, holde forelesninger eller gi råd ved partneruniversiteter.
  • Administrativt personale – En del av programmet er rettet mot universitetets administrative ansatte, som kan delta i opplærings- og utvekslingsprogrammer for å forbedre sine faglige ferdigheter.
  • Studenter ved fagskoler – programmet kan også brukes av studenter ved fagskoler som ønsker å gjennomføre praksis i utlandet. Formalitetene som er involvert skiller seg imidlertid fra prosessen med en vanlig studentutveksling.

Hvor lenge varer en Erasmus+ studentutveksling?

Varigheten av en utenlandsreise som en del av Erasmus+-programmet avhenger av den såkalte exitkapitalen. Hver deltaker får 12 måneders bruk i løpet av en studiesyklus.

Det betyr at han i løpet av bachelorgraden for eksempel kan bruke 9 måneder til å studere ved et utenlandsk universitet og de resterende 3 månedene for eksempel til å delta i praksis.

Det er heller ikke noe galt med at en student kun reiser i 3 måneder hver ferie for å gjennomføre et internship. Selvfølgelig kan enkeltuniversiteter spesifisere egne krav og begrensninger som må overholdes.

Det skal bemerkes at kapitalen på 12 måneder er for én studiesyklus. Alle som har deltatt i programmet som en del av bachelorgraden kan søke på nytt på mastergraden og få ytterligere 12 måneder.

Hvor lenge varer en Erasmus-studentutveksling?

Hvor kan du dra med Erasmus?

Som en del av Erasmus+-programmet kan du reise til alle 27 medlemsland i EU samt følgende land: Island, Liechtenstein, Norge, Nord-Makedonia, Serbia og Tyrkia.

Tilgjengeligheten av alternativene ovenfor avhenger imidlertid av universitetet som deltar i programmet. Det er derfor verdt å få informasjon fra studentkontoret.

Erasmus-finansiering – hvor mye penger kan du få?

En ubestridelig fordel med Erasmus+-programmet er muligheten for å motta midler fra universitetet som sender oss til utlandet. De nøyaktige finansieringsbetingelsene vil bli bestemt av universitetet, inkludert: basert på ressursene som for tiden er tilgjengelige for National Agency. Du kan finne ut gjeldende stipendpriser på utvekslingskontorene til utenlandske universiteter.

I utgangspunktet er takstene delt inn i tre kategorier avhengig av hvilket land studentutvekslingen finner sted. Studenter som drar til land med høyest levekostnader får mest. Minst sannsynlig er de som planlegger å studere i et land der levekostnadene er lavere.

Stipendet utbetales vanligvis i to til tre rater. For et 3-måneders praksisopphold eller 1 semester får deltakeren umiddelbart ca. 80 % av finansieringen. Det resterende beløpet vil bli utbetalt til ham etter at han kommer tilbake til landet og har fullført alle formaliteter.

Reiser du hele studieåret, utbetales stipendet vanligvis i tre terminer. Deltakeren vil da motta ca. 40 % av totalbeløpet før første semester, ytterligere 40 % før andre semester og det resterende beløpet etter retur til landet og fullført formaliteter.


You may also like

Leave a Comment