(ats) Møtet offisielt organisert av Kasakhstan, som var planlagt til minst tirsdag til fredag, ble utsatt i fjor på grunn av pandemien. Statene foretrakk også å flytte den til Genève etterpå. Både den kasakhiske statsoverhodet Kassym-Jomart Tokayev og presidenten for konføderasjonen Guy Parmelin vil delta på åpningen.
I den institusjonelle krisen som begynte på slutten av 2019 etter blokaden av dens ankedomstol av USA, må Verdens handelsorganisasjon (WTO) vise at den fortsatt er i stand til å produsere resultater. Men diskusjonene er «tøffe» og vi må «være veldig forsiktige», sa administrerende direktør Ngozi Okonjo-Iweala for noen måneder siden.
Uten en betydelig avtale på nesten et tiår, har organisasjonen vært i en blindvei i nesten ett år i spørsmålet om midlertidig suspendering av patenter på handel med koronavirusteknologi. Dette har blitt støttet av mer enn hundre land og er sterkt oppmuntret av FN-aktører og frivillige organisasjoner som Leger Uten Grenser (MSF).
Hundrevis av fagforeninger har til og med appellert til Parmelin, som skal returnere til Genève på fredag for den siste delen av samtalene. Nylige estimater tyder på at vaksineulikhet kan koste den globale økonomien 5 billioner dollar i de kommende årene.
Men Sveits avviser bestemt dette scenariet sammen med EU, Storbritannia og Norge. Sammen med andre tilbyr den et alternativ med tvangslisenser som så langt ikke har vært overbevisende. «Vi har tatt et skritt,» sa den sveitsiske WTO-ambassadør Didier Chambovey til journalister torsdag.
Situasjonen er vanskelig for Sveits. Hun ønsker en avtale om organisasjonens reaksjon på pandemien, særlig for å begrense eksportrestriksjoner og legge til rette for handel med mellomprodukter. Men hvis land knytter en handels- og helsepakke til patentopphevelse, kan de bli tvunget til å blokkere konsensus.
En første for kvinnen som alltid har forsvart det multilaterale handelssystemet. «Vi håper at vi kan finne en løsning på tvangslisensiering», sier Chambovey enkelt. Sveits hevder at tilbakekalling av patentene ikke vil tillate at en ekstra dose av vaksinen kan produseres før produksjonskapasiteten i utviklingsland er utvidet.
Blant andre forventede diskusjoner må statene forsøke å komme til enighet etter mer enn 20 år med forhandlinger om fiskerisubsidier, verdt opp til 54 milliarder dollar i året. Målet er å forby subsidier til et skip som driver ulovlig, urapportert eller uregulert fiske. Men også de for overfiske, i allerede overbrukte områder.
Ifølge FN blir 90 % av havressursene utnyttet eller overfisket. En tredjedel av fangsten skyldes overfiske. Rike stater ønsker at Kina ikke kunne stole på unntak på grunn av sin selverklærte status som et utviklingsland.
Et avtaleutkast gir unntak for fattige land og utviklingsland med et fangstvolum på mindre enn 0,7 % av verdens kapasitet. Samt å iverksette tiltak for å begrense bruken av tvangsarbeid for å prøve noe som gleder alle. Men utviklingsland finner det fortsatt for billig for rike land.
Bortsett fra disse hovedsakene er det planlagt lite fremgang i flere års forhandlinger. Moratoriet for skatt på elektroniske transaksjoner kan forlenges igjen, selv om enkelte land ennå ikke er overbevist.
I utkanten av møtet går flere forhandlinger, hver gang gjennomført av dusinvis av land seg imellom, raskere frem. Over 60 land, inkludert Sveits, kan regulere levering av tjenester. Besparelsene takket være denne avtalen kan beløpe seg til over 130 milliarder CHF på mellomlang sikt.
For Sveits er ministermøtet ledsaget av store sikkerhetsutfordringer. Tilgangen til lokasjonene ble vanskeliggjort fra torsdag. Totalt forventes mer enn 200 statsråder å delta på dette møtet.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»