Home » Etter tolv års ventetid ble EPR Olkiluoto-3 atomreaktoren satt i drift

Etter tolv års ventetid ble EPR Olkiluoto-3 atomreaktoren satt i drift

by Peter ØstbyeOlkiluoto kjernekraftverk i Eurajoki, Finland i 2016.


© AFP – MARTTI KAINULAINEN
Olkiluoto kjernekraftverk i Eurajoki, Finland i 2016.

Som et symbol på at atomkraften kommer tilbake i Europa, vil den nye reaktoren, som innvies lørdag 12. mars, la Finland øke sin elektriske uavhengighet og redusere prisen per kilowattime.

Med vår korrespondent i Stockholm, Frederick False

Som sin franske tvilling fra Flamanvillesom fortsatt ikke er operativ, EPJ (Evolusjonær kraftreaktor) Finsk har kjent mange omskiftelser. Etter 12 års forsinkelse har denne nye generasjonsreaktoren som bruker fransk teknologi endelig blitt koblet til nettet og forventes til slutt å levere 14 % av landets elektrisitet.

For Finland er det en dag som vil telle. Som det eneste nordiske landet med stort energiunderskudd vil det kunne senke strømprisene, begrense importen fra Sverige og Norge og, viktigst av alt, redusere avhengigheten av Russland. En annen fordel: Finland vil også redusere sine CO2-utslipp. Av denne grunn møter ikke miljøvernere – en sjeldenhet i Europa – denne EPR.

« I vår nye policyerklæring nevner vi ikke atomkraft i det hele tatt, vi sier bare at vi ønsker utvikling av enhver teknologi som er lavkarbon og miljøvennlig. « forklarer Veli Liikanen, generalsekretær i det finske miljøpartiet Green League.

► Les også: Finland starter sin EPR-atomreaktor 12 år for sent

Denne oppstarten utfordrer også Europa, som lurer på sin energiavhengighet og klimaendringer. Denne EPR, kalt Olkiluoto-3, vil være Europas kraftigste atomreaktor når den er i drift neste juli. Den første som ble innviet på kontinentet på 15 år.

► Les også: Kjernekraft i åtte spørsmål

You may also like

Leave a Comment