Home » EU-landene har ikke rapportert om problemer med forsyningssikkerheten for gass

EU-landene har ikke rapportert om problemer med forsyningssikkerheten for gass

by Gabriel Scott

EU-kommisjonen sa at EU-landene har signalisert gassforsyningskriser, men har så langt ikke rapportert om forsyningssikkerhetsproblemer, rapporterte Reuters torsdag.

Kunngjøringen fra Tyskland og Østerrike om en «tidlig advarsel» om gassforsyninger var en forholdsregel for å øke overvåkingen av forsyninger, men så langt har ingen EU-land signalisert at de har problemer med forsyningssikkerheten, skrev Reuters torsdag, med henvisning til informasjon fra en talsmann. EU-kommisjonen.

– I alle tilfeller er det så langt ikke signalisert problemer med forsyningssikkerheten, sa en EK-talsmann som er sitert av byrået. Han la til at «tidlig varsling» er det laveste nivået av nødvarsling i EUs gasssikkerhetslovgivning.

Som Reuters minnet om, krever EU-regler at land har planer for å håndtere virkningen av en gassforsyningsforstyrrelse på tre krisenivåer: tidlig varsling, varsling og nødsituasjon.

Byrået opplyste at Østerrike får om lag 80 prosent. av gassen fra Russland sa at det ville skjerpe overvåkingen av markedet, men tar ikke ytterligere forsyningssikkerhetstiltak foreløpig.

I følge et dekret utstedt torsdag av Russlands president Vladimir Putin, må gasskjøpere fra land med «fiendtlige aktiviteter» mot Russland åpne spesielle rubelkontoer som vedlikeholdes av den Kreml-kontrollerte Gazprombank. Da er det meningen at banken skal selge utenlandsk valuta på MICEX-børsen i Moskva, bytte den mot rubler og bruke rublene til å betale for gass.

«Hvis betalingene ikke gjøres i rubler, anser vi dette som et kontraktsbrudd med alle konsekvenser», sa Putin tidligere i en tale på russisk fjernsyn.

Dekretet gir imidlertid et unntak, ifølge hvilket utenlandske entreprenører kan «unngå» gebyrene i rubler. En forutsetning er å få en spesiell tillatelse fra den russiske føderasjonens regjeringskommisjon for utenlandske investeringer.

Fra og med 5. mars inkluderer Russlands liste over «fiendestater» alle EU-land (inkludert Polen), USA, Storbritannia, Canada, Australia, Norge, Sveits, Japan og Sør-Korea, blant andre.

You may also like

Leave a Comment