Home » Europa har ikke opplevd en slik krise på flere tiår. Balansen i energiproduksjonen er alvorlig truet

Europa har ikke opplevd en slik krise på flere tiår. Balansen i energiproduksjonen er alvorlig truet

by Gunnar Garfors

Vi står på randen av den største energikrisen på minst fem tiår. Det er et kappløp med tiden for å sikre gassforsyningen for den kommende vinteren og sette opp et system for å forsyne det gamle kontinentet med råvarer. Europa leter etter en måte å bryte ut av fellen utarbeidet av Russland.

Putins Vladimir spiller et stort energispill, hvor hovedelementet er gassutpressing. Det gir næring til EU-krisen som har vært under forberedelse siden høsten i fjor, som har ført til drastiske økninger i prisen på energiråvarer og dermed kostnadene ved energiproduksjon.

Demokratiske stater betaler prisen for å motsette seg Kremls aggressive politikk og uprovoserte aggresjon mot Ukraina. Europa er klar over at avhengighet av russiske hydrokarboner vil bety høyere kostnader for å skaffe råvarer fra alternative kilder og til og med energimangel. Som forberedelse til et slikt scenario vil implementere en 15 % reduksjonsplan. strømforbruk.

Men er det nok? Analytikere ved det uavhengige energi- og økonomianalysefirmaet Rystad Energy, basert i Oslo, maler et svart scenario for Europa. Ifølge disse analysene er balansen i energiproduksjonen i Europa alvorlig truet, selv med implementeringen av forpliktelsen om å redusere energiforbruket (som ennå ikke er formalisert, det er fortsatt frivillig).

Den kommende vinteren vil absolutt bli den mest utfordrende Europa har sett på flere tiår – og forbrukere og individuelle myndigheter forventes å bære kostnadene av krisen. Hvis etterspørselen etter gass må reduseres, forventer vi at strømforsyningsproblemer starter allerede denne måneden og forverres i 2023, sa Rystad Energys Carlos Torres Diaz, sitert i rapporten.

Svart scenario

Som foreslått av norske analytikere, er en reduksjon på 15 % i energibehovet usannsynlig. Andre sektorer av økonomien, som industri, vil sannsynligvis møte betydelig større kutt for å beskytte energisektoren og sikre forsyningssikkerhet.

Kombinert med en streng, kald vinter og lav vindkraftproduksjon, vil det europeiske kraftsystemet møte et alvorlig problem. som kan føre til strømrasjonering og strømbrudd.

«Vi kjørte et scenario med full energiforsyning og -etterspørsel, forutsatt en 15 prosent reduksjon i etterspørselen etter gass, elektrisitet, ytterligere forsyning fra kull, sol og vind, og lavere samlet etterspørsel etter elektrisitet. Det viser Ubalansen mellom tilbud og etterspørsel kan dukke opp allerede denne måneden og bli dypere i 2023. I januar vil underskuddet være på hele 13,5 TWh» – leser vi i analysen til Rystad Energi.

Ifølge nordmennene I et bredere perspektiv vil det totale kapasitetsunderskuddet i EU nå 51 TWh for hele perioden fra september 2022 til mars 2023. I tillegg kommer ytterligere energiimport fra Norge, Storbritannia og Sveits eller andre naboland.

dr ha. Robert Zajdler, energiekspert ved Sobieski-instituttet, peker imidlertid på flere faktorer som kan påvirke hvor hardt den kommende krisen vil ramme oss.

– Situasjonen er så dynamisk at man i alle fall kan tegne noen mulige scenarioer. En av variablene å vurdere vil være været. En mild vinter vil eliminere noen av truslene, mens lave temperaturer vil øke dem. Vind og regn påvirker også høyden på vannstanden. Alt dette vil være viktig for energiproduksjonen. En annen faktor vil være tilgangen på råvarer. Man må ta hensyn til alle avhengigheter og tilpasse seg ulike scenarier, understreker han i et intervju money.pl dr hab Robert Zaidler.

Lysene slukker, det blir kaldere

Energiproblemer er spådd for nesten hele Europa. Som vi skrev i money.pl, har noen land allerede bestemt seg for å kutte. introdusert i Italia Restriksjon på bruk av klimaanlegg i landet, sparer 4 milliarder kubikkmeter innen utgangen av året. gass, brukes som drivstoff for å generere elektrisitet. I offentlige bygninger kan ikke klimaanlegg settes under 27 grader Celsius, og om vinteren kan de ikke varme opp bygninger over 19 grader Celsius.

Som Frankrike har allerede innført restriksjonerder statsminister Elisabeth Borne i et offisielt brev til sine statsråder ba henne starte energisparing i offentlige administrasjonsbygg under hennes kontroll. Blant anbefalingene er: forbud mot bruk av klimaanlegg dersom temperaturen i rommet er under 26 grader C, og forbud mot å slå på varmen dersom temperaturen ikke faller under 19 grader C.

Også i Tyskland fulgte lokale myndigheter oppfordringen fra energiminister Robert Habeck. Hannover har bestemt seg for å avstå fra oppvarming av vann i innendørs og utendørs bassenger, og kun kalde dusjer kan tillates i idrettsanlegg. Den vil bli deaktivert i Bayern belysning av offentlige bygninger. Byfontener er slått av om natten. I tillegg har enkeltselskaper annonsert spareprogrammer som innebærer en reduksjon i forbruket på minst 10 %.

– Energipriser og stigende komponentkostnader vil påvirke helsen til virksomhetene. Jeg frykter at vi vil høre mer og mer om restriksjoner eller til og med produksjonsstopp – sa money.pl Paweł Kisiel, president i Atlas Group.

Ifølge analytikere i Rystad Energi. Elektrisitetsetterspørselen i Europa har krympet med 2,2 % så langt, hovedsakelig fordi rekordhøye priser har tvunget frem innstramninger – spesielt i industrisektoren.

«Vedvarende høye priser vil sannsynligvis holde etterspørselen på dagens lave nivå eller redusere den ytterligere. Et tilsvarende fall på 3 prosent. år etter år mulig i de kommende månedene, både på grunn av høye energipriser som rammer bedrifter og husholdninger, og på grunn av statlige strømsparetiltak.

Ikke la deg skremme

Andre land prøver å dekke deler av det resulterende energiunderskuddet med andre kraftkilder. Kull- og atomkraftverk er tilbake. RES er mer vektlagt.

«Økt produksjon fra kull, sol og vind kan delvis oppveie fallet i tilbudet Gass ved å legge til ytterligere 34 TWh mellom september 2022 og mars 2023. Dette vil imidlertid ikke være nok til å ta igjen etterslepet innen gass-, kjernekraft- og vannkraftproduksjon, demonstrerer Rystad Energi.

Problemet er definitivt der, men står vi overfor en istid, som forutsagt av Russland? Prof. Zajdler argumenterer for at man ikke kan gi etter for apokalyptiske visjoner.

Vi lar oss ikke skremme av de mørkeste anslagene. Jeg ville ikke gi etter for apokalyptiske visjoner på dette tidspunktet, spesielt siden det å brenne denne frykten også er en del av den pågående krigen. Man skal imidlertid ikke undervurdere situasjonen. Europa står overfor en alvorlig utfordring, og vi bør alle være klar over den og ta hensyn til behovet for å spare mer energi – understreker Sobieski Institute-eksperten.

Przemysław Ciszak, journalist på money.pl

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment