Home » Vil klubblag erstatte landslag? «Det er mange dører å bryte opp»

Vil klubblag erstatte landslag? «Det er mange dører å bryte opp»

by Erlend Loe

Sykkelinspirerte lag dukker for eksempel opp i Ski Classics-serien, langdistanseskirenn, hvor det mest kjente er Vasaløpet som arrangeres i Sverige. Ifølge Dalen vil innføringen av denne modellen i verdenscupen kunne gi mange fordeler for hele langrennsmiljøet.

– På Ski Classics vet vi at vi kommer til å få et tre timer langt show. Det skjer mye under konkurransen. Selv i verdenscupen kan kamper være spennende, men veldig ofte vet vi allerede midt i løpet hvordan de ti beste vil se ut – sa Dalen i et intervju med «Helsingin Sanomat».

SE OGSÅ: VM-heat: Nordmennene dominerte mixstafettene i Beitostolen

Ifølge den tidligere treneren for Norge og Sverige ville det å bytte ut landslag med klubber ikke bare bidra til å skjerpe konkurransen (løperbytte mellom lag), men også øke skiløpernes inntekter. Og alle sammen, ikke bare de fra den strenge verdenseliten.

– Lønn i langrenn er allerede høyere enn for fem år siden og kan til og med øke. Jeg vil ikke snakke om beløpene her, fordi spillerne ofte ikke vet hvor mye en medspiller tjener. Alt er basert på individuelle kontrakter. Bonuser for seire, som i sykling, deles mellom alle lagmedlemmer, noe som gjør at selv de som ikke drømmer om å vinne rittet kan regne med ekstra penger – påpeker Dalen.

Taktikk ville vært mye viktigere i lagløp. Lag ville bestå av like mange spillere og en skikkelig jobb for en lagleder kunne teoretisk sett hjelpe svakere lag til å lykkes også.

– Jeg er trist fordi jeg har mange venner i langrennsmiljøet og ser hvor håpløse de er mot store maskiner som det norske landslaget. Du kan bare håpe at det plutselig dukker opp en diamant som Justyna Kowalczyk eller Dario Cologna i din besittelse. Klart det dukker opp en sånn et sted, men inntil da vil interessen for denne sporten, også blant TV-seere, klart avta – beklager den tidligere norske og svenske utvelgeren.

Selv om Dalens foreslåtte løsning ble støttet av blant annet OL-multimedaljevinner Johannes Klaebo, tror ikke treneren selv på noen endringer i denne forbindelse.

«Det er en veldig komplisert ting og jeg tror ikke vi er klare for det for øyeblikket. Det er mange dører å bryte gjennom. For det første er det internasjonale skiforbundet (FIS) et fellesskap som tenker i typiske representative kategorier. Du kan kun delta i verdenscupen hvis du er registrert i et landsforbund som er tilsluttet FIS. For å gjennomføre slike revolusjonære endringer, ville alle nasjonale fagforeninger måtte gi fra seg sine viktigste rettigheter. Og det vil føre til et betydelig fall i landslagsvirksomheten, avsluttet Dalen.

Treneren understreket imidlertid at det av hensyn til langrennsutviklingen er verdt å vurdere en løsning som gjør at klubber kan delta i verdenscupen og landslag delta i verdensmesterskap og olympiske leker.

RI, Polsat Sport

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment