Home » Europas gassdilemma: enten sanksjoner eller marerittet om å finansiere Putins krig

Europas gassdilemma: enten sanksjoner eller marerittet om å finansiere Putins krig

by Gabriel Scott

  • EUs standpunkt om å redusere Russlands inntekter fra eksport av fossilt brensel, som utgjør mer enn en tredjedel av statsbudsjettet, er fortsatt uklart.
  • Å avskjære Russland fra verdensbanksystemet vil ikke stoppe pengestrømmen fra gass og olje, uansett om Russland er i krig med en unionsalliert
  • 2020 35 prosent. Gassimporten til EU kom fra Russland, mot 26 prosent. I 2010 og i fjor traff russisk gass mer enn 42 prosent. behov
  • Ved sanksjoner mot russisk energisektor er det liten sjanse for å oppnå nødvendig enstemmighet i EU
  • EU importerer halvparten av sitt steinkull fra Russland, og fyller gapet mellom europeisk forbruk og synkende produksjon, og Russland er også den største leverandøren av råolje

Originalartikkel på nettstedet POLITICO.eu

Ingen ser ut til å ha en enkel vei rundt dette problemet.

Allerede før Putin sendte «fredsbevarende styrker» til Øst-Ukraina mandag kveld, var europeere høylytte om sanksjoner mot Russland i en offentlig demonstrasjon av lydighet mot Washington. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kunngjorde at Russland ville bli avskåret fra det internasjonale banksystemet, og den britiske statsministeren Boris Johnson sa at russiske selskaper ikke ville være i stand til å handle i amerikanske dollar og britiske pund.

Innføringen av disse økonomiske sanksjonene kan ramme Putin hardt, men EUs holdning til å redusere hans viktigste inntekter, eksport av fossilt brensel, som utgjør mer enn en tredjedel av Moskvas budsjett, er uklar.

Det er uklart om banksanksjoner vil gjøre EU-betalinger til det statseide russiske gasselskapet Gazprom umulig. I dagens situasjon er det stor sannsynlighet for at midler fra energisektoren vil fortsette å strømme til Moskva, til tross for at Russland er i krig med en EU-alliert.

Avhengigheten av russiske forsyninger vokser

Hovedproblemet er at Europa er avhengig av gassforsyninger via Gazprom og Brussel har ikke gjort betydelige fremskritt i å redusere avhengigheten, som lovet etter Putins invasjon av Krim i 2014.

2020 35 prosent. Gassimporten til EU kom fra Russland, mot 26 prosent. i 2010. I 2021 var Russlands andel av gassimporten til EU over 42 %. kun via gassrørledninger, ikke medregnet LNG-transporter.

«Energi er den store elefanten i dette rommet når det kommer til unionens evne til å innføre sanksjoner mot Russland,» sa Maria Shagina ved det finske instituttet for internasjonale relasjoner.

Mens Amerika er Vestens ultimate militærmakt i håndteringen av Putin, har unionen teoretisk sett mer økonomisk makt hvis den velger å bruke den. Europa har nesten ti ganger mer handel med Russland enn USA.

Smerten ved å bruke et drivstoffkort virker imidlertid for stor. Italias statsminister Mario Draghi understreket fredag ​​at sanksjonene ikke bør gjelde energi. «Sanksjonene bør være effektive, men også balanserte,» sa han.

Von der Leyen trosset Draghis ord og sa at «alle alternativer er på bordet» når det gjelder energisektoren. I praksis vil imidlertid ikke EU kunne oppnå nødvendig enstemmighet om sanksjoner mot energisektoren uten støtte fra et stort land som Italia.

På spørsmål om Draghis bekymringer, understreket von der Leyen at hun hadde «holdt ham oppdatert» om utsiktene til å flytte bort fra russiske forsyninger og bytte til tankskip som fraktet superkjølt LNG.

Hva skjer med Tyskland

Tyskland – Europas største økonomi – er heller ikke begeistret for eventuelle restriksjoner på strømmen av gass fra Russland, som de planlegger å utvide gjennom gassrørledningen Nord Stream 2. Forbundskansler Olaf Scholz kunngjorde tirsdag at arbeidet med driftslisensen vil bli suspendert).

På spørsmål om viktigheten av tyske næringsinteresser ved vurdering av mulige sanksjoner, sa Rolf Mützenich, formann i SPDs stortingsgruppe, at dominoeffekten på økonomien var en viktig faktor.

«Dette må tas i betraktning, spesielt når det gjelder forbrukere,» sa han på TV søndag. – Vi står ikke bare overfor praktisk talt tomme gasstanker, men også med forsyningssvikt fra Russland. Vi har alternativer, men vi vil helst unngå alt dette.

Blant andre alarmer over russiske gassforsyninger, mens Europa får panikk over skyhøy inflasjon og skyhøye strøm- og gassregninger, advarte den tyske industriforeningen BDI om at økende energi- og gasspriser «truer med å knuse økonomien,» og legger til at «det er så alvorlig at selv mellomstore bedrifter fra et bredt spekter av bransjer som er lojale mot lokasjonen må tenke på å flytte til utlandet.

POLITICO spurte EU-kommisjonen og den tyske regjeringen om de ville vurdere sanksjoner mot russisk gass, men ingen av dem svarte.

Resten av teksten under videoen

dyp avhengighet

Gass er bare ett element i Europas energiavhengighet av Russland. EU importerer også halvparten av sitt steinkull fra Russland, og fyller gapet mellom europeisk forbruk og synkende produksjon.

I 2020 vil også EUs østlige nabo være den viktigste partneren innen oljehandel, foran Norge, Kasakhstan og USA.

Ingen store europeiske ledere sier eksplisitt at i tilfelle krig bør EU slutte å kjøpe olje fra Russland. Noen, inkludert von der Leyen, antyder at EU har motstandskraften til å tåle en gassstrøm hvis krigen skulle avbryte den, men ikke at EU skulle ta ledelsen og angripe Putins kontantku.

Mike Fulwood fra Oxford Institute for Energy Studies ser ingen sjanse i dette. – Det er heller lite sannsynlig at EU vil ramme energisektoren, siden å nekte å kjøpe olje, gass og kull fra Russland ville forårsake enorm skade på EUs økonomier og ville være mer alvorlig enn Russland på kort sikt – sa han.

Mer komplekst er spørsmålet om EUs økonomiske sanksjoner – som mot betalingssystemet SWIFT – faktisk er ment å avbryte gassbetalinger. Fulwood bemerket at russerne kunne stoppe gassforsyningen ved å blokkere banksystemet slik: – Hvis SWIFT-betalinger til Russland stoppes, er det mer sannsynlig at Gazprom vil kutte gassforsyningen fordi den ikke mottar betaling.

Francesco Giumelli, professor ved Universitetet i Groningen, argumenterer for at saker er mer nyanserte. Det bemerkes at SWIFT kun er et meldingssystem og forbudet blokkerer ikke transaksjonen. EU-kunder kan finne andre betalingsalternativer.

EU foreslår muligheten for noen sanksjoner mot Russlands olje- og gassektor, men de ser ikke ut til å gjelde umiddelbart for direkte salg av fossilt brensel til Europa.

Leter etter andre måter

Shagina sa at et alternativ på Unionens liste er å begrense salget av europeisk teknologi for nye gassprosjekter. Von der Leyen sa søndag at europeiske sanksjoner vil blokkere «alle varene vi produserer som Russland sårt trenger for å modernisere og diversifisere økonomien sin, der vi er globalt dominerende og som ikke har noen erstatning.»

Slik sett ligner EU-sanksjonene på de ikke-konfronterende sanksjonene i 2014, som var rettet mot Russlands evne til å kjøpe oljeboreteknologi på dypt vann og i Arktis. Det kan imidlertid bli lagt et visst press på europeiske selskaper involvert i LNG-prosjekter i Russland, som Shell og Total.

Det bredere politiske spørsmålet er imidlertid om vesteuropeiske borgere er villige til å ofre for Ukraina.

– Vi må ta stilling til om vi vil ta kostnadene. Vi som samfunn, fordi denne diskusjonen ennå ikke har funnet sted – sa Giumelli. – I utgangspunktet ville energisektoren rammet Russland hardest. Så hvis du ikke handler her, så er alt annet, jeg vil ikke si marginalt, men kanskje ikke riktig.

Amerikanske og kinesiske tidsplaner

USA har et ess i ermet hvis de vil beskytte seg mot boomerangeffekten av harde sanksjoner. Senatorer diskuterer om de skal inkludere de såkalte sekundære sanksjonene i pakken for å stoppe Russland fra å ta ytterligere grep.

De typene metasanksjoner som USA allerede innfører mot Iran og Venezuela gir Washington makt til å straffe alle rundt om i verden som gjør forretninger med spesifikke selskaper eller sektorer som allerede er under amerikanske sanksjoner. Brussel overtaler amerikanske lovgivere til å ikke gjøre det fordi en dominoeffekt kan skade EU-bedrifter og handel, sier folk som er kjent med samtalene.

Ifølge Gyumelli er verken EU- eller amerikanske sanksjoner tilstrekkelig til å virkelig påtvinge Russland noe. I stedet, på grunn av den globale karakteren til forsyningskjeder, vil det kreves større involvering fra andre land rundt om i verden.

For eksempel, hvis USA innførte sanksjoner mot russisk platina – et sjeldent metall som brukes i bilindustrien – kan Russland fortsatt selge platina til asiatiske land, som deretter kan selge det bearbeidede produktet til USA og Europa.

Selv om Beijing er ganske forsiktig med spenningen i Ukraina, har det kinesiske utenriksdepartementet uttalt seg mot mulige sanksjoner.

– Kina motsetter seg bruken av ensidige sanksjoner i internasjonale relasjoner, sa utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin forrige uke.

Nøkkelspørsmålet for Vesten er når og hvor mange sanksjoner som bør innføres mot Moskva for å ha den mest avskrekkende effekten.

– Det er viktig å huske at formålet med denne sanksjonspakken er annerledes enn 2014: Det handler om avskrekking. Men avskrekking er bare mulig hvis sanksjoner har en sjanse til å virke, sa Shagina.

Brussel må også utvikle alternativer for sanksjoner som er tøffe nok til å opprettholde sin posisjon i de diplomatiske samtalene.

– Å snakke om atomalternativer i sammenheng med sanksjoner kan mer eller mindre gjenopprette balansen i de diplomatiske samtalene, sa Giumelli. – Men hvis de flytter 130 000 soldater og så dukker du opp og sier: «Fordi jeg skal slutte å selge deg Gucci-håndvesker», sender du feil signal. Det er som å gå inn i en revolverduell med en kniv.

Redaktør: Michał Broniatowski

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

You may also like

Leave a Comment