Home » Banker, oligarker, gassrørledninger… Hvilke sanksjoner vil vestlige innføre mot Russland?

Banker, oligarker, gassrørledninger… Hvilke sanksjoner vil vestlige innføre mot Russland?

by Gunnar Garfors

«En lang krise. » Boris Johnson vet hva han kan forvente etter Vladimir Putins anerkjennelse av de pro-russiske separatistområdene mandag 21. februar. Den britiske statsministeren kunngjorde de første sanksjonene mot Russland foran parlamentet tirsdag.

Storbritannia retter seg spesifikt mot fem banker og tre oligarker som er kjent for å være nær Kreml: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg og hans nevø Igor Rotenberg. «Ytterligere sanksjoner vil bli rullet ut med USA og EU hvis eskaleringen fortsetter,» sa Boris Johnson. Den russiske ambassadøren til Storbritannia, Andrei Keline, ble også innkalt til utenrikskontoret tirsdag, sa Downing Street.

Oppfølgeren etter annonsen

EU vil «sikre at de ansvarlige lider»

Den europeiske union vurderer for tiden tiltak som skal iverksettes mot nylige russiske beslutninger, noe Vladimir Putin oppfattet som en klar provokasjon. I en felles uttalelse foreslo Kommisjonen og Det europeiske råd å forby russiske myndigheter fra å få tilgang til europeiske finansmarkeder og tjenester og målrette mot banker som finansierer russiske militæroperasjoner i ukrainske separatistområder.

Forhandlinger, grenser, sanksjoner: Oppdatering om forverrede krise i Ukraina

De har også til hensikt å stanse handelen mellom de to separatistenhetene og EU, «for å sikre at de ansvarlige klart må bære de økonomiske konsekvensene av sine ulovlige og aggressive handlinger». Forslagene blir for tiden presentert for utenriksministrene i hvert medlemsland, som møtes i Paris klokken 15.00. Norge, som ikke er medlem av EU, lovet å følge de europeiske vedtakene.

Økonomiske sanksjoner i Tyskland og USA

Allerede før den felles sanksjonen kunngjorde kansleren «suspensjon» av godkjenningsprosessen for Nord Stream 2, en gassrørledning som er dyr til Kreml som må krysse Østersjøen mellom Russland og den tyske kysten. En avgjørelse krevd av Kiev og «velkommen» av USAs president Joe Biden. Det sa Tyskland også «klar» utplassere flere soldater i Litauen, som den føderale forsvarsministeren Christine Lambrecht kunngjorde under et besøk i det baltiske landet.

«Du må være tøff mot Vladimir Putin», råder François Hollande

-50 % det første året på Google

Ved å velge denne annonseabonnementsmetoden godtar du plasseringen av en analyseinformasjonskapsel fra Google.

I Washington på mandag utstedte Joe Biden en executive order som forbyr enhver amerikansk person å gjøre forretninger med separatistiske regioner. Det hvite hus lovet «nye straffer» for denne tirsdagen.

Oppfølgeren etter annonsen

NATO kunngjorde på sin side et hastemøte for ambassadørene til de 30 medlemslandene i alliansen med representanten for Ukraina.

You may also like

Leave a Comment