Home » Facebook og Instagram har et problem. Norge har innført sporingsforbud

Facebook og Instagram har et problem. Norge har innført sporingsforbud

by Catherine Monroe

Den sosiale mediegiganten får snart midlertidig forbud i Norge fra å spore brukere på nett for å målrette dem med reklame. Ifølge Politico trer forbudet i kraft i august og brevet ble sendt til Meta 14. juli.

Metas annonseringspraksis på Facebook og Instagram innebærer for tiden «behandling av svært private og sensitive personopplysninger gjennom svært ugjennomsiktige og påtrengende overvåkings- og profileringsoperasjoner», skrev det norske byrået Datatilsynet. Forbudet mot såkalt atferdsreklame gjelder i tre måneder fra 4. august. Facebook og Instagram kan vise brukere personlig annonsering, men bare basert på informasjonen brukerne oppgir i «Om»-delen av profilen deres. Meta vil betale dagbøter på 1 million norske kroner (89.500 euro) dersom de ikke etterkommer pålegget.

Det midlertidige forbudet kan bli opphevet dersom Meta finner en måte å lovlig behandle personopplysninger på og gi brukere rett til å velge bort målrettet sporingsbasert annonsering.

Begrensningen kommer etter at EU-domstolen avgjorde 4. juli at Meta ulovlig samlet inn folks data for å målrette dem med reklame uten deres uttrykkelige samtykke og basert på selskapets «legitime interesse».

Meta er for tiden under etterforskning av den irske databeskyttelseskommisjonen angående deres annonseringspraksis. I januar bøtelagt myndighetene i Dublin et sosialt medieselskap på totalt €390 millioner for å ha krenket personvernet til europeere. De ga Meta i oppdrag å finne et nytt juridisk grunnlag for deres forretningsmodell. Teknologiselskapet anket.

You may also like

Leave a Comment