«Vi ønsker å innføre systematisk fotballfrivillighet i Atakos og i høst fikk vi konkrete innsikter fra våre samarbeidspartnere i Norge: hvordan frivillige velges ut og involveres, hvilke atferdskrav de har, hvordan foreldre trenes i frivillige og lederstillinger i fotball, og hvordan de kan bidra så mye som mulig til sluttresultatet, sa Aivaras Meškinis, teknisk direktør i Atakos, entusiastisk.
Sportssjef
Det som gjorde mest inntrykk på ham var den lange tradisjonen med frivillig tjeneste i Norge og den tilsvarende mentaliteten til folket. «Den skandinaviske samfunnsmentaliteten forteller dem at alle må gi noe til landet sitt. Så når foreldre tar med et barn til fotball, ønsker de å være disse frivillige, de ønsker å gi mer til barna sine, landet, samfunnet, sier A. Meškinis.
Frivillige foreldre kalles idrettsledere i Norge. Du er et forbilde for barn og andre foreldre, beboere i samfunnet.
«Vi så noen imponerende eksempler i Norge. For eksempel går et barn i fotball i barnehagen og ikke bare mamma og pappa melder seg frivillig i gruppen deres, men bestefar også. I det norske programmet er det gratis muligheter for å bli med hvem som helst – en nabo, en venn, en bestefar, en fetter, enhver person som ønsker å være frivillig på fotballtrening, og mulighetene gjør det mulig for ham, sier A. Meškinis.
Hvilke kriterier brukes for å velge ut frivillige?
Utvelgelsen av fotballfrivillige starter med en enkel ting – foreldreobservasjon.
«Fotballtrenere overvåker oppførselen til foreldrene: hvordan du henter et barn inn, hvordan du oppfører deg mens du ser på treningsøktene deres, hvordan du samhandler med barnet, hvor mye tid du bruker med dem. Og vi ser på det bredere – hva er fritiden din, hva gjør du? ”Sier A. Meškinis.
Hovedutvelgelseskriteriene er rolige menneskelige egenskaper. A. Meškinis observerte oppførselen til sine norske kolleger: Hvem etter spørsmålet «Hvem vil trene?»
«Fordi når han rekker opp hånden først, er personen fokusert på et raskt resultat. Nordmenn, som har opplevd slike mennesker, peker dem derfor ut på andre jobber: å rydde snø, holde orden, servere mat, vedlikeholde territoriet, skyve portene opp – ulike jobber med et klart resultat som ikke har noe med utdanning av barn å gjøre. , «Kommentarer» A. Meškinis.
Få resultater uten å forhaste et barn
Ettersom A. Meškinis er teknisk direktør for fotball med ansvar for metodene for å få et godt resultat, forklarte praksisplassen i Norge hvordan foreldre-frivillige bidrar til det sluttresultatet – å vinne en fotballkamp.
«De frivillige foreldrenes mestring er å gi barnet frihet til å skape og oppnå et resultat uten å presse barnet. Barn er kreative selv, og med frihet og støtte viser de talentet sitt mye bedre enn når treneren oppfordrer dem og krever et resultat. Dette er det vi så i Norge: den frivillige faren kan instruksen som heter «frihet til å skape» og lar barnet gjøre hva det vil og gjenta det mange ganger uten å tenke på at noen sier til ham at det skal gjøre noe konkret oppgave. det han har sett og det han ønsker å oppnå gir et enda bedre resultat, ”er A. Meškinis overbevist.
For eksempel er fotballutdanningssystemet i Norge basert på frivilliges evne til å involvere barn i prosessen slik at de ikke engang tror de studerer et bestemt emne. Dette undervises på frivillige fotballkurs.
«Frivillige beholder lisenser – UEFA A, B og andre leter etter kunnskap om hvordan man kan få et barn begeistret for fotball. Den frivillige kjenner sin plikt – jeg må presentere oppgaven på en slik måte at den ville være interessant for barnet, sier A. Meškinis.
Jo flere frivillige, jo mer oppmerksomhet får hvert barn og jo mindre sannsynlighet er det for at de blir satt på sidelinjen under trening.
I fotballtrening – individuell omsorg for barnet
Ifølge A. Meškinis jobber en fotballtrener med 15-20 barn i Litauen, så det er vanskelig å gi individuell oppmerksomhet. Norsk standard er at 40 barn trener i gruppe samtidig, med en trener og 8 frivillige. Så for hver frivillig er det 5 barn. Det er full tillit til de frivillige og trenerens jobb er å fortsette å komme med ideer for å spille fotball. Treneren trenger ikke lenger å bekymre seg – han trenger ikke bekymre seg for stadionene eller hallene.
«Det var veldig hyggelig å se på barnehagetreningen da en trener og 12 frivillige trenere jobbet med 15 barn. Tenk deg hvor mye oppmerksomhet et barn får under trening, hvor mye de kan lære, hvor mye kontakt de kan ha – teoretisk og fysisk. Under slike forhold er hele barnets oppmerksomhet rettet mot treningen, det er lidenskapelig og ønsker å trene fordi det alltid er synlig, hyllet, støttet, mottatt svar, aldri tapt”, deler A. Meškinis inntrykkene sine.
Han innrømmer at Litauen fortsatt har en lang vei å gå før den skandinaviske modellen. Det bør starte med opprettelsen av idrettsklubber i de nordiske landene som skal bli et andre hjem for barn og ansatte. Kommunene gir klubbene idrettsinfrastruktur gratis, slik at de kan etablere seg i kommunen, utvide og systematisk forsyne lokalbefolkningen med tjenester.
«Trenere, frivillige og barn møtes på samme sted, samtidig som de lever som en familie, kan de alltid utveksle ideer som dukker opp. Reglene lager du selv i basen deres. Her spiser trenere med barn, forbereder timer og har mulighet til å trene. Jeg har aldri sett barn begynne å trene på en så organisert måte. De er umerkelig delt inn i grupper, alt er tilrettelagt på en slik måte at de frivillige kan klare seg godt”, – A. Meškinis maler bildet vi ser etter i Litauen.
De første frivillige i Litauen ble valgt ut
Etter praksis hos Atakos-trenerne i Norge høsten i år, begynte de umiddelbart å ta i bruk kunnskapen de hadde tilegnet seg i Norge: I følge skandinavenes kriterier inviterte de de første 15 frivillige foreldrene til stillingen som med- trener i Vilnius.
«Vi startet med mødre og fedre som frivillige fordi de vanligvis tar med seg barn på trening – vi så på kommunikasjonen deres med barnet. Og lykke til! Det er imponerende å se fra siden hvor mye oppmerksomhet som vies til ungene under trening. Det andre trinnet er å observere hvordan de frivillige behandler barna under trening. Når jeg ser dem virker det som om jeg ikke er i Litauen. Pappa kommer, mamma, den ene i jeans, den andre – sporty, de kommuniserer, tuller med barn, viser dem øvelser. Forbipasserende, som til og med går forbi, ser et uvanlig bilde i Litauen,» ler A. Meškinis.
Han er overbevist om at slike frivillige fotballtreningsprogrammer virkelig vil lønne seg i Attack.
«Vi vil definitivt ha dusinvis av frivillige foreldre, og de vil føle seg som fulle deltakere. Det viktigste for foreldre er å introdusere programmet – hvilke fordeler vil engasjementet gi ikke bare for barnet ditt, men også for et annet barn. Du vil bli et godt forbilde for barna dine, sier A. Meškinis.
«Vi planlegger dette langsiktige programmet for foreldre-frivillig engasjement i barnehager. Vi er ikke sikre på om det kan fortsette i grupper av eldre barn hvis undervisning holdes på stadioner og skolegym. Usikkerheten oppstår ved at klubben ikke har eget idrettssenter og foreldrene kan ikke være sikre på at de kan stille som frivillig det neste året. Trening med foreldre finner sted etter jobb og treningstiden er kanskje ikke tilgjengelig på stadion. Vi håper at fellesskapet vil anerkjenne vår innsats for barnets ve og vel, de store fordelene ved programmet for familien og samfunnet, og forsøke å legge forholdene til rette for utviklingen av frivillighetsprogrammet, sier Donatas Tvarijonas, leder av Vilnius fotballklubb «Ataka».
Fotballklubben «Ataka» planlegger å lære opp 60 frivillige foreldre i det første året av prosjektet og senere dele sin erfaring og kunnskap med andre fotballklubber som er interessert i en slik metode.
«Dette er vår visjon slik at andre klubber kan følge vårt eksempel, og hver klubb vil investere sitt arbeid i å utvikle frivillige. En viktig holdning i oppdragelse av barn er at du kanskje ikke blir en fotballspiller, ikke en toppspiller, men blir en god person og ønsker å komme tilbake til fotball gang på gang, du vil ønske å se treneren din og ta barnet med deg når du blir voksen, sier A. Meškinis.
Ataka begynte å bruke den skandinaviske modellen for frivillig frivillig innsats for foreldre «Community Sports Leaders Education» i distriktene Justiniškės, Vilkpėdė og Pilaitė i hovedstaden i fotballtrening for 5-6 år gamle barn.
Utvekslingen av god praksis mellom Atak Vilnius FC, KFUM-Kameratene i Oslo og HB Køge fotballklubber i København er finansiert av Nordisk Ministerråd.
Initiativtakerne er alene ansvarlige for innholdet i denne publikasjonen og reflekterer ikke nødvendigvis synspunktene eller retningslinjene til Nordisk Ministerråd.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»