Home » FILIPPINENE JOURNALISTIK: Maria Ressa, en Nobels fredsprisvinner som fordømmer det «giftige slammet» i sosiale nettverk

FILIPPINENE JOURNALISTIK: Maria Ressa, en Nobels fredsprisvinner som fordømmer det «giftige slammet» i sosiale nettverk

by Thure Lindhardt

Maria Ressa, sjefredaktør for den Manila-baserte nyhetsportalen Rappler, er årets Nobels fredsprisvinner sammen med den russiske journalisten Dmitrij Muratov. Hun mottok prisen sin forrige uke i Oslo. Her er utdrag fra talen hans dedikert til informasjonsfrihet.

Deres Majesteter, Deres Kongelige Høyheter, Utmerkede Medlemmer av Den Norske Nobelkomité, Deres Eksellenser, Utmerkede gjester, Mine damer og herrer.

Jeg står foran deg som representant for alle journalister over hele verden som er tvunget til å gjøre store ofre for å holde linjen, for å være tro mot våre verdier og vårt oppdrag: Gi deg sannheten og hold makten ansvarlig. Jeg husker den brutale opphuggingen av Jamal Khashoggi, drapet på Daphne Caruana Galizia på Malta, min venn Luz Mely Reyes i Venezuela, Roman Protasevich i Hviterussland (hvis fly bokstavelig talt ble kapret slik at det kunne stoppes).

Jimmy Lai, som sylter i et fengsel i Hong Kong, Sonny Swe, som, etter å ha blitt løslatt fra mer enn syv års fengsel, grunnla en annen pressegruppe og nå er tvunget til å flykte fra Myanmar. Og i mitt eget land, den franske kvinnen Mae Cumpio (23), som fortsatt sitter i fengsel etter nesten to år, og for bare 36 timer siden kom nyheten om at min tidligere kollega Jess Malabanan var skutt i hodet.

Det er så mange mennesker der ute som sørger for at vi er tryggere og på jobb. #HoldTheLine-koalisjonen, som samler mer enn 80 globale pressefrihetsgrupper, og menneskerettighetsgrupper som hjelper oss med å kaste lys.

Det koster deg også: flere advokater enn journalister har blitt drept på Filippinene – minst 63 mot de 22 journalistene som ble drept etter at president Rodrigo Duterte tiltrådte i 2016.

Siden den gang har Karapatan, et medlem av vår #CourageON menneskerettighetskoalisjon, drept 16 mennesker og senator Leila de Lima soner sitt femte år i fengsel for å kreve ansvarlighet. Eller ABS-CBN, vår største kringkaster, et nyhetsrom som jeg en gang drev og som mistet driftslisensen i fjor.

Jeg var med på grunnleggelsen av startupen Rappler, som fyller 10 år i januar – vi blir eldre – vårt forsøk på å samle to sider av samme sak som viser alt som er galt i vår verden i dag: l fravær av lov og demokratisk visjon for det 21. århundre.

Denne mynten representerer informasjonsøkosystemet vårt som bestemmer alt annet i vår verden. Journalister – det er den ene siden – de gamle garde. På den andre, teknologien med sin guddommelige kraft, de nye vokterne. Det gjorde det mulig for et virus av løgner å infisere oss alle, spille oss ut mot hverandre, uttrykke vår frykt, vårt sinne, vårt hat og å bane vei for fremveksten av autoritære og diktatorer i verden.

Det vi trenger mest i dag er å transformere dette hatet og volden, dette giftige slammet som sprer seg gjennom informasjonsøkosystemet vårt., for det meste fra amerikanske internettselskaper som tjener mer penger ved å spre dette hatet og slippe løs det verste i oss. Vel, det betyr bare at vi må jobbe hardere. For å være gode må vi tro at det er godt i verden.

Jeg har vært journalist i over 35 år: Jeg har jobbet i konflikt- og krigssoner i Asia, jeg har rapportert hundrevis av katastrofer, og når jeg har sett så mye ulykke, har jeg også dokumentert så mange gode ting når folk som ikke tilbyr noe du det de har.

En av grunnene til at Rappler overlevde regjeringsangrepene de siste fem årene er vennligheten til fremmede, og når de hjelper oss – til tross for faren – er det fordi de vil uten å vente.

Det er den beste delen av oss, den delen av vår menneskelighet som får mirakler til å skje. Det er det vi mister i en verden av frykt og vold.

Du hørte at en arbeidende journalist sist mottok denne prisen i 1936, i 1935. Han skulle motta den i 1936; Carl von Ossietzky kom aldri til Oslo fordi han forsvant i en nazistisk konsentrasjonsleir.

Så her er vi, forhåpentligvis et stykke foran, for vi er her begge to!

Med dagens tildeling av denne prisen til journalister – tusen takk – signaliserer Nobelkomiteen et lignende historisk øyeblikk, nok et eksistensielt poeng for demokratiet.

Dmitry og jeg er heldige fordi vi kan snakke med deg nå (bra gjort for de juridiske klareringene)! Men det er så mange andre journalister som blir forfulgt i skyggene, uten synlighet eller støtte, og myndighetene kommer ut ustraffet. Akseleratoren er teknologi når kreativ ødeleggelse får en ny betydning.

Vi står på ruinene av datidens verden, og vi må ha framsyn og mot til å forestille oss hva som kan skje hvis vi ikke handler nå og i stedet for å skape verden slik den burde være – mer medfølende, mer egalitær, mer utholdende.

Still deg selv det samme spørsmålet Rappler stilte seg selv for fem år siden: Hva er du villig til å ofre for sannheten?

You may also like

Leave a Comment