Home » Finland har alle muligheter til å bli med i NATO, minner president og statsminister – Utenlands – News

Finland har alle muligheter til å bli med i NATO, minner president og statsminister – Utenlands – News

by Gabriel Scott

Russland har angivelig konsentrert sine tropper og militærutstyr på grensen til Ukraina og stilt en rekke krav til vestlige land, spesielt for å hindre ytterligere NATO-ekspansjon østover. Vestlige land insisterer på at hvert land – som Ukraina og Georgia – har rett til å bestemme selv om de vil slutte seg til alliansen.

I sin nyttårstale understreket Finlands president Sauli Nīniste at Russlands «ultimatum» er i strid med den europeiske sikkerhetsarkitekturen. Han påpekte at «suveren likhet» i alle land er et prinsipp som skal respekteres av alle, og at det ikke lenger er noen plass for «innflytelsessfærer» i dag.

– La meg minne dere nok en gang om at Finlands handlings- og valgfrihet inkluderer muligheten for å bli med i militære allianser og søke om NATO-medlemskap hvis vi velger det, sa Niniste.

«Det var på slike tider jeg husker lærdommen fra Henry Kissinger. Han kom kynisk til den konklusjon at det internasjonale systemet blir avhengig av sitt mest brutale medlem hvis hovedmålet til en gruppe supermakter er å unngå krig,» minnes den finske presidenten. .

Finlands statsminister Sanna Marina understreket også i sin nyttårstale: «Finland beholder muligheten til å søke om NATO-medlemskap».

– Vi må styrke denne valgfriheten og sørge for at den blir bevart, fordi det er ethvert lands rett til å bestemme over sin egen sikkerhetspolitikk, sa hun og la til at Finland vil styrke sikkerhets- og forsvarssamarbeidet med andre europeiske land.

Finland og nabolandet Sverige forblir nøytrale, selv om samarbeidet med NATO øker og både Helsingfors og Stockholm har tette bilaterale bånd med medlemmer som Norge, USA og Storbritannia.

Selv om Finland ikke forventes å søke om NATO-medlemskap umiddelbart, utløste Russlands handlinger på den ukrainske grensen og førjulsultimatumet til Vesten en finsk debatt om å bli med i alliansen som ikke har blitt intensivert siden Moskva annekterte den ukrainske Krim.

Diskusjonene om Finlands medlemskap i NATO vil gjenopptas

Nasjonal koalisjonsformann Petri Orpo, som lenge har støttet Finlands medlemskap i NATO, sa at det var på tide å diskutere om Helsingfors bør søke om å bli med i alliansen og at tilslutning vil forbedre sikkerhetssituasjonen i landet og regionen vil bli bedre.

«Russland indikerte nylig at et mulig medlemskap av Finland og Sverige i NATO vil tvinge det til en militær reaksjon. Det språket er uheldig og taler mer om Russlands egne virkelige intensjoner … Finland utgjør ingen trussel mot Russland,» sa lederen for Russland. sa det største opposisjonspartiet.

Ate Harjane, leder av den regjerende parlamentariske gruppen i regjeringskoalisjonen, innrømmet også at argumentene for NATO-medlemskap har «vokst seg sterkere» og at landet umiddelbart bør slutte seg til alliansen.

Økende bekymring over en mulig russisk invasjon av Ukraina og hybridoperasjonen av det autoritære regimet til Alexander Lukasjenko i Moskva for å organisere strømmen av illegale immigranter fra Hviterussland til Polen, Litauen og Latvia har fått baltiske politikere til å påpeke at Finland og Sveriges medlemskap i NATO er avgjørende for å forbedre sikkerhetssituasjonen ved Russlands vestlige grense.

Finlands og Sveriges tilslutning til NATO «kan gjøre hele Nord-Europa mer stabilt og sikkert», sa Mark Mihelson, leder av det estiske parlamentets utenrikskomité.

Finland er et av få europeiske land som ikke har redusert sin hær betydelig siden slutten av den kalde krigen. Den 1340 kilometer lange grensen til Russland samt minner fra vinterkrigen, da finnene måtte forsvare sin uavhengighet med våpen mot aggresjonen fra det tidligere Sovjetunionen i 1939/40, er årsaken til at sikkerhetsspørsmålene i Helsinki alltid har høy prioritet.

Samtidig har Finland nære økonomiske bånd med Russland, og sikkerhetseksperter sier at Niniste sannsynligvis er en av lederne i EU (EU) som Putin har respekt for og som Kremls vert regelmessig er knyttet til.

You may also like

Leave a Comment