Home » Finland venter ikke på Tyrkia og Ungarn. Parlamentet debatterer ratifisering av NATO-medlemskap

Finland venter ikke på Tyrkia og Ungarn. Parlamentet debatterer ratifisering av NATO-medlemskap

by Gunnar Garfors

Vårt mål er fortsatt å gå inn i NATO sammen med Sverige og «samtidig om mulig». – sa sjefen for Utenriksdepartementet Pekka Haavisto. I begynnelsen av møtet understreket han at besøket av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Helsingfors tirsdag tydet på Alliansens spesielle interesse for Finland. Ministeren bemerket at parlamentets beslutning om ratifisering av traktaten påvirker landets politikk, blant annet om atomvåpen.

«Finland har ikke som mål» å bruke slike våpen på sitt territorium, sa forsvarsminister Antti Kaikkonen, som tirsdag er første dag på jobb etter å ha kommet tilbake fra rundt to måneders foreldrepermisjon. I løpet av denne tiden ble han erstattet av Mikko Savola.

De parlamentariske fraksjonene ble enige om å vedta regjeringens ratifikasjonslov på forhånd, altså før alle NATOs medlemsland, ettersom den nåværende funksjonsperioden til det finske parlamentet nærmer seg slutten. Valget er berammet til begynnelsen av april. Så langt, av 30 NATO-medlemmer, er det bare Tyrkia og Ungarn som ikke har ratifisert tiltredelsesprotokollene til Finland og Sverige.

Ifølge Jussi Hall-aho, leder av den parlamentariske utenrikskomiteen, som har utarbeidet den endelige rapporten, er medlemskap i NATO det viktigste steget i finsk utenrikspolitikk siden EU ble medlem på midten av 1990-tallet, og det er bred parlamentarisk godkjenning for det. (På våren stemte 188 parlamentsmedlemmer i 200-seters kammer for å sende inn søknaden).

Et utkast til å forkaste utkastet til ratifikasjonslov ble også satt opp til debatt av parlamentsmedlemmer på ytre venstre side. I følge Markus Mustajarvi fra Venstrealliansen (VAS), det eneste partiet som er skeptisk til NATO-medlemskap, bør Finland kunngjøre at det under ingen omstendigheter vil gå med på utplassering av atomvåpen, permanente NATO-baser eller tropper, og fordømme sitt territorium eller territorium bli luftrom tilgjengelig for bruk av militære styrker mot en annen stat.

Den endelige avstemningen om ratifisering forventes å finne sted sent onsdag ettermiddag.

NATO-landene signerte tiltredelsesprotokollene til Finland og Sverige på møtet i Det nordatlantiske råd tidlig i juli 2022. Begge landene sendte i fellesskap inn søknader om å bli med i alliansen i mai. De vil offisielt bli medlemmer av NATO når alle medlemslandene har ratifisert.

Fra Helsinki Przemyslaw Molik

klokke/ mms/

You may also like

Leave a Comment