Home » Finland vil kjøpe 64 amerikanske F-35 jagerfly. Svensk tilbud om å kjøpe Gripen avvist – EURACTIV.pl

Finland vil kjøpe 64 amerikanske F-35 jagerfly. Svensk tilbud om å kjøpe Gripen avvist – EURACTIV.pl

by Thure Lindhardt

Den finske regjeringen har varslet at de vil bestille nye multirolle jagerfly i USA. Kontrakten er verdsatt til 10 milliarder dollar og er den største i landets historie. Til tross for betydelig lobbyvirksomhet fra Stockholm, avviste Helsinki et tilbud om å kjøpe Gripen fra nabolandet Sverige.

Så langt var det finske luftvåpenet som forble utenfor NATO basert på de amerikanske F/A-18 Hornet-jagerflyene som hadde vært i tjeneste siden midten av 1990-tallet. Helsinki-myndighetene bestemte seg imidlertid for å endre dette og annonserte et anbud for å erstatte deres militære luftflåte i 2018.

Det kom inn tilbud fra det amerikanske selskapet Lockheed Martin (som blant annet produserer F-35 og den moderniserte versjonen av F-18, dvs. Super Hornets) og franske Dassault Aviation (Rafale jagerfly), den britisk-tysk-italienske spanskeren. konsortiet Eurofighter (Eurofighter Typhoon) og svenske SAAB (JAS-39 Gripen).

Finner velger amerikanske fly

Til slutt bestemte Finland seg for å ta et tilbud fra USA og bestemte seg for å kjøpe 64 F-35A-maskiner. I Skandinavia brukes de også av luftstyrkene i Norge og Danmark. Ifølge finsk presse er ordren verdt 10 milliarder amerikanske dollar.

«Det er god valuta for pengene. Vårt luftvåpen vil være i stand til å operere effektivt i det minste fram til 2060. ”- argumenterte den finske forsvarsministeren kort tid etter kunngjøringen av anbudsresultatene Antti Kaikkonen.

Statsministeren på sin side Sanna Marin Hun understreket at valget av den amerikanske entreprenøren ble støttet av et flertall av parlamentariske grupper og at kontrakten ble jobbet med av flere andre offentlige etater.

Anbudet ble gjennomført under observasjon av media, som fikk løpende informasjon, blant annet om hvordan maskiner testes. Testflyvninger av alle modeller ble gjennomført i 2020 over Karelen-regionen som grenser til Russland og i Nord-Lappland.

Svensk lobbyvirksomhet var ikke nok

Helt fra start antydet media at kun de amerikanske og svenske budene var med i kampen om kontrakten. Nabolandet Sverige og tette økonomiske bånd med Finland førte også til sterk lobbyvirksomhet for Gripens.

Helsingfors har gjentatte ganger vært på besøk av svenske politikere om saken, og traktaten ble også nevnt under et nylig besøk av den nyvalgte svenske statsministeren i Finland. Magdalena Andersson.

«Håndtakene er pålitelige og er laget med største forsiktighet. Piloter elsker å fly dem, «roste hun i den finske hovedstaden. Så langt er det produsert 235 eksemplarer av dette jagerflyet, og i tillegg til Sverige har Tsjekkia, Ungarn, Sør-Afrika, Thailand og Brasil det i sine væpnede styrker. Men en kjempekontrakt med Finland ville vært et gjennombrudd for SAAB.

Men det vil det ikke, fordi – selv om mange finske politikere og eksperter har valgt Gripens – Helsinki foretrakk til slutt de amerikanske maskinene som Polen nylig bestemte seg for å kjøpe.

Selv om saken i Finland vekker politiske følelser, påpeker mange finske eksperter i sine kommentarer at de amerikanske jagerflyene klarte seg bedre enn de svenske.

You may also like

Leave a Comment