Home » Fjærfeskandalen. Billig kjøtt oversvømmer Polen og EU, og en milliardær fra Ukraina tjener penger

Fjærfeskandalen. Billig kjøtt oversvømmer Polen og EU, og en milliardær fra Ukraina tjener penger

by Gunnar Garfors

Oppfordringen om gjeninnføring av toll og kvoter for import av fjørfekjøtt og egg fra Ukraina ble signert av representanter for 12 organisasjoner fra hele Polen, samlet i fjærfeteamet til avtalen mellom landbruksforeninger og fjørfeorganisasjoner.

I et brev til Landbruksdepartementet sier forfatterne at siden juni 2022, da restriksjonene på import av mat fra Ukraina til EU ble opphevet, har gjennomsnittlig 18 000 tonn fjørfekjøtt per måned krysset fellesskapsgrensen, mens importen av egg er i Økt med 300 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Hvordan Polske fjørfebønder er alarmerende, eliminering av toll hjalp ikke mindre ukrainske bønder, bare dette ene store selskapet. De hevder at mesteparten av de 163 000 tonnene med kjøtt som gikk til EU kom fra MHR. Det tilsvarer 700 lastebiler i måneden. Til nå har dette kjøttet fra polske oppdrettere dominert de europeiske bordene. Det er nå i endring.

Yuri Kosiuk eier 60 prosent. Aksjer i London-noterte MHR Agroholding, Ukrainas største produsent og eksportør av fjørfe. Selskapet leverte nettopp et driftsresultat på 255 millioner dollar virtuelle Polen. Dette var mulig takket være EU-markedet, hvor produktene som forlot MHRs fabrikker fant veien. Tidligere handlet Kosiuk med arabiske og afrikanske land.

Som polske oppdrettere påpeker, er det vanskelig for dem å konkurrere med en ukrainsk gründer som ikke trenger å oppfylle strenge dyrevelferdskrav, som for eksempel tetthet av dyr på gårder eller bruk av medisiner under avl. Som et resultat koster dumpet ukrainsk kjøtt 13-14 PLN, og lønnsomheten til innenlandske produsenter starter fra 19 PLN.

You may also like

Leave a Comment