Home » Før statsministerens vedtak – ord fra V. Landsbergis: avskjedserklæring – for tidlig

Før statsministerens vedtak – ord fra V. Landsbergis: avskjedserklæring – for tidlig

by Thure Lindhardt

Uten tvil var hovedtemaet for Ingrida Šimonytės møte med president Gitanas Nausėda gjødselskandalen og skjebnen til de målbevisste utenriks- og transportministrene. Statsministeren har imidlertid ennå ikke kunngjort hennes avgjørelse, melder LNK.

Ministre blir ikke sparket fra offentlige etater. Blant dem er den tidligere konservative statsministeren Andrius Kubilius og æresformann Vytautas Landsbergis.

– Det virker for tidlig å gå av. Det gir nå grunnlag for å snakke om hvor godt det ville være for deg å faktisk gå av med pensjon. Jeg tror ikke det ville vært bra, sa Landsbergis.

Gabriel Landsberg og samferdselsministeren ser på enkelte statsvitere som formildende omstendigheter. «Det er selskaper, konsulenter som tar seg av problemene – hvordan komme seg rundt eller gjøre ting juridisk, om ikke moralsk og politisk – ikke i det hele tatt. Jeg forstår hvorfor en slik situasjon kan skje. Dette er ikke bare et litauisk problem. Vi kjenner både historien til Siemens på Krim og det norske selskapet som, til tross for Norges posisjon, fortsetter sin virksomhet med Belaruskalij, sier statsviter Vytis Jurkonis.

Marius Skuodis, samferdselsminister, nektet først å snakke med Belaruskalij om situasjonen mandag. Men etter et minutt bestemte han seg for ikke å stikke av, og sa at han allerede hadde støttet hans avgang med statsministeren. Utenriksminister G. Landsbergis, som også er til stede i Brussel, er fast bestemt på å gå av. Opposisjonen tror imidlertid ikke på ministrenes oppriktighet.

«Når du sier: «Jeg kom med en forespørsel, men nå skal jeg bestemme hva statsministeren skal bestemme», betyr det at statsministeren stoppet opp for å finne argumenter som ikke skulle innvilges, sa den tidligere statsministeren Saulius Skvernelis.

Regjeringssjefer vil ikke fjerne statsråder. Det er nettopp dette naboene fra øst ønsker. «Jeg tror vi bør ta avstand fra søken etter skyld i denne situasjonen akkurat nå og se hvordan vi kan forhindre at denne gjødselen lekker ut,» sa Frihetspartiets leder Aušrinė Armonaitė.

Opposisjonen hevner seg på at makthaverne har snakket mye mer om åpenhet tidligere. «Det er en god mulighet til å endre denne tvetydige, pseudo-falske verdipolitikken til en normal. Verken det litauiske eller hviterussiske samfunnet trenger å bli torturert, siden det er en falsk antagelse om at økonomiske sanksjoner vil skade regimet. Regimet kommer alltid først. budsjettet, først om ressursene, sa Seimas-medlem Gintautas Paluckas.

Korrespondanse ble publisert på delfi.lt-portalen, ifølge hvilken presidentskapet hadde foreslått å ikke innføre sanksjoner mot hviterussisk gjødsel i Europa før til sommeren. Selv om han snakket annerledes offentlig. Formannskapet sier nå at korrespondansen ikke gjenspeiler det endelige standpunktet som er avtalt med regjeringen.

Også lederen av utenrikskomiteen, Žygimantas Pavilionis, føler seg presset ut av vervet. Ikke fordi landet ikke klarte å innføre sanksjoner mot Hviterussland, men fordi det oppmuntret dem til det. Hvis Litauen ikke importerer dem,. Paviljongen truet til og med med å oppfordre amerikanerne til å innføre sanksjoner mot de litauiske jernbanene.

«Den enkleste løsningen er å kutte hodet av Pavilion slik at han ikke snakker lenger fordi ingen vil ha det. Ingen vil holde munnen min. Jeg går til amerikanerne og sier ok chebra, Pålegge sanksjoner, «sa Pavilion.

I dag er han ikke så militant lenger. «Vel, kanskje jeg har sagt noen ord her følelsesmessig. – Hvis du får et par advarsler for å prøve å stoppe transporten av gjødsel, har det vært noen av mine følelsesladde ord som jeg beklager, men poenget er å stoppe transporten, sa lederen i utenrikskomiteen.

«Vi la merke til det da. Jeg har ikke hørt noen skuffelse fra de allierte. Her i Litauen snakker en annen person på dine vegne – jeg vet ikke om han har rett,» tenkte V. Landsberg.

Mens ministrenes skjebne er i statsministerens hender, undersøker transport- og kommunikasjonsdepartementet fortsatt hvordan de litauiske jernbanene mottok et forskudd fra Hviterussland.

You may also like

Leave a Comment