Deloitte presenterer resultatene av rapporten «The Conscious Consumer», som undersøker forbrukernes kjøpsatferd for dagligvarer. Det viser seg at nesten 2 av 3 respondenter sier at de har begynt å ta mer hensyn til helseaspektet ved shopping de siste 12 månedene. Interessant nok fokuserte polske kjøpere hovedsakelig på sunn mat og rasjonell ernæring.
Les også:
60 % av polakkene handler på nett. Hva og hvordan kjøper du?
Fra denne teksten lærer du blant annet:
-
Hvilke nasjoner er mest interessert i helseaspektet ved produktene de kjøper?
-
Er priser eller kvalitet viktigere når du handler?
-
Hva forventer forbrukerne av supermarkeder?
Europeiske forbrukere er i økende grad bekymret for helseeffektene av produktene de bruker. Stor interesse for helseaspektet er spesielt observert blant innbyggere i Polen (82 %) – den høyeste poengsummen i Europa, Finland (74 %) og Portugal (72 %). På den annen side er belgiere, nederlendere og svensker (56 %) mindre involvert i disse spørsmålene.
Stadig mer bevisste forbrukere over hele Europa velger i økende grad miljøvennlige valg når de handler mat. Dette viser seg blant annet i bruk av egne, gjenbrukbare poser – i Polen oppgir 90 prosent. Folk – velger lokale produkter og er villige til å betale mer for dem. De endrer også vanene sine: studiedeltakere sier at de lager mat oftere hjemme, drikker mindre alkohol, reduserer kjøttforbruket og unngår å bestille ferdigmat på grunn av bruk av plastemballasje – sier Irena Pichola, partner, leder for bærekraftlaget. Utvikling i Polen og Sentral-Europa.
Stadig mer populære lokale produkter
Det siste året har mange europeere valgt oftere regionale varer (60%) som kommer fra kulturer av lik verdi og er produsert i henhold til ideen om rettferdig handel. Nøkkelen er viljen til å støtte lokale leverandører, muligheten til å kjøpe ferske produkter og tilgjengeligheten.
De fleste europeiske respondentene (74 %) er villige til å betale ekstra kostnader (minst 5 % eller mer) for lokalprodusert mat og varer. Av alle som deltok i undersøkelsen, 72 prosent. (det samme i Polen) er villig til å betale mer for mat fra bærekraftig dyrking og avl samt rettferdige produkter.
Gjenoppdag forbrukernes valg
Det siste året har forbruket av frukt (54 %) og grønnsaker (59 %) økt, spesielt i land hvor helseaspektet er avgjørende i valg av mat. Polen skiller seg ut hvor 74 prosent. av folk sa at de spiser frukt og grønnsaker oftere (77 %).
Økt bevissthet og bekymring for helse har også endret forbrukeratferd. Opptil 45 prosent av europeerne innrømmer å ha spist mindre kjøtt det siste året.
39 prosent i snitt. av de spurte sa at de spiste mer miljøvennlige produkter enn før. Til gjengjeld 48 prosent. av dem sa at de hadde drukket mindre alkohol de siste 12 månedene. Det kan også kombineres med mindre hyppig sosialt samvær på grunn av koronaviruspandemien. Det er imidlertid verdt å merke seg at Polen leder blant landene som har redusert sitt alkoholforbruk mest (59 % kom med en slik uttalelse).
Pris eller kvalitet
I gjennomsnitt valgte seks av ti respondenter førstnevnte med et sunnere eller billigere produkt å velge mellom. Blant de undersøkte landene ble den høyeste prosentandelen av denne typen holdning observert i Polen (79 %).
Prisen fortsetter å spille en svært viktig rolle over hele Europa. Men når respondentene står overfor beslutningen om å kjøpe et billigere eller sunnere produkt, velger de det siste. Fairtrade-mat er ikke lenger like populært. Syv av ti respondenter som fikk et varevalg laget etter prinsippene for bærekraftig utvikling og til lavere pris, valgte å kjøpe billigere. Det er ikke overraskende at de med høyere inntekt og høyere utdanning har større sannsynlighet for å kjøpe økologisk mat – sier Kamil Kucharczyk, assisterende direktør i Deloittes avdeling for finansiell rådgivning.
Supermarkeder med et økologisk oppdrag
53 prosent av de spurte sa at de ønsker at supermarkeder skal informere kundene sine om sunne kolleger. For tiden 41 prosent. av de spurte anser internett som den viktigste informasjonskilden i denne sammenheng. På den annen side, ifølge mer enn en fjerdedel av de spurte (28 %), er dette sosiale medier.
Så, som du kan se, er det plass som supermarkeder kan utvikle. Til gjengjeld 17 prosent. av studiedeltakerne ser supermarkeder som en kilde til informasjon om sunnere livsstil, bare 4 % av de spurte. mener det er en pålitelig kilde til informasjon om ernæringsmessige verdier og helseproblemer.
Informasjon om å studere
17 000 personer deltok i en Deloitte-undersøkelse om forbrukeratferd i supermarkeder. Respondenter fra 15 europeiske land, inkludert: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»