Home » I Norge drepte en angriper fem personer med krutt

I Norge drepte en angriper fem personer med krutt

by Thure Lindhardt

Angrepene skjedde onsdag kveld 13. oktober i det sørøstlige Kongsberg sentrum. Politiet tror drapsmannen kan ha brukt andre våpen enn pil og bue.

Han ble lagt merke til av rettshåndhevelsesbyråer

Angriperen ble arrestert av politifolk og ført til en politistasjon.

Ifølge norsk politi er drapsmannen en 37 år gammel dansk statsborger som har konvertert til islam. Han har bodd i denne norske byen en stund og har tidligere vært utsatt for ulike lovbrudd.

Forbryteren er født og oppvokst i Norge, men moren er dansk.

Ifølge VG-Zeitung har han ikke vært lønnet siden tidlig på 2000-tallet. Ble dømt for å ha stjålet og kjøpt hasj. I fjor fikk han forbud mot å gå i nærheten av to familiemedlemmer etter å ha truet med å drepe en av dem.

Drapsmannen ble ikke stoppet på en halvtime

Angrepet startet like etter klokken 18 onsdag i Kongsberg sentrum, like ved dagligvarebutikken Coop Extra. Byen har rundt 28 000 innbyggere. Gjerningsmannen ble pågrepet klokken 18.47, over en halvtime etter at politiet kom til stedet.

Norske medier er forvirret over hvorfor det tok politiet så lang tid å stoppe angriperen.

Lokale politimyndigheter mottok den første meldingen om angrepet klokken 18.13 lokal tid. Politiet nådde ham etter rundt seks minutter, men angriperen skjøt flere piler mot politibetjentene og stakk av. Mannen ble ikke pågrepet før klokken 18.47.

Ved pågripelsen hadde politiet avfyrt flere varselskudd i luften, men det er ikke kjent om de var bevæpnet da de først møtte angriperen. Norske politifolk er ikke pålagt å bære skytevåpen i arbeidstiden, de oppbevares vanligvis på politistasjoner eller på patrulje.

Skytebanen er ikke et forbudt våpen

Lokalbefolkningen sier at byen ble forferdet over skrikene fra desperate mennesker og sirenene fra en politibil, og et politihelikopter fløy over Kongsberg. Et øyenvitne sammenlignet hendelsen med TV-opptak fra den afghanske hovedstaden Kabul.

Etter angrepet var flere deler av byen midlertidig avgrenset, en spesialpolitienhet og en pionergruppe var på stedet. To skadde ble brakt til sykehus.

Fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år ble drept i angrepet.

I Norge er et skytevåpen ikke et forbudt våpen og eieren er ikke pålagt å registrere det, men bruk av slike våpen er kun tillatt på spesielt utpekte skytebaner.

Den verste forbrytelsen siden Braveyak-massakren

Norges nye statsminister Jun Gar Sterre tiltrådte torsdag, og beskriver angrepet i Kongsberg som en «grusom og brutal forbrytelse».

I Norge er dette den verste forbrytelsen i sitt slag siden 2011, da Anders Buring-Breivik, en ekstremistisk ideologi om ekstrem ekstremisme, angrep hovedstaden Oslo og en ungdomssommerleir på øya Ute og drepte 77 mennesker.

Etter massakren dømte retten Breivik til 21 års fengsel. Dette er maksimumsstraffen gitt i norsk lov. Loven slår også fast at særlig farlige kriminelle kan holdes i varetekt så lenge de utgjør en trussel mot samfunnet.

To overlevende fra massakren på øya Ūteija vil ha ministerposter i regjeringen dannet av Stere. Tonje Brenna, 33, blir kunnskapsminister og Jan Christian Vestre, 35, blir næringsminister.

Feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterå sende utdraget til redaksjonen!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil Knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like

Leave a Comment