Home » FORHOLD. 261. krigsdag i Ukraina

FORHOLD. 261. krigsdag i Ukraina

by Gabriel Scott

Det er den 261. dagen med russisk aggresjon mot Ukraina! Russland gjennomfører massive rakett-, artilleri- og kamikazeangrep på energiinfrastruktur og boliger. Vi rapporterer for deg på wPolityce.pl-portalen om hva som skjer foran.

FORTSETT Å LESE: Dag for dag rapport om krigen

Fredag ​​11. november

00:03. Forsvarsminister: Jeg tror ikke Russland vil bruke atomvåpen i Ukraina

Jeg tror ikke Russland vil bruke atomvåpen i Ukraina, da det ville være et irrasjonelt trekk; I tillegg inntar nok Moskva Kinas og Indias selvsikre posisjon i denne forbindelse, sa den ukrainske forsvarsministeren Oleksiy Reznikov i et intervju med nyhetsbyrået Reuters torsdag.

Til tross for lav sannsynlighet for at Kreml vil bruke atomvåpen, bør «alle risikoer tas i betraktning» i denne forbindelse, understreket regjeringsrepresentanten i Kiev.

Hvis naboen din er en ape med en granat, må du beregne alle risikoene på nytt. (…) Men jeg håper at India og Kina, landene som Moskva ønsker å gjøre forretninger med, tydelig har signalisert til Putin at bruk av atomvåpen ville være (krysse) den +røde linjen+ for dem

sa Reznikov.

Han la til at bruk av atomladninger også ville være risikabelt for russiske myndigheter, som ikke kan være sikre på den tekniske tilstanden til dette arsenalet.

Hva er tilstanden til dette atomvåpenet? Du vet? Nei, og det gjør ikke jeg heller. Det vet du heller ikke. Den siste testen ble utført i Kasakhstan på 1990-tallet, for mer enn 30 år siden

– bemerket ministeren under en samtale med en Reuters-korrespondent.

Reznikov viste også til spørsmålet om finansiering av Starlink-terminaler, som sikrer kommunikasjon i en stor del av Ukrainas territorium. Som han kunngjorde, hvis produsenten av disse enhetene krever betaling, vil myndighetene i Kiev be utenlandske partnere om hjelp for å samle inn den nødvendige summen.

Starlink satellittnettverkssystemet eies av forretningsmannen Elon Musks selskap SpaceX, som kunngjorde i oktober at han ikke ville være i stand til å finansiere satellittterminaler og kommunikasjonstjenester for Ukraina på ubestemt tid. På det tidspunktet indikerte Musk at kostnadene deres allerede hadde overskredet 80 millioner dollar. En dag senere trakk han imidlertid tilbake disse advarslene.

Starlink-terminaler hjelper ukrainske soldater med å betjene droner, motta kritisk etterretningsinformasjon og kommunisere med hverandre i områder hvor det ikke finnes andre sikre nettverk. Kompakte systemer som kobler en liten antenne til en 35 cm terminal gir også internett til ukrainske frivillige organisasjoner og sivile og støtter infrastruktur over hele landet.

Polen har overlevert 1570 Starlink-satellittkommunikasjonssystemer til Ukraina, sa minister for digital transformasjon Mykhailo Fedorov torsdag, og takket regjeringen i Warszawa for den «kontinuerlige støtten». Som han påpekte, siden begynnelsen av den russiske invasjonen, har Ukraina mottatt over 20 000 fra givere og partnere. Starlink-terminaler, inkludert 5 tusen. fra Polen.

00:02. Det hvite hus kunngjorde en annen våpenpakke for Ukraina, inkludert missiler for luftvernsystemer

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan kunngjorde torsdag overleveringen av en annen våpenpakke til Ukraina, inkludert M1097 Avenger mobile luftvernsystemer og Hawk-missiler. Sullivan understreket også at USA ikke vil legge press på Ukraina for å inngå kompromisser med Russland.

Dette utstyret vil utfylle andre luftforsvarsforsyninger fra våre allierte og partnere

sa Sullivan på en pressekonferanse i Det hvite hus. Som han la til, er dette et nøkkelområde knyttet til russiske angrep på kritisk infrastruktur i Ukraina.

Sullivan avslørte ikke verdien av den nye pakken eller mengden våpen som skulle overleveres. Han bemerket imidlertid at den vil bestå av raketter til Hawk-systemet – utskytningsramper som sies å være levert av Spania – samt for de amerikanske Avenger-systemene. Dette er mobile Stinger-missilutskytere.

Presidentens rådgiver Joe Biden avviste også forslag om at Washington skulle presse Kiev til å starte forhandlinger med Russland dersom Ukraina frigjør Kherson. Han la til at Amerika har en enkel strategi for å styrke Ukrainas forhandlingsposisjon og prinsippet «Ingenting om Ukraina uten Ukraina».

USA legger ikke press på Ukraina (…) Vi konsulterer dem heller som partnere

– understreket han. Han refererte til Bidens ord onsdag, som sa at «vi vil se om Ukraina vil være klar for et kompromiss med Russland etter frigjøringen av Kherson».

På spørsmål om Pentagons estimater av Russlands krigstap når 100 000. av soldater drept og såret, svarte Sullivan at dette var et stort antall og at USA nøye vurderte virkningen av disse tapene på Russlands økonomi og samfunn.

Du kan ikke påføre et land så mye lidelse uten konsekvenser

– Han sa.

Han understreket også at hvis Russland faktisk forlater Kherson, vil det være nok et svært betydelig nederlag for landet etter katastrofene nær Kiev og Kharkov. Han la til at USA la merke til visse bevegelser fra russiske tropper, noe som så ut til å bekrefte kunngjøringen om Russlands tilbaketrekning fra Kherson.

00:01. Forsvarsminister: Russiske tropper vil ikke ødelegge Kachovka vannkraftverk, det er en for gal idé

Russiske tropper vil ikke ødelegge Kakhovka vannkraftverk, da det ville oversvømme territoriene de okkuperte, men ville ikke true Kherson hvis byen ble gjenerobret fra ukrainerne; Det er en for gal idé – sa Ukrainas forsvarsminister Oleksiy Reznikov i et intervju med Reuters torsdag.

Hvis vi tar hensyn til topografien, kan vi se at den vestlige bredden av Dnepr er høyere enn den østlige. Dette betyr at vannet ville strømme på østsiden (kontrollert av russerne – PAP), noe som ville utgjøre en trussel mot (fiendtlige) styrker

– forklarte representanten for den ukrainske regjeringen.

Ifølge Reznikov vil angriperne trolig trenge «minst en uke» for å trekke seg fra Kherson.

Det er ikke så lett å organisere denne retreaten på en dag eller to. En uke er minimum

– understreket ministeren.

Han la til at ifølge ukrainsk etterretning har fiendens styrker rundt 40 000 mennesker i hele Kherson-regionen. Soldater. Militæret er fortsatt til stede i Kherson, rundt byen og på vestbredden av Dnepr.

Tilbaketrekking av russiske tropper ville tillate begge kampsider å flytte sine enheter til andre sektorer av fronten. I de kommende månedene vil imidlertid tempoet i vintermilitære aksjoner trolig avta. Dette kan brukes (av Ukraina og Russland) for å gjenoppbygge kampevner, la Reznikov til.

Den 20. oktober advarte Mykhailo Podolak ved Ukrainas presidents kontor om at Russland forbereder en farlig provokasjon ved vannkraftverket Kakhov-on-Dnepr ved å utvinne demningen og transformatorene. Myndighetene i Kiev har advart om at hvis russiske styrker ødelegger denne demningen, kan mer enn 80 steder, inkludert byen Kherson, være i flomsonen. Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, ba om å sende et internasjonalt observasjonsoppdrag til kraftverket Kakhiv.

Kherson, det meste av Kherson-regionen og den sørlige delen av den nærliggende Zaporizhia-regionen har vært under russisk okkupasjon siden begynnelsen av mars. I slutten av september ble det holdt ulovlige folkeavstemninger i disse områdene, så vel som i de fiendtlige områdene Donetsk og Luhansk oblastene i Øst-Ukraina, og sanksjonerte annekteringen av de okkuperte områdene til Russland. Kremls avgjørelse ble ikke anerkjent av de fleste land i verden, inkludert alle EU- og NATOs medlemsland.

Den ukrainske motoffensiven i Kherson-regionen fortsetter. Torsdag kunngjorde sjefen for Ukrainas væpnede styrker, general Valery Zaluzhny, at 41 byer i Kherson Oblast tidligere okkupert av russiske tropper er frigjort fra 1. oktober. Bare i løpet av de siste 24 timene måtte fienden evakuere 12 landsbyer i denne regionen.

Onsdag beordret Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu aggressorens tropper om å trekke seg tilbake til venstre (øst)bredden av Dnepr. Denne avgjørelsen ble tatt etter en rapport fra general Sergei Surovikin, den øverste sjefen for russiske enheter i Ukraina. Sivile og militære myndigheter i Kiev har ikke bekreftet fiendens tilbaketrekning, og understreker at fiendens tropper fortsatt er i Kherson og Kremls intensjoner er ikke klare og at ekstrem forsiktighet bør utvises mot dem.

De siste ukene har den russiske okkupasjonsadministrasjonen beordret evakuering av sivile fra Kherson og de omkringliggende byene.

00:00. Norge vil støtte det britiske fondet for kjøp av våpen til Ukraina

Den norske regjeringen kunngjorde torsdag at det britisk-administrerte internasjonale fondet for å kjøpe våpen til Ukraina i 2022-23 har fått 1,5 milliarder kroner (omtrent 144 millioner dollar) i støtte.

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreket i uttalelsen at takket være donasjonen vil Norge være den største giveren til fondet utenfor Storbritannia.

Pengene som gis skal ifølge Gram finansiere innkjøp av våpen og militært utstyr, som også lages i Norge.

Vi har en verdensledende forsvarsindustri innen spesialområder (som) produserer systemer som kan møte de spesifikke behovene til Ukraina

– påpekte han.

Jeg spilte med hans britiske kollega Ben Wallace i Edinburgh på torsdag på Joint Expeditionary Forces (JEF) ministermøte. Temaer for møtet med politikere fra nordeuropeiske land var situasjonen i Ukraina og sikkerheten i Østersjøregionen.

Hittil har norske militærinstruktører trent rundt 5000 personer i Storbritannia. ukrainske soldater.

rød / PAP / Facebook / Twitter

You may also like

Leave a Comment