Home » Fra den tidligere turbinhallen til filharmonien. Kraftvarmeanlegget «Ołowianka» ble lagt ned for 25 år siden

Fra den tidligere turbinhallen til filharmonien. Kraftvarmeanlegget «Ołowianka» ble lagt ned for 25 år siden

by Catherine Monroe

Et kvart århundre har gått siden nedleggelsen av kraftvarmeverket «Ołowianka» i Gdańsk. Bygningene ble overlevert til statskassen, deretter revitalisert og omgjort til et musikk- og kongresssenter som huser den polske baltiske filharmonien. F. Chopin i Gdansk. Det er det eneste konserthuset i Europa som er historisk knyttet til et tidligere kraftvarmeverk.

Ideen om en slik revitalisering virket kontroversiell og krevde mye tro og et ukonvensjonelt syn på fremtiden. Initiativtaker til prosjektet var prof. Roman Perucki, direktør for Polish Baltic Philharmonic, som ble inspirert av et lignende prosjekt i Sverige. Initiativet ble støttet av daværende president for Elektrociepłownia Wybrzeże (nå PGE Energia Ciepła), Waldemar Dunajewski.

INSPIRASJON FOR FRAMTIDEN FRA NORGE

– Vennene mine inviterte meg til landsbyen Norrköping. På øya, i bygningene til den gamle termiske kraftstasjonen, var det en filharmonisk sal med et fossefall midt i en romslig foaje. Da tenkte jeg på et gammelt kraftvarmeverk som var i ferd med å legges ned. Hvorfor ikke bygge noe sånt i Gdansk? Da jeg dro til Ołowianka, sa jeg til meg selv: Vi bygger en ny filharmoniker her! Roman Perucki, direktør for Polish Baltic Philharmonic, husker at initiativet for å revitalisere og tilpasse industrikomplekset hadde støtte fra provinsguvernøren, daværende president for Wybrzeże termiske kraftstasjon og beboerne.

(Foto: pressemateriell)

– I 25 år har vi vært symbolsk knyttet til det tidligere kraftvarmeverket. Våre ansatte er stolte over at det spilles musikk i den tidligere turbinhallen til den gamle varmekraftstasjonen, og vi er beskyttere av dette stedet. Vår viktigste oppgave er å gi energisikkerhet til innbyggerne i Tri-City. Men vi engasjerer oss også i å støtte tiltak og arrangementer som er viktige for lokalsamfunnet. Vi støtter små initiativer som er ekstremt viktige for innbyggerne, men vi deltar også i prosjekter av regional eller nasjonal betydning – sier Elżbieta Kowalewska, direktør for Wybrzeże-grenen til PGE Energia Ciepła SA

EN LANG HISTORIE MED CHP-ANLEGG

Det første kraftverket i Gdańsk ble bygget i 1899 på øya Ołowianka. Gjennom årene har det blitt modernisert og utvidet. Hovedbygningen fra Motława-siden imponerte med sin dekorative nygotiske fasade, som var rikt dekorert. 25. mars 1945 En bombe ble sluppet på «Ołowianka», som ødela bygninger og utstyr. Kraftverket ble satt i drift igjen i august 1945 og 1962. ble omgjort til et termisk kraftverk.

(Foto: pressemateriell)

I 1997. EC «Ołowianka» ble stengt. Nesten 100 års bruk og modernisering gjorde ytterligere modernisering teknisk umulig. Den symbolske slutten på en viss epoke og begynnelsen på en ny æra samt en forkynner for fremtiden var demonteringen av det siste turbinsettet til kraftvarmeverket i 1997, som ble akkompagnert av et orkester.

Den arkitektoniske utformingen av det nye hovedkvarteret til Polish Baltic Philharmonic ble utført av Eng. Arkitekt Marcin Kozikowski, og finansieringskildene var midler fra Marshal Office of the Pomeranian Voivodeship og EU-midler. Satsingen ble gjennomført kontinuerlig fra 1998 til 2007, da det velutstyrte musikk- og kongresssenteret ble offisielt åpnet.

etc

You may also like

Leave a Comment