Home » LM i ishockey: Polske klubber i en kurv!

LM i ishockey: Polske klubber i en kurv!

by Erlend Loe

Dette blir den åttende utgaven av Champions Hockey League. Tittelen forsvares av det svenske laget Rogle BK, som beseiret finske Tappare Tampere 2-1 i sin premiereopptreden. Neste sesong er det to polske klubber blant 32 lag. Den første av dem er de polske hockeyspillerne fra GKS Katowice, og den andre blir Comarch Cracovia-laget, som vant Continental Cup og fikk muligheten til å delta i denne prestisjetunge konkurransen.

Det blir en historisk prestasjon i Champions League for Gieksa, mens Kraków skal spille i CHL (Champions Hockey League) for tredje gang. Cracovia-laget avsluttet de to første startene av sesongene 2016/17 og 2017/18 med null poeng.

Det er sju nykommere denne sesongen. Foruten GKS Katowice, vil også lagene SC Rapperswill-Jona Lakers (Sveits), Straubing Tigers (Tyskland), Jukurit Mikkeli og Ilves Tampere (begge Finland) samt ungarerne Fehervar AV19 og Olimpija Ljubljana fra Slovenia debutere i denne konkurransen. HC Donbass, som på grunn av den nåværende krigssituasjonen ikke vil delta i disse konkurransene. Av samme grunn ble en representant for Hviterussland ekskludert fra Hockey Champions League.

CHL-myndighetene annonserte at deltakelsen til det slovenske laget i Champions Hockey League betyr at det blir den 100. klubben som deltar i denne konkurransen. For tiden Finland og Tyskland (13 klubber hver), Tsjekkia, Sverige og Sveits (12 klubber hver), Østerrike (6), Norge og Storbritannia (5 hver), Frankrike, Danmark, Slovakia og Polen (4) , Hviterussland (2) og Italia, Ungarn og Ukraina hadde 1 lag hver. Slovenia har nå sluttet seg til denne gruppen.

Så langt har det vært tre klubber i hver av de syv utgavene av CHL: Tappara Tampere (Finland), EV Zug (Sveits) og Frolunda Göteborg (Sverige).

De «tre kronenes» regjeringstid …

Den mest suksessrike klubben er Frolunda, som vant denne konkurransen fire ganger (2016, 2017, 2019, 2020) og tapte bare én gang i den store finalen. Sesongen 2014/15, som var den første CHL i den nåværende formelen, endte med triumfen til svenske HF Luleå. I sesongen 2017/18 var det beste laget JYP Jyvaskyla (det var den eneste vinneren utenfor Sverige), og forrige sesong viste de svenske hockeyspillerne Rogle Angelholm seg å være best.

Det er verdt å nevne at for to år siden (2020/21-sesongen) ble Champions League-konkurransen avlyst på grunn av koronaviruspandemien. Den siste sesongen ble holdt i en litt annen formel på grunn av den endelige kvalifiseringen til de olympiske leker i Beijing som var planlagt til slutten av august i fjor. Derfor dannet klubbene fra landene hvis landslag deltok i disse turneringene (inkludert de daværende polske mesterne – JKH GKS Jastrzębie) to grupper på fire, hvorfra de to beste lagene også gikk videre til 1/8-finalene.

Polske drømmer om 16-delsfinalen!

I sesongene 2016/2017 og 2017/2018 ble landet vårt representert av Cracovia og i de to neste av GKS Tychy-laget. Krakóws klarte ikke å score i begge sesongene, mens Tychy-laget tok en historisk seier i sin debutsesong i 2018/19, og slo Italias HC Bozen 5-3 hjemme.

I neste kamp endte GKS Tychy med fire poeng. Først tapte Tyszanie hjemme mot daværende tyske mestere Adler Mannheim etter ekstraomganger, deretter beseiret de Wiener hovedstader (EBEL-Liga, nå ICE HL) – også det på egen is. Forrige sesong var en spesiell en for polske klubbers ishockey. JKH GKS Jastrzębie hockeyspillere, som debuterte i denne konkurransen, scoret syv poeng, og utlignet den samlede prestasjonen til polske klubber i de fire foregående startene i CHL.

Laget fra Jastrzębie tapte hjemme kun på straffer mot italienske HC Bozen (internasjonale ICE HL) og beseiret norgesmesteren Frisk Asker to ganger: 4:3 (hjemme) og 7:3 (borte), som var den første kampen i turneringen. Polsk klubb vinner ved siden av sin egen skøytebane. Så langt har ingen polsk klubb som spiller i Champions League-gruppespillet kommet seg til knockout-fasen. Blir dette GKS Katowice eller Cracovia først?

Tegn regler

Onsdagens trekningsseremoni for ishockeygrupper i Champions League i Tmpere vil bli ledet av CHL-president Peter Zahner og CHL-sjef Martin Baumann og støttet av tidligere finske ishockeyspillere: Olli Jokinen (trener for tiden CHL-debutant Jukurit Mikkeli) og Sami Kapanen. Sistnevnte erstattet i siste liten Pekka Rinne, som måtte trekke seg fra seremonien på grunn av personlige årsaker.

Nåværende CHL-vinnere Rogle BK (Sverige) er seedet i den første kurven med det høyeste tallet. Topppuljen inkluderer også seks nasjonale mestere fra grunnleggeren av Champions Hockey League (mestrene i Sverige, Sveits, Tyskland, Finland, Tsjekkia og den internasjonale ishockeyligaen). Den åttende klubben som har laget den første kurven er de svenske SHL-vinnerne. I denne utgaven var det det andre laget i den ordinære SHL-sesongen – Luleå HF-laget, fordi vinneren av denne etappen av den svenske ligaen – Rogle BK-laget, som vinner av Champions League, garanterer opprykk til neste utgave av den hadde prestisjefylt konkurranse.

De andre lagene fra de grunnleggende ligaene var i andre og tredje kurv. Den fjerde kurven ble fullført av mesterne i syv «Challenge Leagues», og denne gruppen inkluderer vinneren av Polish Hockey League, laget fra GKS Katowice. Det siste laget som havnet i den fjerde puljen er vinnerne av Continental Cup (tilsvarer Europa League), som var Cracovia i sesongen 2021/22.

Først blir lagene fra den fjerde kurven trukket og tildelt en av åtte grupper. Deretter blir lagene fra tredje, andre og første kurv valgt ut tilfeldig. På noe stadium av trekningen kan ikke klubber fra samme liga trekkes inn i samme gruppe. I tilfelle en slik konflikt blir det berørte teamet tildelt neste mulige gruppe ved hjelp av spesiell programvare.

Direktesending av ishockey Champions League-gruppetrekningen onsdag 25. mai klokken 16.00 i Polsat Sport.

Offisiell inndeling i kurver før trekningen av ishockeygruppene i Champions League i sesongen 2022/23:

Kurv I

Rogle Angelholm (Sverige)
Farjestad Karlstad (Sverige)
EV Zug (Sveits)
Isbjørner Berlin (Tyskland)
Tappara Tampere (Finland)
Ocelari Trinec (Tsjekkia)
Red Bull Salzburg (Østerrike / ICE HL)
Luleå HF (Sverige)

Kurv II

HC Freiburg-Götteron (Sveits)
Red Bull München (Tyskland)
Jukurit Mikkeli (Finland)
HK Hradec Králové (Tsjekkia)
Villacher SV (Østerrike)
Skelleftea AIK (Sverige)
Zurich Lions (Sveits)
Grizzlies Wolfsburg (Tyskland)

Kurv III

Ilves Tampere (Finland)
Sparta Praha (Tsjekkia)
Fehervar AV19 (Ungarn / ICE HL)
Frolunda Gøteborg (Sverige)
Rapperswil-Jona Lakers (Sveits)
Straubing Tigers (Tyskland)
TPS Turku (Finland)
HC Davos (Sveits)

Kurv IV

Belfast Giants (Storbritannia)
Bruleurs de Loups Grenoble (Frankrike)
Slovan Bratislava (Slovakia)
Stavanger Oilers (Norge)
GKS Katowice (Polen)
Aalborg Pirates (Danmark)
Olimpija Ljubljana (Slovenia / ICE HL)
Comarch Cracovia (Polen / Continental Cup)

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment