Sikkerhetsstyrker i Khartoum skjøt tirsdag tåregass mot demonstranter som gikk ut i gatene for å protestere mot militærstyret i Sudan to dager etter at statsministeren trakk seg, sa vitner.
I Sudans hovedstad og dens forstad Omdurman samt i byene Port Sudan (øst) og Nyala, hovedstaden i Sør-Darfur, samlet tusenvis av demonstranter seg til tross for massive utplasseringer fra sikkerhetsstyrker.
Til tross for morderisk undertrykkelse, spydspissen for opprøret mot den avsatte diktatoren Omar al-Bashir i 2019 og mot militæret siden kuppet 25. oktober 2021, oppfordret Association of Sudanese Experts til nye demonstrasjoner på tirsdag for å få sivil makt.
«Nei, nei til militærregimet», ropte demonstrantene og ba om oppløsning av suverenitetsrådet under ledelse av hærsjefen Abdel Fattah al-Burhane, forfatteren av kuppet som avsporet den demokratiske overgangen.
Demonstranter marsjerte mot presidentpalasset i Khartoum, men gatene som fører til palasset og hærens hovedkvarter ble sperret av av opprørspoliti, paramilitære styrker og hæren som avfyrte tåregassbeholdere mot området, sa vitner.
Sikkerhetsstyrker brukte også tåregass i Omdurman og Port Sudan.
– Utbrente dekk, barrikader –
Sør i Khartoum ropte demonstranter «sivilt styre er folkets valg», ifølge et vitne. Øst i hovedstaden «brente de dekk og reiste steinbarrikader i gatene», sa en annen.
Andre ba de utplasserte soldatene returnere til brakkene deres.
Mulige ofre ble ikke umiddelbart pekt ut. Og om kvelden spredte demonstrantene seg fredelig.
Militæret har vært eneansvarlig siden den sivile statsministeren Abdallah Hamdok trakk seg søndag, i frykt for en retur til diktatur.
Inngrepet mot protestene mot hæren har etterlatt minst 57 døde og hundrevis skadet siden kuppet, ifølge en uavhengig medisinsk fagforening.
Ifølge FN ble minst 13 kvinner voldtatt og mange journalister ble slått og til og med arrestert under urolighetene, mens internett og telefonen bare fungerer hvis maktens vilje er å gjøre det.
21. november gjeninnsatte general Burhane Abdallah Hamdok i en avtale som lovet valg i midten av 2023, men protestbevegelsen stemplet avtalen som «forræderi» og fortsatte å protestere.
Da han gikk av, sa Hamdok at han prøvde å forhindre at landet «glide inn i katastrofe», men Sudan står nå ved et «farlig veiskille som truer landets overlevelse».
– Advarsel fra Washington og EU –
Da han tok imot USAs administrerende direktør Brian Shukan tirsdag, understreket Burhane behovet for å «fortsette dialogen mellom alle parter for å oppnå et nasjonalt konsensusprogram», ifølge en uttalelse fra hans kontor.
Ifølge teksten diskuterte han også «akselerasjonen av utnevnelsen av en ny statsminister» med FNs spesialutsending Volker Perthes.
Likevel har USA, EU, Storbritannia og Norge oppfordret det sudanesiske militæret til ikke ensidig å utnevne en ny regjeringssjef, og hevder i en felles uttalelse at de «ikke vil støtte en statsminister eller en uinvolvert regjering». av en stor mengde sivile aktører».
Siden styrten av diktator Omar al-Bashir i april 2019 har Sudan vært igjennom en skjør overgang til et fullverdig sivilt regime under gatepress fra hæren.
General Burhane har forlenget sin funksjonstid med to år og slukket enhver idé om en overføring av makt til sivile før slutten av overgangen, som han alltid lover med valg i juli 2023.
Sudan, et stort østafrikansk land, kaster seg ut i en alvorlig økonomisk krise med en sviktende infrastruktur som bare har økt misnøyen til en befolkning som er fattig av inflasjon til mer enn 300 %.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»