Home » Etter de finske hentydningene til NATO – nervøse reaksjoner i Russland: Du snakket allerede om situasjonen i 1939

Etter de finske hentydningene til NATO – nervøse reaksjoner i Russland: Du snakket allerede om situasjonen i 1939

by Peter Østbye

Allerede før jul 2021 så Kreml en hel rekke trusler, ultimatumer og andre offentlig detaljerte krav, hvorav ett var veldig tydelig: NATO kan ikke ekspandere østover. Og mens fokuset i denne sammenhengen utelukkende var på Ukraina, hvis euro-atlantiske ambisjoner ikke er noen hemmelighet, og på en viss skepsis fra Alliansens side til Ukrainas NATO-medlemskap, har Russland ikke utdypet nøkkelordet «Øst» » betyr .

Tross alt, teknisk sett øst for et NATO-medlem, Norge, Finland, et land som lenge har opprettholdt nøytralitet og en allianseløs politikk med militære allianser. Ö så gikk en representant for det russiske utenriksdepartementet på talerstolen i midten av desember Maria Zacharova.

«Det er klart at Finland og Sveriges tilslutning til NATO (…) vil få betydelige politiske og militære konsekvenser», sa hun i sin skandaløse uttalelse.



© Foto – mid.ru

I likhet med Putins ultimatum til Vesten, ble dette tatt personlig av Finland: I en uventet åpenhjertig nyttårshilsen understreket Finlands president Sauli Niinisto at landet hans fortsatt hadde frihet til å ta sine egne beslutninger.

«La meg gjenta: Finlands handlings- og valgfrihet betyr også muligheten for å bli med i militære strukturer og søke NATO-medlemskap hvis vi bestemmer oss for det.» understreket Finlands president, som minner om NATOs «Open Door Policy» som nylig ble godkjent kun for Finland. For å unngå tvil om at presidenten, som i enkelte andre land, snakker det ene og statsministeren det andre, har Finlands statsminister, sosialdemokraten Sanna Marin, bekreftet samme posisjon som et av Finlands mulige valg.

Finnene nøt allerede oppmerksomheten til russiske medier denne helgen – Der brøt det ut sinneutbrudd, harme og fiendtlighet mot Finlands ytringer, og teorier om Finlands påståtte fiendtlighet mot Russland og til og med om trusselen mot St. Petersburg ble diskutert som i 1939.

Den vennlige holdningen til finner er i endring

I Russland, i det minste så langt, har forholdet til Finland vært annerledes enn dets andre vestlige naboer: den tidligere delen av det russiske imperiet, som Kreml forsøkte å gjenerobre under de blodige krigene i 1918 og 1939 for å møte trusselen. fra øst – finnene hadde og har fortsatt en stor reservehær. Samtidig ble handel og andre økonomiske bånd mellom Russland og Finland opprettholdt, og Helsingfors ble snart et ønskelig nøytralt forhandlingssted for Kreml-verter med ledere i andre land.

Men verken finnene eller Kreml har glemt bruddet som fortsatt preger bilaterale forhold – vinterkrigen 1939-1940, som oppsto etter at sovjeterne og naziriket delte Øst- og Sentral-Europa med Molotov-Ribbentrop-pakten etter at Stalin hadde forsøkt. å invadere Finland med makt. Sistnevnte kjempet heroisk. Og selv om krigen ble beseiret, forble uavhengigheten – Kreml respekterte og respekterte finnene i mange år av denne grunn.


Etter de finske hentydningene til NATO - nervøse reaksjoner i Russland: Du snakket allerede om situasjonen i 1939

Imidlertid har tonen i Russland endret seg de siste årene og til og med månedene, fra forsøk på å omskrive historien til det nazi-sovjetiske samarbeidet kort før andre verdenskrig og den berømte Molotov-Ribbentrop-pakten, til den endrede sikkerhetssituasjonen som begynte å styrke landets. armerte styrker.

Men også tilsynelatende vanlige våpenavtaler begynte nylig å irritere Kreml. Og da forsvarsanalytiker Robbin Lairds artikkel dukket opp i begynnelsen av februar i fjor om forsvarsevnen til de nordiske landene – Finland og Sverige og opprettelsen av en forsvarsakse med Polen og de baltiske statene – ble Kremls talerør bare sure. En rekke artikler har anklaget USA for ikke bare å lokke Finland i en felle, men også for direkte konflikt.

Trussel mot havnebyen, som før krigen?

Så da det tidlig på 2022-tallet ble sendt to klare signaler fra Finland om at landet fortsatt var et veldig teoretisk, mulig NATO-medlemskap, ble det en mer ond reaksjon i Russland.

Nikolai Meschewitsch, presidenten for en lokal forening viet til utforskning av den baltiske regionen, blir ofte sitert i russiske medier i dag som en sammenligning av dagens situasjon med situasjonen i 1939: Til St. Petersburg.


Etter de finske hentydningene til NATO - nervøse reaksjoner i Russland: Du snakket allerede om situasjonen i 1939

«Tonen i finske ytringer har blitt utilstrekkelig de siste årene, det samme har beslutninger om å kjøpe kampfly som kan håndtere atomkraft i hele det nordvestlige Russland.» Dette kan utgjøre en trussel mot St. Petersburg, og slik retorikk fører Moskva tilbake til det spesielt vanskelige. situasjonen i 1939,» sa han.

Det var dette argumentet at Finland måtte angripes i 1939 bare fordi finnene angivelig forhandlet en allianse med tyskerne og kunne true den nest viktigste sovjetiske byen som Kreml hadde fornyet, og Putin selv hadde vinterkrigen med seg de siste årene. .

Dette glemmer ikke bare det pinlige faktum at Moskva og Berlin først delte Øst- og Sentral-Europa, koordinerte militære aksjoner mot Polen og tyske og sovjetiske tropper samarbeidet, men gjentar også den farlige retorikken fra førkrigs-Europa: alle andre har skylden for konfliktene. ikke-angriper. Og alt dette lyder på bakgrunn av Kremls ultimatum til Vesten.

Og selv om det er skepsis i russiske medier til Finlands intensjoner om å bli med i NATO – ifølge Ivan Timofeyev, direktør for det russiske utenriksrådet, er det for eksempel kun det finske språket, det er ikke noe reelt behov, en mer militær tone og aggressive løsninger.

Ifølge N. Meževičius viser undersøkelser at selv om flertallet av finnene fortsatt driver handel og ikke ønsker å gå i krig med Russland at det ikke er flertall for medlemskap i en allianseUavhengig av Helsinki-beslutningen, bør Russland reagere nå og styrke sin baltiske marine.

I følge Ruslan Puchov, medlem av det offentlige rådgivende rådet i det russiske forsvarsdepartementet og direktør for Senter for strategisk og teknologisk analyse (CAST), er det ikke lenger verdt for Russland å ha illusjoner om Finland, siden finnene bare ser Russland som den eneste potensielle fienden.

«Det ville være feil å snakke om finsk nøytralitet. På 1990-tallet vendte finnene sine våpenkjøp vestover, sa Puchov, og minnet om at finnene kjøpte mange sovjetiske våpen under den kalde krigen, at de har kjøpt mange amerikanske våpen de siste årene, og at de har handelsforbindelser med Russland i forsvaret. områder er effektivt kuttet. – Finnene ser åpent på Russland som sin potensielle motstander. Og det skal bemerkes at debatten om Finlands medlemskap i Alliansen har pågått lenge. Jeg tror at å bli med i alliansen ikke vil skje i nær fremtid, men slike formaliteter bør ikke overvurderes.»

Appellerer om ikke å lure deg selv

Paradoksalt nok ville Finlands medlemskap i NATO faktisk gi Russland en ekstra hodepine: en større og raskere trussel mot Russlands strategiske arsenaler i Murmansk og Severomorsk, hvor viktige ubåtbaser er lokalisert, ville også en revurdering av strategiske flybaser på Kolahalvøya bety NATOs evner. som kan begrense Kremls handlingsrom i en antatt sikker retning betydelig i flere tiår. På den annen side kan finnene, selv med sine nåværende og fremtidige kapasiteter, utgjøre en trussel mot både Russland og St. Petersburgs strategiske mål, selv om de ikke er NATO-medlemmer.

Interessant nok fokuserte russiske medier bare på omtalen av et mulig medlemskap av den finske presidenten. Nettopp denne ideen, som det foreløpig ikke er offentlig støtte for, er sjelden gjenstand for offentlig debatt, ifølge finske medier, og det faktum at Russland har svart smertefullt er allerede en viss Helsingfors-prestasjon på den.


Etter de finske hentydningene til NATO - nervøse reaksjoner i Russland: Du snakket allerede om situasjonen i 1939

© NATO-bilde

Finland har ifølge Puchov for lengst tatt sin kurs og er de facto en alliert av NATO, som i tilfelle en krig mellom Russland og alliansen neppe vil forbli på Kreml-motstandernes side.

– Vi må ikke glemme at vi har en annen motstander på vår nordvestlige grense, sa Puchov.

Hans og andre hardliners forslag om å tvinge Finland inn i en potensiell rival i håp om at den ene siden til slutt vil bli skremt og knust, advarer den finske presidenten mot å se tilbake på tider med globalisering, spesielt i Europa.

Det er ikke plass for «interessesfærer» i dagens verden, ifølge det finske statsoverhodet. Paradoksalt nok siterte Niinisto imidlertid feilaktig den tidligere amerikanske utenriksministeren Henry Kissinger, en kjent tilhenger av innflytelsessfærer, i sin tale.

«Vi la merke til det da. Til tider som disse dukker Henry Kissingers leksjoner opp. I følge hans kyniske vitnesbyrd, så snart unngåelse av krig blir hovedmålet for gruppen ved makten, vil det internasjonale systemet være prisgitt det skarpeste medlemmet av denne gruppen,» mintes S. Niinisto.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment