Home » Fredsforskningsinstituttet Norge: En fredelig Nobelpris bør …

Fredsforskningsinstituttet Norge: En fredelig Nobelpris bør …

by Connie Nielsen

Nobels fredspris for 2022 bør tildeles lederen av den hviterussiske opposisjonen, Sviatlana Cichanouska, sammen med lederen for den russiske opposisjonen, Alexei Navalnyj, mener det norske fredsforskningsinstituttet PRIO plasserer aktivister på toppen av den såkalte shortlisten. av favoritter.

I sin begrunnelse understreket den norske akademiske institusjonen at «både Cichanouska og Navalnyj er kritikere av den russiske invasjonen av Ukraina». «Deres felles tildeling av Nobels fredspris vil bli sett på som en klar protest mot russisk aggresjon og russisk bistand fra Hviterussland,» het det.

Den la til at å hedre opposisjonelle personer fra Hviterussland og Russland ville «støtte demokratiske og fredelige alternativer til regjeringene til Lukasjenka og Putin.»

Andre på listen over mulige PRIO-kandidater var International Court of Justice (ICJ), opprettet ved FNs charter i 1945. Som påpekt, «har nemnda blitt en allment akseptert multilateral konfliktløsningsmekanisme.» Den 16. mars beordret dommere ved Den internasjonale domstolen Russland til å «umiddelbart stanse» militære operasjoner i Ukraina. «Nobelkomiteen kan se på denne posisjonen som et forsøk på å stoppe den ulovlige krigen,» het det.

Alternativt, dersom Den norske Nobelkomité ønsker å anerkjenne folkerettens rolle i fredsinnsatsen i PRIO-vurderingen, kan Nobels fredspris tildeles andre lignende institusjoner: Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Den europeiske menneskerettighetsdomstolen eller den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen.

Norske eksperter rangert på tredjeplass på listen over forfattere og menneskerettighetsforkjempere i India Harsh Mander, skaperen av Karwan-e-Mohabbat (Caravan of Love)-kampanjen som støtter ofre for hatforbrytelser. «Mander er en talsmann for religiøs toleranse og dialog» – ble begrunnet.

Fjerde på rangeringen er aktivister fra Kina: Ilham Tohti, som kjemper for rettighetene til den uiguriske minoriteten, og Agnes Chow Ting og Nathan Law Kwun-chung, som jobber for å forsvare demokratiet i Hong Kong.

PRIOs liste er stengt av to menneskerettighetsorganisasjoner rangert som nummer fem: Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) i San Francisco og Center for Applied Nonviolent Action and Strategy (CANVAS) i Beograd, den fredelige lærer protester.

Vinneren av Nobels fredspris offentliggjøres i Oslo fredag. I år var det 343 nominasjoner, inkludert 251 personer og 92 organisasjoner. Det er det nest største antallet nominasjoner i historien etter 2016 da det var 372.

PRIO-instituttet har ikke noe forhold til det prisbelønte Norsk Nobelinstitutt. Den såkalte favorittlisten er basert på informasjon fra personer som jobber med fredsvitenskapelig forskning.

Daniel Zyśk (PAP)

vinn / ganger /

You may also like

Leave a Comment