PGNiG vil bruke 100 prosent av kapasiteten til gassrørledningen Baltic Pipe som er planlagt for i år; Gassforsyningen for hele fyringssesongen 2022/23 er også sikret, meldte selskapet PAP fredag. Hun forsikret at hun har tilleggskontrakter om å kjøpe gass fra norsk kontinentalsokkel.
PGNiG: Gassforsyning sikret for hele oppvarmingsperioden 2022/23
«På grunn av feil informasjon i media knyttet til bruken av gassrørledningen Baltic Pipe, hvis idriftsettelse er planlagt til 1. oktober, erklærer vi at PGNiG vil bruke 100 prosent av gassrørledningskapasiteten som er planlagt for i år» – melder Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) i fredagens uttalelse til PAP.
Selskapet la til at det har sikret gassforsyninger for hele fyringssesongen 2022/23 og de siste ukene har de sikret seg ytterligere gasskjøpsavtaler fra selskaper som opererer på norsk kontinentalsokkel.
Takket være dette – ifølge PGNiG – «har selskapet gassvolumene for gassrørledningen Baltic Pipe på et nivå som sammen med andre innkjøpskilder (innenlandsk produksjon, LNG-forsyninger og lagre), kan sikre å møte behovene til sine kunder i Polen i den kommende dekker oppvarmingsperioden fullt ut».
Forhandlinger med norske gassleverandører pågår
PGNiG annonserte at de fortsatt er i samtaler med norske gassleverandører«som tar hensyn til den langsiktige optimale bruken av den reserverte kapasiteten til Baltic Pipe. Gassforsyninger fra denne retningen vil være et av hovedelementene i den diversifiserte gassporteføljen til PGNiG Group».
Tidlig i august 2022 informerte klima- og miljøminister Anna Moskwa senatet om at PGNiGs egen produksjon var «på en hylle på 3 milliarder kubikkmeter pluss denne store ordren med Oersted over 6 milliarder kubikkmeter.» Dette er Baltic Pipe Det er selvfølgelig ingen andre kontrakter. Og det er slik det skal være. Dette er i tråd med forhandlingsplanen vedtatt av PGNiG «- annonserte Anna Moskva.
Hun la til: «Det er mange forretningssamtaler, de fleste av dem er svært avanserte, fullføres konsekvent. Vi er helt sikre for i år. Vi er tilstrekkelig sikret for neste år og inngår ytterligere kontrakter på PGNiG-nivå i forretningssamtaler med store partnere, sier Anna Moskwa.
Baltic Pipe – 800 millioner meter3 gass innen utgangen av 2022; til slutt 10 milliarder kroner m3 naturgass per år
Som Przemysław Wacławski, visepresident for finanssaker, sa på PGNiG-resultatkonferansen i august, etter at gassrørledningen Baltic Pipe delvis tok i bruk overføringskapasitet i fjerde kvartal 2022, har PGNiG til hensikt å transportere rundt 800 millioner kubikkmeter gass til Polen innen utgangen av året.
Som Wacaławski påpekte den gang, var selskapet stadig i samtaler med gassleverandører fra norsk sokkel om leveranser i 2023, men ga ingen detaljer. «Vi er i svært avanserte diskusjoner med i det minste noen enheter på sokkelen. Vi kan ikke og ønsker ikke å avsløre kursen deres, sa Wacławski.
Baltic Pipe har som mål å lage en ny rute for naturgassleveranser fra Norge til det danske og polske markedet og til sluttbrukere i nabolandene. Lanseringen er planlagt til 1. oktober 2022. Investorene er overføringssystemoperatører: danske Energinet og polske Gaz-System.
Etter idriftsettelse i oktober forventes Baltic Pipe å ha en kapasitet på 2-3 milliarder kubikkmeter. naturgass per år. I 2023 vil gassrørledningen nå sin maksimale transportkapasitet, nemlig 10 milliarder kubikkmeter. naturgass per år. EU-kommisjonen har gitt status som «Project of Common Interest» til investeringen. Prosjektet mottok økonomisk støtte (PAP) fra EU under Connecting Europe Facility (CEF).
Forfatter: Anna Bytniewska
klare det /
Priser gasspå stedet – 23. september 2022
Fredag (23. september) om morgenen på den nederlandske TTF-huben, premien gassi oktoberkontrakter er den 184,5 EUR/MWh etter et minus på 1,58 %. Til gjengjeld er prisen for gass for levering i november falt den med 1,05 prosent til 201 EUR per MWh. De faller også Priser Desemberkontrakter – med 1,12 prosent til 205,59 EUR per MWh.
På dagen for det russiske angrepet på Ukraina, 24. februar i år, gass Naturgass i det nederlandske TTF-knutepunktet koster over 128 euro per MWh. På toppen passerte de 349 euro per MWh.
(PAP) mai / Pad /
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»