Home » Fysisk minne – frihet. Samtale med filmprodusent og journalist Gints Grūbi / LR3 / / Latvijas Radio

Fysisk minne – frihet. Samtale med filmprodusent og journalist Gints Grūbi / LR3 / / Latvijas Radio

by Connie Nielsen

I «Klasikas»-studioet møter vi en filmprodusent og en journalist Gintu Grubi, å snakke om filmer, journalistikk og dagens verden…

Gunda Vaivode: Begivenhetene i Ukraina er på ingen måte underholdende, men vi trenger også en øy med fred. Å komme på jobb i morges føltes litt annerledes og minnet meg ufrivillig om hvordan det var for tretti år siden under barrikadene. Har du noen likheter med denne situasjonen?

Gints Grūbe: Selvfølgelig er det noen fysiske minner, men når jeg tenker på hva du sier om morgenen … Det er ganske betydelig hvordan journalistene til TV-kanalen «Dozhj» eller «Echo of Moscow» starter hver morgen – de si nei «God morgen!» men – «Dagen er ikke bra». Sånn sett henger følelsen igjen – det er bare nok en morgen. Og den kroppsfølelsen… Jeg husket det ved et uhell

den første journalistuken i mitt liv var putschuken i august 1991. Jeg begynte å jobbe for den populære frontavisen «atmoda» og putschuken i august startet. Og plutselig viste det seg at disse følelsene lever et sted dypt inne i kroppens celler!

Som vi vet endte kuppet i vår favør, og det er sannsynlig at også i dette tilfellet vil ikke cellene lyve og slutten vil være på vår side. Men jaja – spørsmålet om hvor lang tid det vil ta og på hvilket tidspunkt. Men når sønnen kommer hjem fra skolen og spør hva som skjedde med de ukrainske elevene som vi skrev brev til i fjor… Dette er spørsmål som ikke er lette å svare på.

Selvfølgelig har tiden gått. For 30 år siden var vi mye yngre selv og oppfattet det på en eller annen måte annerledes. Kanskje atypisk for situasjonen, men fra barrikadene våre husket jeg sangfestivalfølelsen… At vi var her og lette etter musikk, og alt var fryktelig høyt uansett hva som foregikk utenfor. Da jeg dro hjem etter jobb i går og hadde denne konserten i Kongresshaus kom følelsen tilbake. Si at du tok med dine norske kolleger dit også.

Naturlig,

Først virket det – vel, en konsert, litt sang i en tid da noe sånt skjer i Ukraina… Men det virker for meg som om det var et veldig riktig valg, fordi hver reaksjon, alle slags uttrykk beroliger oss ned og hjelper oss å samle inn.

Og vår musikalske opplevelse fra slutten av 80-tallets revolusjon er nøyaktig det samme cellulære minnet som vi har, og det fungerer. Denne utsikten var veldig sterk. I morges passerte jeg det gjørmete stedet rundt den russiske ambassaden – det var så sølvfarget gjørme.

Du pleide å kalle byen din Berlin. Men du var også i Leipzig.

Ja, vi var i Leipzig med Dāvi Sīmanis da dokumentaren vår «The Sound of the World» hadde premiere på Leipzig Documentary Film Festival. Filmen er historien om koret «While …» og deres sanger om solen. En veldig hyggelig opplevelse. Det ser ut til å ha vært en av de første dokumentarfilmfestivalene jeg deltok på. Andris Nelson var ennå ikke dirigent i Leipzig på den tiden, men han hadde allerede mistanke om at han en dag skulle spille her. Men Berlin er studiebyen min, som jeg også har musikalske minner med. Siden Tyskland og Berlin er veldig demokratiske mot studenter, prøvde jeg å ikke gå glipp av noen av Berlin-filharmoniens konserter under studiene.

Andris Nelson var fortsatt en ung student, en lærling som gikk til Marisa Janson og fra tid til annen kom han til leiligheten min. Det var en opplevelse å huske for livet.

Det er allerede mange latviske studenter der, som studerer kunst ved universiteter, noe som er veldig gledelig. Du nevnte Andrew Nelson – han gir konsert i Boston i kveld med sitt andre orkester, Boston Symphony Orchestra, og Baiba Skridi: De vil spille Perths «Cantus», til minne om Britten og Shostakovich fiolinkonsert nr. 1. Valery Gergiev og solist Denis Matsewev ble imidlertid fjernet fra å dirigere Wien-filharmonien i protest mot tilhengere av Putin-regimet i Carnegie Hall i New York. I går leste vi i Der Spiegel at Münchens borgermester Dieter Reiter hadde truet Gergiev med at hvis han ikke kom med en klar uttalelse mot krigen i Ukraina innen mandag, ville han måtte gå av som leder av München-filharmonien, ettersom Kiev kjenner sin vennskapsby. å være München. Gint, hvordan ser du gearene til kunst, verden og politikk? Det er så mange forskjellige synspunkter. Noen sier at det ikke er noe å forvirre, mens andre ser den mest direkte mekanismen for propaganda.

Det er ingen spørsmål eller tvil – hver posisjon eller holdning er relevant. Ingen artist skal tie! Hvis noen ikke sier sin mening, er det en ganske beklagelig handling, for jeg tror…

det som hjelper nå – og også for å hjelpe menneskene som jobber i Russland innen kultur og som jeg kjenner – er det viktig at de hører dette motet både utenfor Russland og i Russland selv. Og dessverre hører vi det ikke så ofte akkurat nå,

for det er åpenbart både frykt og en følelse av konjunktur om hvordan dette historiens hjul vil ende. Men vi vet allerede at det vil ende på vår side. Så jeg er enig med alle som allerede har snakket. Boris Akunin, Boris Grebenshchikov, for eksempel, uttrykte en veldig spesifikk holdning og all respekt for disse menneskene, fordi det er mot å leve i Russland i dag og si imot det. Og med all respekt for dem. Jeg tror at holdningen til våre artister også er viktig.

Dette er pristid. Grand Music Awards deles ut 8. mars, den årlige opptaksprisen for Golden Microphone i kveld, Kristaps the Great i morgen, men for en uke siden mottok du prisen Kilograms of Culture som produsent og en av regissørene av multiseriefilmen. Emily». Dronningen av den latviske pressen». Og publikum stemte for det i finalen! Var det en hilsen eller en overraskelse?

Det var selvfølgelig uventet, for det er en serie – det er ikke en spillefilm eller en dokumentar. Det er en enestående opplevelse for oss og en stor takk til seerne som stemte.

Men seerne har ikke engang sett det på TV. Premieren venter fortsatt.

Ja, men vi har vist denne filmen både på kino og på Tet-plattformen. Det ser ut til at den kommer på TV i midten av mars og da får de som ikke har sett denne filmen se den.

Hvem har ideen om å bringe dette temaet til live akkurat nå?

Som det sies, ideer er i luften et sted, og på et tidspunkt griper noen dem, og jeg tror det var tilfelle. Vi lever i seriens tidsalder, og hvis vi tenker på hvordan de store historiene fra forrige århundre var, så er det klart at 20- og 30-tallet, pressen og skjebnen til Emilija Benjamiņa er en så flott historie å fortelle. bestemt stadium i latvisk historie. .

Og når noen av den nye generasjonen av kinematografer lurt spør hvor mange filmer som kan lages om historie, tror jeg denne gangen svaret på hvorfor vi trenger å lage film om historie og hva det betyr er opplevelsen av oss, foreldrene våre, gjenopplive eller besteforeldre hadde. .

Dere var fire regissører – Andis Mizišs, Kristīne Želve, Dāvis Sīmanis og deg selv.Var det lett å dele serier og perioder mellom dere?

Det var veldig kollegialt. Som produsenter delte vi raskt opp historiene noen forteller – hvor er historien om den sterke kvinnen, hvor er maktkampen, hvor er kuppet. Dette er temaer som ikke har vært vanlig i latvisk kino – sånn sett er de nye. Alt var på en måte veldig organisk. Dāvis Sīmanis måtte fortelle den siste serien – det virket veldig logisk. Så det var ingen kamp – det var en enestående kollegialitet mellom hverandre, og ingen av dem prøvde å fortelle den andre at de måtte gå i en helt annen retning. Det var en forsoning.

Men du er allerede ikke bare en av regissørene av filmen, men sammen med Inesa Boku-Grūbi – også en produsent av denne filmen. Når det gjelder dine kroatiske venner, uttrykte du selv det litt ironisk at produsenten har en slik erfaring at han også kan bli betrodd å organisere bryllup og begravelser, fordi antallet mennesker er veldig, veldig stort. Hva er egentlig jobben til en produsent? kan du skissere det litt?

På et så stereotypt nivå tror alle at en produsent bare er en regnskapsfører som jobber med en Excel, men i virkeligheten er det et «totalt kunstverk» – en kreasjon fra idé til betrakter. Du er ansvarlig i alle ledd.

Og det er det fine med jobben – jeg tror det er veldig viktig å tenke på betrakteren, ikke egoismen ved å bare si at filmene mine bare er for kunstens skyld.

Det ligner på det Hitchcock sa – at det er viktig for ham å forestille seg at det er to tusen andre mennesker som sitter i hvert sete bak hvert kinosete. Det er en følelse som vi, Ines, er enige i – den vanlige produksjonsfølelsen om at vi virkelig ønsker å se film. Og så må du jobbe med det. Det er en veldig forgrenet jobb – å jobbe med en idé. Teamet vi var i stand til å bygge var veldig engasjert og vi jobber allerede med en ny idé. Vi reddet kjernen i laget fordi vi skjønte at de ikke kan bli blåst bort så lett.

De er på listen over nominerte i kategorien Beste multiseriefilm sammen med Alvis Hermanis» Agency og Stay Negative av regissørene Māra Lagzdiņa og Una Rozenbauma. Totalt har du ti Great Kristaps-nominasjoner. Med hvilken frykt venter du på i morgen? Og har du noen forventninger til eventuelle nominasjoner?

Det virker for meg som om kulturprisutdeling er en veldig subjektiv prosess – den største belønningen er at arbeidet ditt blir sett av betrakteren.

Selvfølgelig er enhver form for anerkjennelse hyggelig – det er veldig viktig for enhver kreativ person, men kreativt arbeid kan som kjent ikke vurderes etter objektive kriterier. Slike kriterier er ikke skrevet noe sted.

Og i den forbindelse, tusen takk til det utmerkede teamet som under pandemien, da ingen vaksine ennå var oppfunnet, ingen visste hva som kom til å skje og alle kinoene var stengt, vi gjorde alt i løpet av de femti dagene. Det er unikt. Takk til alle skuespillere, alle regissører og kameramenn for det. Vi har dem å takke for disse nominasjonene.

Hele teksten til samtalen vil snart være tilgjengelig på lsm.lv-portalen.

Latvijas Radio inviterer til å si sin mening om hva som kan høres i sendingen og oppfordrer til diskusjon blant lytterne, men forbeholder seg retten til å slette kommentarer som bryter med grensene for verdig holdning og etisk oppførsel.

You may also like

Leave a Comment